Bulvár

Nyári ludak költenek a Szegedi Vadasparkban

Nyári ludak költenek a Szegedi Vadasparkban

2009. május 5., kedd
Nyári ludak költenek a Szegedi Vadasparkban

A Szegedi Vadaspark több mint negyven hektáros területén nemcsak a kifutókban élnek állatok, az erdő és a Sancer-tó háborítatlan nyugalma sok madarat vonz, még vidra is él a halakban gazdag tóban, amelynek partján legutóbb egy költő nyárilúd-párra (Anser anser) figyeltek föl a látogatók.

A ludak és fiókáik néhány napja keltettek feltűnést, amikor a látogatók közelségét is eltűrve sétáltak a tó partján - mondta

Veprik Róbert

igazgató. A nyári lúd Magyarországon védett állat, eszmei értéke 50 ezer forint. A szóban forgó szülőpár hajdan úgy került az állatkertbe, hogy a természetvédelmi hatóság elkobozta a madarakat attól a személytől, aki engedély nélkül tartotta őket. Az eljárás időtartamára a ludakat a vadaspark gondjaira bízták, a procedúra végeztével pedig "szabadon" távozhattak. A két lúd azonban, bár télen elvonul a társaiva, tavasszal mindig visszatér a park tavához, és sikeresen felneveli fiókáit - közölte a szakember. A nyári lúd a legnagyobb termetű európai vadlúdfaj, testhossza 75-89 centiméter, testtömege 2,5-4 kilogramm. A tojó kisebb a hímnél. Szárnyfedőik világosszürkék, az öregek mellén gyakran vannak sötétebb foltok. Télen füves pusztákon, szántóföldeken és tengerpartok közelében tanyáznak, tavasszal csapatosan költenek mocsarakban, nádasokban és lápokban. Magyarország egyetlen költő vadlúdfaja, fészkelőterületei a Hortobágy, a Kis-Balaton, a Velencei-tó és a Fertő tó, valamint a kiterjedtebb halastórendszerek. Növényi anyagokból készült fészküket a talajra rakják. A fészekalja öt-hat tojásból áll, amelyen négy hétig költenek, a fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, de még ötven-hatvan napig a szülők vezetik őket. A kicsinyek gondozásában a tojó és a gúnár is szerepet vállal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.