Kultúra

Zarándokút a Balatontól Csíksomlyóig

Zarándokút a Balatontól Csíksomlyóig

2009. május 1., péntek
Zarándokút a Balatontól Csíksomlyóig

A Feltámadási menet május 3-án érkezik Szegedre

2005 óta immár 5. alkalommal szervezik meg a Feltámadási menetet, amely a Balaton-parti Zamárdi polgárainak kezdeményezésére nagypénteken Zamárdiból, illetve Tihanyból indul, s pünkösdvasárnap ér célba Csíksomlyón.

A mozgalmat a 2004. december 5-i népszavazás után hozták létre a szervezők, hogy ily módon fejezzék ki csalódottságukat a kettős állampolgárság megadásáról szóló referendum eredményét illetően. A mintegy 3000 kilométeres zarándoklat a Balatontól Csíksomlyóig (a búcsúig) áthalad a történelmi Magyarország minden utódállamán. A távolságot a résztvevő közösségek körülbelül 40-50 kilométeres szakaszokat vállalva stafétaszerűen teszik meg. A zarándoklók menete két irányban, felső és alsó ágon halad, az útvonal képzeletben egy szívet rajzol a Kárpát-medencében. A Feltámadási menet egyik ága Zamárdiból délnyugati irányba indul el Baranyán és a Délvidéken, majd az Alföldön át, a Maros völgyében lép be Erdélybe, s halad Somlyó felé. A másik ág Tihanyból nyugat felé halad, és Sopronnál keletre fordulva a Felvidéket, Észak-Magyarországot, Kárpátalját köti össze Erdéllyel és Csíksomlyóval. A tavalyihoz képest az idei menet új oldalágakkal gazdagodott az új jelentkezések, meghívások miatt. A Feltámadási menet jelvénye egy Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, mely úgy van kifaragva, hogy mindkét útvonalon egy teljes jelképet mutasson. A nemzeti egységet a jelvény úgy fejezi ki, hogy a zarándoklat indulásakor még egy a feltámadási jelvény, majd a tihanyi kálvária feszületénél kettéválik. A jelvényre a résztvevő közösségek - kifejezve a zarándoklat eszméjének igenlését - egy szalagot kötnek fel, a kísérő zarándokkönyvbe pedig beírhatják a mindnyájunknak szánt üzenetüket és élményeiket. A menet fogadásáról és továbbindításáról a helyi plébániák, lelki közösségek, cserkészcsapatok, vallási érzületű civil szervezetek stb. gondoskodnak. Ma, amikor ekkora széthúzás tapasztalható mindenütt a Kárpát-medencében, csodálatos dolog, hogy katolikusok és protestánsok akár együtt és egyszerre erősítik a magyarság eszméjét. A Feltámadási menet pünkösdkor úgy ér véget, hogy a mádéfalvi és a csíkszentkirályi kereszt népe felviszi a feltámadási jelvényeket a Kis-Somlyó nyergében zajló nagymisére. Ott az oltár előtt egyesítik őket, s az újra egy jelvényt azután a csíksomlyói közösség viszi le a plébánia templomi csángó misére. Ebben a templomban őrzik minden esztendő szalagjait, a feltámadási jelvényeket pedig évente visszaviszik a balatoni kiindulási helyre. A Feltámadási menet május 3-án Vajdaságból érkezik Szegedre, majd innen Hódmezővásárhelyre indul. A menetről szóló tájékoztatókat, beszámolókat a

www.bucsujaras.hu

honlapon követhetjük, ugyanitt tekinthetjük meg a tavalyi képeket és olvashatjuk el a beszámolókat.

A zarándokút plakátjának megtekintéséhez kattintson ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.