Egyetem

Őssejt-transzplantációs részleget adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

Őssejt-transzplantációs részleget adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

2009. május 27., szerda
Őssejt-transzplantációs részleget adtak át a Szegedi Tudományegyetemen
ossejttranplantacio13

A dél-alföldi régió vérképzőszervi daganatos betegeinek helyi ellátását teszi lehetővé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új őssejt-transzplantációs részlege, így a pácienseknek már nem kell távoli központokba utazniuk a gyógyulás érdekében - közölte Forster Tamás, az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinikájának vezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az ország negyedik őssejt-transzplantációs részlegének kialakítása mintegy 200 millió forintba került, az egyetem forrásai mellett a költségek jelentős részét alapítványok és cégek támogatása fedezte - mondta a professzor az egység átadásakor. A részleg már tavaly elkészült, s az egyetem rendelkezett valamennyi szükséges engedéllyel is, ám a finanszírozásról csak a közelmúltban született megállapodás a társadalombiztosítással, így az egység csak áprilisban kezdhette meg működését - tudatta az egyetemi tanár. Hozzátette: az első két sikeres transzplantációt már végre is hajtották. Az idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tíz beteg - egyenként mintegy 16 millió forintba kerülő - kezelését finanszírozza, jövőre pedig várhatóan húsz pácienst láthatnak el Szegeden. Az egész országban összesen 350 transzplantációra van keret 2009-ben - közölte

Forster Tamás.

Borbényi Zita

egyetemi tanár, az új - felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellátó - részleg vezetője elmondta: az őssejt-transzplantáció elsősorban azoknál a vérképzőszervi daganatos betegeknél szükséges, akiknél a hagyományos kezeléseket követően az alapbetegség kiújul, vagy átmeneti javulás után állapotuk ismét romlik. A beavatkozás során egy speciális berendezés segítségével a páciens véréből vérképző őssejteket gyűjtenek össze, majd hagyományos daganatölő kezeléssel elpusztítják a beteg rosszindulatú sejtjeit. A gyógyszeres kezelést követően a páciensek teljesen védtelenné válnak a fertőző betegségekkel szemben, így a háromágyas részlegen tökéletes sterilitást kell biztosítani. A kezelés második szakaszában visszajuttatják az őssejteket, amelyek tíz-tizenkét nap után a csontvelőben megtelepedve elkezdenek szaporodni, majd újra megindul a vérképzés - tudatta a professzor. Az őssejt-transzplantáció a betegek 60-80 százalékánál eredményes - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.