/

Tiltakozás a hajdúdorogi székesegyház képének politikai célú felhasználása ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 27-én a Hajdú-Bihar megyei 9. választókerületben megjelent MSZP-s  szórólapon az elmúlt időszak fejlesztései között szerepel a hajdúdorogi püspöki templom képe is. Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök az alább olvasható közleménnyel fejezi ki tiltakozását a székesegyház képének politikai célú fölhasználása ellen, melyre – mint a közleményből kiderül – nincs is a pártnak alapja.

A hajdúdorogi görögkatolikus egyházmegye püspökeként tiltakozom a székesegyházunk képének politikai célú fölhasználása ellen.

Május 27-én a Hajdú-Bihar megyei 9. választókerületben megjelent egy a Magyar Szocialista Párt érdekeit hirdető szórólap, mely az elmúlt időszak fejlesztéseiről ad hírt, mellékelve néhány fényképet is. Ezek között szerepel a hajdúdorogi püspöki templomé, holott annak felújítási munkálatai 1998 és 2002 között történtek. A székesegyház néhány hónappal ezelőtt egy sajátosan vallási esemény miatt került az országos figyelem középpontjába, nevezetesen, amikor gyalogos zarándoklat során ide hoztuk át a Máriapócsi Kegyképet.

A jó érzést sértő, ha a sokunk által szeretett templomunk képét bármely politikai erő vagy szervezet úgy akarja fölhasználni, mintha része lett volna annak fölépítésében, fölújításában, működtetésében. A templom jelkép és felkiáltójel mindazok számára, akik hittel tekintenek rá. Szimbólum, sőt, ikon, mely a Teremtő Isten erejét és szépségét jelzi, közvetíti, árasztja, sugározza. Nem pusztán idegenforgalmi látványosság, s főként nem politikai érdekek eszköze. Jogilag talán nehéz körülhatárolni azt, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni a vallási képekkel, eszközökkel, szimbólumokkal. Ám minden erkölcsösen gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy ezek sokkal értékesebbek és mélyebb üzenetet hordoznak, mintsem, hogy a napi politika színterére kerüljenek.

A hajdúdorogi székesegyház elsősorban a görögkatolikusoké, és azoké a jó szándékú embereké, akik istenkereső szándékkal közelednek feléje. Nyomatékosan kérjük a politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben a keresztény emberek értékeit, és azokat ne használják fel saját érdekeik elérésére.

Nem kívánok súlyosabb jogi elégtételt követelni a történtek miatt, mert semmiképp sem szeretném a politikai feszültségeket tovább szítani. Éppen eleget szenvedünk ettől. Az Egyház mindenki felé nyitott, senkit ki nem zár, aki tiszta szívvel keresi és munkálja a Teremtő akarta rendet és boldogságot ezen a földön.

Kocsis Fülöp
hajdúdorogi püspök

Előző sztori

Labdarúgás: Pontosan távozna Újbudáról a Volán

Következő sztori

Pelczné Gáll Ildikó: „Itthon kell tartani a fiatalokat!”