/

Zarándokút a Balatontól Csíksomlyóig

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Feltámadási menet május 3-án érkezik Szegedre

2005 óta immár 5. alkalommal szervezik meg a Feltámadási menetet, amely a Balaton-parti Zamárdi polgárainak kezdeményezésére nagypénteken Zamárdiból, illetve Tihanyból indul, s pünkösdvasárnap ér célba Csíksomlyón.

A mozgalmat a 2004. december 5-i népszavazás után hozták létre a szervezők, hogy ily módon fejezzék ki csalódottságukat a kettős állampolgárság megadásáról szóló referendum eredményét illetően. A mintegy 3000 kilométeres zarándoklat a Balatontól Csíksomlyóig (a búcsúig) áthalad a történelmi Magyarország minden utódállamán. A távolságot a résztvevő közösségek körülbelül 40-50 kilométeres szakaszokat vállalva stafétaszerűen teszik meg. A zarándoklók menete két irányban, felső és alsó ágon halad, az útvonal képzeletben egy szívet rajzol a Kárpát-medencében.

A Feltámadási menet egyik ága Zamárdiból délnyugati irányba indul el Baranyán és a Délvidéken, majd az Alföldön át, a Maros völgyében lép be Erdélybe, s halad Somlyó felé. A másik ág Tihanyból nyugat felé halad, és Sopronnál keletre fordulva a Felvidéket, Észak-Magyarországot, Kárpátalját köti össze Erdéllyel és Csíksomlyóval. A tavalyihoz képest az idei menet új oldalágakkal gazdagodott az új jelentkezések, meghívások miatt.

A Feltámadási menet jelvénye egy Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, mely úgy van kifaragva, hogy mindkét útvonalon egy teljes jelképet mutasson. A nemzeti egységet a jelvény úgy fejezi ki, hogy a zarándoklat indulásakor még egy a feltámadási jelvény, majd a tihanyi kálvária feszületénél kettéválik. A jelvényre a résztvevő közösségek – kifejezve a zarándoklat eszméjének igenlését – egy szalagot kötnek fel, a kísérő zarándokkönyvbe pedig beírhatják a mindnyájunknak szánt üzenetüket és élményeiket. A menet fogadásáról és továbbindításáról a helyi plébániák, lelki közösségek, cserkészcsapatok, vallási érzületű civil szervezetek stb. gondoskodnak. Ma, amikor ekkora széthúzás tapasztalható mindenütt a Kárpát-medencében, csodálatos dolog, hogy katolikusok és protestánsok akár együtt és egyszerre erősítik a magyarság eszméjét.

A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a mádéfalvi és a csíkszentkirályi kereszt népe felviszi a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló nagymisére. Ott az oltár előtt egyesítik őket, s az újra egy jelvényt azután a csíksomlyói közösség viszi le a plébánia templomi csángó misére. Ebben a templomban őrzik minden esztendő szalagjait, a feltámadási jelvényeket pedig évente visszaviszik a balatoni kiindulási helyre.

A Feltámadási menet május 3-án Vajdaságból érkezik Szegedre, majd innen Hódmezővásárhelyre indul. A menetről szóló tájékoztatókat, beszámolókat a www.bucsujaras.hu honlapon követhetjük, ugyanitt tekinthetjük meg a tavalyi képeket és olvashatjuk el a beszámolókat.

A zarándokút plakátjának megtekintéséhez kattintson ide.

Előző sztori

Jelentős várakozás alakult ki a kilépésben Röszkén

Következő sztori

Szombat-vasárnap: Majális a Ligetben, s megint köp a maci a Reökben