Kiállítás: Ötszáz éve született Kálvin János

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kalvinkiallitas21509 – 2009 – július 10-én lesz ötszáz éve, hogy megszületett Kálvin János, svájci reformátor, a kálvinista hit megalapozója a franciaországi Noyonban. A jeles személyiségről július 4-ig látható tárlattal emlékeznek meg a Somogyi-könyvtárban.

A kiállítás az évforduló alkalmából kínál egy válogatást, melyben a Somogyi-könyvtár anyagából néhány fontos, Kálvinnal kapcsolatos kötet kapott helyet – mondta el Takó Edit, a kiállítás készítője, a könyvtár gyűjteményi osztályának tudományos kutatója. Így például Théodore de Béze – vagy magyarosan Béza Tódor – Kálvin kortársa, svájci teológus által írt legelső Kálvin-életrajz is látható, vagy egy 1580-ból való biográfia, amely Kálvinról két oldalban ír: az egyik oldalon egy fametszet ábrázolja a nagy reformátort – ez a kötet azért is érdekes, mert a század fontosnak tartott személyiségeinek életrajzai kaptak benne helyet. A tárlóban találunk még francia, német, magyar nyelvű életrajzot is, sőt, az 1800-as évek második feléből egy történelmi regényt is megcsodálhatunk. Érdekességként kínálkozik egy szinoptikus életrajz is, melyben Kálvin és Luther Márton életét hasonlítja össze a szerző.

Kálvin legfontosabb munkájának, az eredetileg 1536-ban, Baselben megjelent Institutio Christianae religionisnak (A keresztyén vallás rendszere) egy 17. század eleji kiadása, valamint az 1624-es, Szenczi Molnár Albert munkáját dicsérő magyar fordítása is megtekinthető.

Egy másik tárlóban egyháztörténeteket találunk, valamint egy 1684-ből származó Pápai Páriz Ferenc által írt vitairatot, amely kezdőlapjára Somogyi Károly sajátkezűleg írta rá, hogy igen ritka, semmi áron sem kapható kiadás.

Az utolsó tárló a legfrissebb műveket mutatja, ezek között találjuk Gaál Botondtól a Kálvin ébresztése című kötetet, melyet a Szeged-Kálvin téri Református Egyházközség és a Szegedi Kis István Alapítvány adott ki 2009-ben.

A kiállítást megnyitó Juhász András, a Kálvin téri Református Egyházközség elnök lelkipásztora elmondta: Kálvin sohasem akart személyi kultuszt maga körül, a hitigazságokat akarta előtérbe helyezni, a tiszta biblikus tan elkötelezettje volt, épp ezért a hozzá legméltóbb megemlékezés egy könyvkiállítás, melyben nem az ember, hanem a tanítása kerül előtérbe.

Default thumbnail
Előző sztori

Goethe és jutalmak a színházi évadzárón

Következő sztori

Katzirzcal és Petreával hosszabbított a Pick

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…