/

Őssejt-transzplantációs részleget adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ossejttranplantacio13A dél-alföldi régió vérképzőszervi daganatos betegeinek helyi ellátását teszi lehetővé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új őssejt-transzplantációs részlege, így a pácienseknek már nem kell távoli központokba utazniuk a gyógyulás érdekében – közölte Forster Tamás, az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinikájának vezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az ország negyedik őssejt-transzplantációs részlegének kialakítása mintegy 200 millió forintba került, az egyetem forrásai mellett a költségek jelentős részét alapítványok és cégek támogatása fedezte – mondta a professzor az egység átadásakor.
A részleg már tavaly elkészült, s az egyetem rendelkezett valamennyi szükséges engedéllyel is, ám a finanszírozásról csak a közelmúltban született megállapodás a társadalombiztosítással, így az egység csak áprilisban kezdhette meg működését – tudatta az egyetemi tanár. Hozzátette: az első két sikeres transzplantációt már végre is hajtották.
Az idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tíz beteg – egyenként mintegy 16 millió forintba kerülő – kezelését finanszírozza, jövőre pedig várhatóan húsz pácienst láthatnak el Szegeden. Az egész országban összesen 350 transzplantációra van keret 2009-ben – közölte Forster Tamás.
Borbényi Zita egyetemi tanár, az új – felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellátó – részleg vezetője elmondta: az őssejt-transzplantáció elsősorban azoknál a vérképzőszervi daganatos betegeknél szükséges, akiknél a hagyományos kezeléseket követően az alapbetegség kiújul, vagy átmeneti javulás után állapotuk ismét romlik.
A beavatkozás során egy speciális berendezés segítségével a páciens véréből vérképző őssejteket gyűjtenek össze, majd hagyományos daganatölő kezeléssel elpusztítják a beteg rosszindulatú sejtjeit. A gyógyszeres kezelést követően a páciensek teljesen védtelenné válnak a fertőző betegségekkel szemben, így a háromágyas részlegen tökéletes sterilitást kell biztosítani. A kezelés második szakaszában visszajuttatják az őssejteket, amelyek tíz-tizenkét nap után a csontvelőben megtelepedve elkezdenek szaporodni, majd újra megindul a vérképzés – tudatta a professzor.
Az őssejt-transzplantáció a betegek 60-80 százalékánál eredményes – tette hozzá.

no images were found

Előző sztori

Demográfiai válság Magyarországon?

Következő sztori

Bővítik a zenés színházi uniót