Közélet

Miért kell Botkáéknak az Árpád Nevelőotthon területe?

Miért kell Botkáéknak az Árpád Nevelőotthon területe?

2009. június 19., péntek
Miért kell Botkáéknak az Árpád Nevelőotthon területe?

A tápaiakat senki sem kérdezte

dsc05807

Általános felháborodást váltott ki Tápén az a hír, hogy a helybeliek megkérdezése nélkül a város vezetése a jelenlegi helyéről, a Szőregi út mellől, a Budai Nagy Antal utcában található, korábban iskolaként funkcionáló, közel 100 éves épületbe akarja költöztetni az Árpád Nevelőotthont, ahol magatartási és viselkedészavaros, pszichoaktív szerekkel küzdő, alkalmasint bűnelkövető 12-18 év közötti gyermekek és fiatalok laknak. Az erről szóló döntés a nyilvánosság kizárásával még 2007-ben megszületett.

A város által benyújtott pályázat szó szerint így fogalmaz: „Ezeket a gyermekeket és fiatalokat a céltalanság, a jövőképtelenség, dologtalanság, akaratgyengeség, agresszivitás és nemtörődömség jellemez. Iskolai tanulmányaikat nem, vagy csak nagyon gyenge módon folytatják, társadalmi szerepüket nem látják, nem tesznek érte semmit. Ennek korrekcióját szolgálja a speciális gyermekotthon." A helybeliek civil kezdeményezésre tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, több mint 1000-ren írták alá a petíciót. Nem értik, miért kell Tápéra költöztetni az Árpád Nevelőotthont, amikor a szociális ellátás ellenőrzését felettes hatóságként végző Dél-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Szociális Gyámhivatalának véleménye alapján a felújításon is átesett Szőregi úti épület „helységei barátságosan berendezettek, szárazak, világosa, fűthetőek... A berendezés modern, ízléses, megfelel a gyermekek életkori sajátosságainak... A csoport lakóterei a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerültek kialakításra. Minden csoportszobához tartozik közös helyiség (nappali, látogatószoba, továbbá nevelői szoba) ... A fürdőszobák szépek, tiszták, felújítottak. Konyhát/étkezőt is kialakítottak. Az intézmény területén focipálya, kézilabdapálya is található. Külön épületben található számítógépes terem, kézműves foglalkoztató, zeneterápiás szoba." Ezek szerint az intézmény a jelenlegi helyén fejlesztés nélkül is képes feladatát ellátni. Akkor miért kell mégis bezárni, „miért kell 135 millió forintos - gondozottként 8,4 milliót - fejlesztés árán más helyre költöztetni a 16 gyereket, mert ennyien laknak jelenleg az Árpád Nevelőotthonban" - kérdezi joggal

Juhász Gyula

, Tápé képviselője,

Papp Andrea

, a tiltakozók szószólója és sok-sok tápai, aki eljött az iskolaépület előtt rendezett tiltakozó megmozdulásra, vagy aki nem volt ott, de aláírta a petíciót. A kérdésekre sem a szegedi önkormányzat, sem

Botka László

nem adott választ. A kiszemelt helyszín ugyanis több szempontból alkalmatlan speciális gyermekotthonnak. Forgalmas közút mellett található Tápé főutcáján, balról, jobbról lakóházakkal szomszédos, ráadásul 200 méteres körzetben 2 kocsma is található a környéken, 500 méteren belül meg legalább 5. Az öreg épület 5 éve üresen áll, és elég rossz állapotban van, az építési tervek műszaki szemléje szerint a főfalak és a tető kivételével minden felújításra szorul. A Szőregi úti ingatlan 2,6 hektáros területen fekszik, a tápéi 1400 négyzetméteren. A kiválasztott helyszín semmilyen szempontból nem felel meg az illetékes minisztérium által támasztott követelményeknek. „Az elmondottakból is kitetszik" - érvelt Juhász Gyula -, „hogy a költöztetés súlyosan sérti a társadalmi egyeztetésre vonatkozó szabályokat csakúgy, mint az önkormányzatiság elvét." A képviselő ezért a június 26-i közgyűlésen indítványt fog beterjeszteni, hogy a város lépjen vissza szándékától, a volt iskola épületét pedig alakítsák ki idősek napközis otthonává. Erre nagyobb szükség van, hiszen Szegeden 33 ezernél is több 60 évesnél idősebb polgár él, Tápén pedig 1141. Ők jobban megérdemelnék az épületet is, meg a felújítására szánt 135 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.