Szórakozás

Pünkösdölő Ópusztaszeren

Pünkösdölő Ópusztaszeren

2009. május 31., vasárnap
Pünkösdölő Ópusztaszeren

Hagyományos pünkösdölésre várják a látogatókat június 1-jén, pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Az ünnepi készülődés azonban már szombaton elkezdődött.

Az olyan nagyobb ünnepekre, mint pünkösd, nemcsak testben és lélekben készültek föl az emberek, hanem igyekeztek környezetüket is széppé tenni. Ezért szombaton és vasárnap pünkösdi nagytakarítás részesei is lehetnek a látogatók - mondta el az MTI-nek

Tóth Antal

néprajzkutató, az emlékpark munkatársa. Nem kell azonban a sokak számára kellemetlennek tűnő mai eszközökre gondolni: a vendégek megismerkedhetnek azzal, miként zajlott egy nagymosás a mosógépek előtti korszakban, s azt is kitanulhatják, hogyan kell fölmázolni a földes padlót - tette hozzá a szervező. Az erős emberek, dolgos asszonyok és ügyes gyerekek különféle erőpróbákon is összemérhetik képességeiket. A lányok, asszonyok versenyében lesz béklyónyitás, és az is kiderül, ki miként birkózik meg az ördöglakatokkal. A férfiak olyan klasszikus erőpróbákon mutatkozhatnak be, mint a kocsihúzás, a póznamászás, és azt is kipróbálhatják, hogy milyen nehéz megtartani egy rudat, amelyre patkókat akasztanak. A hét végén elválik az is, melyik gyerek tud gyorsabban zsákban futni, ügyesebben fára mászni és messzebbre patkót hajítani. A pünkösdhétfő zenés hírveréssel indul, majd az ópusztaszeri iskolások előadásból kiderül, hogy milyen volt egy pünkösdölő régen. Ezen a napon a lányok maguk közül kiválasztották a pünkösdi királylányt, akit egy lepedő alatt énekszóval végigkísértek a falun, be-betértek egy-egy portára, ahol előadták tavaszköszöntő műsorukat. Természetesen az ügyességi próbák után a pünkösdi király megválasztása sem maradhat el, de délután lesz vásári komédia óriásbábokkal, honfoglalás kori haditorna, néptánc és népzenei bemutató, valamint táncház is. A skanzenben egész nap pünkösdi vonós- és dudamuzsika szól, kézműves bemutató és vásár várja az érdeklődőket. Az ügyes kezűek papírsárkányt készíthetnek, fürgelábúak sárkányt eregethetnek, akik pedig megéheznek, megszomjaznak kedvükre ehetnek, ihatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.