Közélet

Zuschlag-ügy: Ujhelyi nem emlékszik "konkrétan"

Zuschlag-ügy: Ujhelyi nem emlékszik "konkrétan"

2009. június 23., kedd
Zuschlag-ügy: Ujhelyi nem emlékszik "konkrétan"
ujhelyitanu12

Kedden délelőtt hallgatták meg Ujhelyi István szőregi országgyűlési képviselőt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Az MSZP alelnökét a Zuschlag-ügyben kérdezték ki. Zuschlag János és 15 társa ellen bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt folyik eljárás pályázati pénzekkel kapcsolatos szabálytalanságok kapcsán. A korábbi Fibisz-elnök Ujhelyi ellen már több terhelő tanúvallomás is elhangzott Kecskeméten. A szocialista politikus meghallgatása 8.30-kor kezdődött. A délelőtti szakasz utándélután az ügyész, az ügyvédek és vádlottak kérdéseivel folytatódott a tárgyalás.

A tárgyalás elején

Ujhelyi István

tanú meghallgatásakor

Fodor Endre

bíró arra kérte a képviselőt, hogy ismertesse az MSZP ifjúsági szervezeteiben, illetve a pártban betöltött szerepét a kezdetektől. Ujhelyi 1993-ban lépett be az MSZP ifjúsági tagozatába, annak szegedi szervezetét vezette, 1995-től lett a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), majd 1999-től a Fiatal Baloldal országos alelnöke. 2002-ben a Fiatal Baloldal egyesült az Ifjú Szocialisták Mozgalmával, és így Fibisz (Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták) néven alakult meg az új szervezet, amelynek Ujhelyi 2004-ig volt elnöke. A nyomozati anyagok alapján főként ebben az időszakban történtek meg a

Zuschlag János

által irányított, egyesületi és pályázati pénzekkel történő visszaélések. A bíró kérdésére, miszerint tudott-e Ujhelyi ezekről az ügyekről, a képviselő úgy válaszolt, hogy nem emlékszik visszaélésekre, illetve ebben az időszakban a vezetés főként a két szervezet egyesüléséből adódó politikai csatákkal volt elfoglalta. Ujhelyi azt is hozzátette, az új ifjúsági szervezet, a Fibisz operatív irányítása nem az ő feladata volt, azt szinte teljes egészében Zuschlag felügyelte. Ezután a bíró több kérdésen keresztül citálta az új ifjúsági szervezet finanszírozásának ügyét: a Fibisz működésének, programjai szervezésének költségvetését milyen források és honnan fedezték. Ujhelyi itt nagy körmondatokban kitért a baloldali társadalmi szervezetekkel való szoros együttműködésre, és hogy a közös programokat főként helyi szinten, a helyi szervezetek segítséggel oldották meg. Arra a kérdésre, hogy az MSZP központi költségvetéséből kaptak-e pénzt, a képviselő úgy válaszolt, hogy a párt nem utalt át a Fibisz-rendezvényekre készpénzt, kizárólag infrastrukturális segítséget nyújtott.

A tanúk keverik a "szezont a fazonnal"?

ujhelyitanu24

Ezután került szóba ismét Zuschlag János szerepe, a bíró a korábbi tanúvallomásokat idézte: négy tanú is úgy nyilatkozott, hogy a Fibisz finanszírozását valódi tevékenységet nem végző, e célból létrehozott társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok pályázati pénzéből is finanszírozták. Erre Ujhelyi azt mondta, hogy ő ilyenről nem tud. A képviselő leszögezte, hogy valószínűleg a tanúk is összemostak két működési struktúrát: az egyik - ami teljesen legális -, hogy egy politikai szervezet társadalmi szervezetekkel összefogva valósít meg rendezvényeket, akár közös forrásból, a másik pedig a fiktív egyesületek létrehozása, amelyről ő nem tud. Szerinte a Fibisznél az előző, a legális rendszer működött. Továbbra is a nagy költségvetésű programok finanszírozásáról kérdezték a tanút, kiemelve többek között azt is, hogy több tanú egybehangzó vallomása szerint a Fibisznél köztudott volt, hogy Zuschlag pályázati pénzekből finanszírozza a rendezvényeket, nem megfelelő módon kezeli a finanszírozást, és erről még vitákat is folytattak az elnökségben. Újhelyi nem emlékezett konkrét vitákra. Az a kérdés is felmerült, hogy kormányzati megbeszélések is folytak, melyken a regnáló miszter – Gyurcsány, majd Jánosi – és a politikai államtitkár, Mesterházy Attila is részt vett. A tanú elmondta, hogy a heti munkamenethez tartozott a szakmai egyeztetés, mely, hol nagyobb, hol kisebb körben zajlott, de a Fibisz finanszírozásának problematikája, egyes tanúvallomásokkal ellentétben ott sem került szóba.

Délután is hiányoztak a konkrétumok

A bíró a délelőtti tárgyalás végén felolvasta Ujhelyi István eddigi vallomását, kiegészítve a mai napon elhangzottakkal, délután pedig az ügyész, az ügyvédek és vádlottak kérdéseivel folytatódott a tárgyalás. Az ebédszünetet követően az ügyész főként arra volt kíváncsi, hogy a Fibisszel legálisan együttműködő egyesületek támogatásait, amelyek több millió forintra rúgtak, hogyan teremtette elő az adott szervezet. Újhelyi ismét kijelentette, hogy általánosságban nem akar nyilatkozni, hitelesen pedig csak konkrét esetet említve beszélhetne, de olyan nagy időszakot ölel fel az ifjúsági szervezeteknél eltöltött időszaka, hogy képtelen felidézni a konkrétumokat. Hozzáfűzte: a politikai ifjúsági szervezetek pályázati lehetőségei mai napig nem tisztázottak, így bevett gyakorlat, hogy a pártok holdudvarához tartozó szervezetek együttműködve az ifjúsági szervezettel közösen rendeznek programokat. Több körmondat után a tanú megállapította, hogy a törvényesen működő egyesületek törvényes módon bizony pályázhattak akár kormányzati forrásra, vagy alapítványokhoz. Az ügyész megkérdezte, hogy van-e nyoma, kötöttek-e megállapodásokat, regisztrálták-e az ilyen együttműködéseket? A Fibisz elnöke azt felelte, hogy az előkészületekben nem vett részt, így ezt nem tudja megmondani. A tárgyalás végén Zuschlag János kért szót, és kiegészítésként megjegyezte, hogy nem igaz az, miszerint tudniuk kellett a fiktív egyesületekről, hiszen senki sem kérte ki a társszervezetek papírjait, nem ellenőrizték, hogy ténylegesen működő egyesületekről van-e szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.