Egészség

Vérre mennek - itt a nyár, itt vannak a kullancsok

Vérre mennek - itt a nyár, itt vannak a kullancsok

2009. május 3., vasárnap
Vérre mennek - itt a nyár, itt vannak a kullancsok

Mielőtt napfényes álmodozásba ringatna a feltartóztathatatlanul közeledő nyár gondolata, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a természetjárás közel sem veszélytelen szenvedély ma már. Kullancsok... Mit fújjunk magunkra, mi a különbség a forgalomban lévő két oltás között, és mit tegyünk, ha már „belénkkóstolt" a kellemetlen parazita? - ilyen és hasonló kérdésekről tudakozódott a SZEGEDma.hu Lakos Andrástól, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának szakértőjétől.

Megdöbbentő, hogy a kullancs

micsoda képességekkel rendelkezik

, melyek segítik parazita életmódjában: gondolhatunk itt az első lábakon található érzékszervére, mellyel a levegő hőmérsékletét, pára-, szén-dioxid-, és ammóniatartalmát képesek érzékelni, vagy akár arra a tényre, hogy a gazdaszervezetbe fúródása után úgy tud észrevétlenül vért szívni, hogy a nyálmirigye véralvadásgátló anyagokat termel, a vér áramlásának növelése érdekében pedig értágító molekulákat választanak ki. Immunrendszerünket is képesek megtéveszteni: gyulladásgátló és az immunrendszer működését blokkoló molekulákat juttatnak szervezetünkbe.

kullancs

Számos tévhit él a köztudatban arról, hogy mit vegyünk be vagy fújjunk magunkra természetjárás előtt a kullancsok ellen. Valójában azonban nincs olyan szájon keresztül adható szer, amely megvédene a kullancscsípéstől - szögezi le

Lakos András

, hozzátéve: a fújható, kenhető szerek többsége diethyl-toluamidot (DEET-t) tartalmaz, olyat kell keresni, ami 30%-os töménységű. (A többség nem ilyen.) Bio-szerek is vannak forgalomban, ezek nem mérgezőek.

Ha mégis belénkfúródott a vérszívó

, a patikában kapható, acélból készült kullancscsipesszel vagy cérnával, esetleg bicskával jól eltávolítható, és minél hamarabb, annál jobb - tanácsolja a szakértő. Mint mondja, arra kell figyelnünk, hogy az eltávolítás közben ne nyomjuk össze a kullancs testét, a Lyme baktérium ugyanis a kullancs potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, és így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát - világosít fel az orvos. Vagyis a tévhittel ellentétben ne használjunk krémeket vagy olajat, és ne tekergessük a kullancsot. „Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni" - magyarázza Lakos András, és hozzáteszi: a kisebb példány sem fúródik mélyen a bőrbe.

(Az eltávolításhoz szemléletes videók tekinthetők meg a Kullancsbetegségek Ambulanciája honlapján.)

A szakértő továbbá azt is tanácsolja: a kullancsunkkal ne forduljunk orvoshoz, hiszen többségük nem járatos a parazita eltávolításában. Fontos viszont, hogy őrizzük meg a kullancsot, írjuk fel a csípés dátumát és helyét. Terhesség esetén azonban feltétlenül orvoshoz kell menni: „mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálunk" - hívja fel a figyelmet Lakos András. „A csípés helyén néha látható egy lencsényi pír vagy csomó. Ha pár nap alatt eltűnik, nincs jelentősége. Amennyiben növekedésnek indul, vagy tartósan megmarad, már érdemes megvizsgálni. Ilyenkor is többnyire idegentest-reakcióról van szó, (tehát a kullancs szájszervéből maradt a bőrben néhány mikroszkopikus méretű tüske), de ennek eldöntése már járatos szakember feladata. Szintén menjünk orvoshoz, ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 3 évig is terjedhet, a tünetek között a láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom, a csípés körül növekvő, legalább 5 cm-es pír stb. szerepelnek,

részletesen lásd itt

.)

Az emlékeztető oltások gyakoriságáról 3-5 évet is lehet olykor olvasni. Lakos András erre az igen tág intervallumra a következőket mondja: „Az Encepurral vannak tanulmányok, miszerint, ha valaki az első 4 oltáson túl van, akkor még 10 év múlva sem csökken a védettség szintje. Az orvosnak azonban a gyógyszer előiratában megfelelő oltási menetrendet kell követni. A „3-5" éves intervallum szakmailag nem fogadható el. Ezzel a gyártó a háziorvosra bízza a döntést, aki a legkevésbé sincs birtokában a döntést alátámasztó ismereteknek. Az végképp tévedés, hogy a fertőzött területeken gyakrabban kellene adni az oltást. Aki az oltást igényli, védetté akar válni, és a védettség teljesen független attól, hogy valaki éppen fertőzött vagy nem fertőzött területen él vagy kirándul. Ha valaki nem jár fertőzött területen, azt nem kell oltani, ha pedig jár, akkor védetté kell tenni. Az oltás hatására kialakuló védettséget bizonyos alapbetegségek, a terhesség, az életkor, egyes gyógyszeres kezelések befolyásolhatják, de semmi esetre sem egy terület fertőzöttsége."

A baktérium okozta Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de gyógyítható. Veszélyesebb a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencefalitis), amely ellen azonban kapható védőoltás. Két vakcina van forgalomban, az FSME Immun és az Encepur nevezetű. Mindkettő esetében az első oltás után 1, majd 9-12 hónappal kell felvenni az alapimmunizáláshoz szükséges injekciókat, majd az emlékeztető 3 év eltelte után esedékes. A hivatalos előiratban a továbbiakban 3 évente javasolják az emlékeztető oltásokat, de az Encepurral végzett vizsgálatokból tudjuk, hogy az első 4 injekció után még 10 év múlva sem csökken jelentősen a védettség - tudtuk meg Lakos Andrástól. Kérdésünkre a kullancsszakértő azt is elmondta, a két oltóanyag minden további nélkül felcserélhető. Gyermek és felnőtt változatról egyaránt vannak ezt alátámasztó tudományos közlemények. Az ezzel ellentétes, a médiában gyakorta hangoztatott vélemény mögött tisztán marketingszempontok állnak - hangsúlyozza a szakértő. Az oltás gyakorlatilag bármikor elkezdhető, és semmilyen gyógyszerszedés sem akadálya. Az akut betegségek esetén nem célszerű oltani. Ez nemcsak a fertőzésekre, hanem például egy most kialakult ízületi gyulladásra is érvényes - emeli ki a Lakos András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.