Közélet

Kósa Lajos: Megszűnt a józan ész Magyarországon

Kósa Lajos: Megszűnt a józan ész Magyarországon

2009. május 13., szerda
Kósa Lajos: Megszűnt a józan ész Magyarországon
kosalajos

A Polgári Esték vendége volt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, aki határozott fellépést sürget a Bajnai-kormány által tervezett ingatlanadóval szemben. A Fidesz alelnöke az általa rossznak, képtelenségnek és gazemberségnek minősített törvényjavaslaton kívül beszélt a pécsi időszakos polgármester-választás hatásairól és a szocialista politikusok magukat az MSZP-től függetlenként feltüntető viselkedéséről.

- Elindult a Bajnai-kormány gépezete: tegnap megszavazták a szociális törvények módosításait a Parlamentben.

- Az Országgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői támogatták az adócsomag első változásait, amiben benne van az áfaemelés, a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatárának emelése és a munkáltatói járulék csökkentése. Ezen kívül név szerinti szavazás volt a 13. havi nyugdíj eltörléséről, ez a javaslat is megkapta a többséget. A mai napon pedig már az szja további módosításáról egyeztettek a képviselők, de ez a jelenlegi formájában egyelőre értelmezhetetlennek tűnik számunkra. A másik jelentős kérdés az ingatlanadó tervezett bevezetése volt, melyet a Fidesz teljes mértékben elutasít. A szocialistáknak kár ennek a törvényjavaslatnak a kidolgozásába belekezdeniük, mert nagyon rövid életet jósolok neki. A Fidesz részéről olyan határozatot hoztunk, hogy ha a következő választások után kormányzati szerephez jutunk, az első intézkedések között lesz az ingatlanadó azonnali eltörlése. Erre a pár hónapra meg már minek töri magát feleslegesen a kormány egy ilyen tervezet kidolgozásával?

- Milyen érvek szólnak az ingatlanadó bevezetése ellen?

- A javaslatot rossznak, képtelenségnek és gazemberségnek tartom. Rossz, mert a magyarországi 3,2 millió lakás helyzetét ismerve nyilvánvaló, hogy nincsen szinkronban a lakástulajdonosok jövedelmi szintje és az általuk lakott ingatlanok értéke. Mivel ez az összes lakás 20-25 százalékára igaz, megállapítható, hogy a tervezett adót már elvileg is képtelenek kifizetni a tulajdonosok. Elképesztő az a szocialista javaslat is, mely szerint aki nem tud fizetni, annak az adóhátralékát terheljék rá az ingatlanra, hiszen ezáltal nemcsak a tulajdonost, de a leszármazottait, örököseit is eladósítanák.

Panelprogram: ráfizetés lesz a sikertörténetből?

- Mit szól a miniszterelnök azon javaslatához, hogy aki nem tudja fizetni az ingatlanadót, az költözzön kisebb lakásba?

- Ezt a kijelentést is gazemberségnek tartom.

Bajnai Gordon

cinikus kijelentésével azt szeretné elérni, hogy az ingatlantulajdonosok éppen a szocialisták kormányzása miatt összeomlóban lévő lakáspiacra vigyék ki és jóval a valódi értékén alul adják el házaikat. Az ország miniszterelnöke nem képviselhet olyan politikát, aminek az eredménye a magyar lakosság vagyonában ekkora károkat okoz. Ez a javaslat mindenkit érint, mivel minden ember lakik valahol. A milliárdosoknak mindegy, mennyit kell fizetni a házuk után, de az állampolgárok többségének ez valóban vérre menő kérdés.

kosalajos3

- Ön azt nyilatkozta, ezek alapján a felújított panelházak tulajdonosai lennének a legnagyobb vesztesei az ingatlanadó bevezetésének.

- Pár éve országosan elindultak azok a panelprogramok, amikbe az ott lakók saját pénzüket tették bele, ebből újították fel lakásaikat. Tudomásom szerint itt, Szegeden is rengeteg panelház lakóit meggyőzte az önkormányzat a programban való részvételről. És most jön Bajnai Gordon és a felújítások által jóval értékesebbé vált ingatlanokat magasabb adóval sújtaná. De ne csak az anyagi, hanem az erkölcsi veszteségről is beszéljünk! Én azt mondom, aki ezelőtt nagy hangon csábította az embereket a panelprogramba, az most álljon ki eléjük és vállalja fel az ingatlanadó elleni harcot. Felelős városvezetőként az a kötelességem, hogy a debreceni programba belépőkért küzdjek és ne szavazzam meg a törvényjavaslatot.

Debrecenben minden ház értéke 1 forint lesz

- Említette az ingatlankataszter hiányát is, mint a korrekt értékbecslés legfőbb akadályát.

- Mivel 3,2 millió lakásról van szó, ennek az ingatlan-nyilvántartásnak az elkészítése legalább 4-5 év szívós munkát venne igénybe és csak ezután lehetne az adóztatáson gondolkodni. Enélkül a szocialisták csak egy óriási közigazgatási káoszt okoznak, ha mégis megszavazzák az erről szóló törvényt, mivel nem lesz, ami alapján kivessék az adót. Az értékbecslések kérdése a következő, ami rengeteg problémát vet majd fel. Én most megmondom, hogy ha a kormány az önkormányzatokat bízza meg az ingatlanok értékének különböző körzetek szerinti meghatározásával, akkor Debrecen összes épületét 1 forintos értékhatárba fogjuk besorolni. A hazai igazságszolgáltatás helyzetét ismerve pedig egyszerűen lehetetlenné válna az ügyintézés, ha csak minden harmadik tulajdonos (azaz egy millió ember) vitatni kezdené az értékbecslés helyességét. Ezáltal megállna a jogszolgáltatás Magyarországon vagy több év múlva kerülhetne sor egy-egy ügy tárgyalására. Mindezek újra csak azt erősítik meg, hogy ebbe a kérdésbe kár energiát belefektetnie a szocialistáknak.

„Már nincsenek szocialista fellegvárak!"

- Hogyan értékeli a pécsi időszaki polgármester-választás eredményét?

- Pécs és előtte Csepel példája is igazolja, hogy már nincs megingathatatlan szocialista bástya Magyarországon. Ha az MSZP legnépszerűbb politikusa egy országosan ismeretlen fideszessel szemben ilyen arányban elvesztette a választást, akkor ezután bármelyik választókerületben bármi megtörténhet.

- Akár Szegeden is?

- Ez elsősorban a szegediek hozzáállásától függ.

- Mi a véleménye arról, hogy vezető szocialista politikusok (Szili Katalin vagy akár Botka László) az utóbbi időben többször jelentek meg a közvélemény előtt az egyre alacsonyabb támogatottsággal bíró MSZP-től bizonyos távolságot tartva, vagy magukat szinte függetlenként feltüntetve?

- Úgy tűnik, a józan ész legelemibb szabályai is megszűntek Magyarországon. Mit gondolnak, vajon meddig lehet kétféleképpen feltüntetni magunkat a választók előtt? Egy politikusnak el kell döntenie, hogy a párttal vagy anélkül kíván dolgozni. Az nem lehet, hogy csak akkor van szükségem a pártra, amikor jól megy a szekér - aztán, ha alacsony a támogatottság, akkor eltávolodom tőle. Jobban örülök annak a barátnak, aki a bajban is kitart mellettem. Vagy fogalmazhatok úgy is, hogy az az igazi Loki-szurkoló, aki nemcsak a bajnokság megnyerésekor ujjong, hanem akkor is biztatja a csapatot, ha az éppen a REAC-tól kapott ki. Mindenkinek át kellene gondolnia, hogy mennyire lehet eredményes ez a fajta látszólagos különállás.

Szili Katalin

most bukott bele ebbe a kettős identitásba, de valószínűleg másnak sem könnyű így hitelesnek maradnia a választók előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.