Közélet

Megválasztották a Legfelsőbb Bíróság elnökét

Megválasztották a Legfelsőbb Bíróság elnökét

2009. június 22., hétfő
Megválasztották a Legfelsőbb Bíróság elnökét

309 igen szavazattal az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást. Sólyom László jelöltje korábban két alkalommal sem kapta meg a honatyák kétharmados támogatását – írja cikkében az mno.hu.

A szavazólapot felvevő 369 képviselőből 367 szavazott. 345 érvényes szavazatot adtak le, ebből 309 volt az igen és 36 a nem szavazat. A szavazatszámlálók 22 érvénytelen szavazatot találtak. Legutóbb június 15-én, hétfőn szavazott az Országgyűlés

Sólyom László

jelöltjéről. Akkor

Baka András

184 igen és 108 nem szavazatot kapott. A 346 leadott szavazatból 54 érvénytelen volt. Baka András 1991–2007 között a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának tagja volt. 2008. május 26-án éppen arra hivatkozva utasította el a kormánypárti többség, hogy nincs hazai bírósági gyakorlata. A szavazás eredményének kihirdetése után Baka András letette ünnepélyes esküjét a Parlamentben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.