Káros vegyszerek körölöttünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

greenpeaceDaganatos betegségek, allergia, tanulási nehézségek, nemzőképesség csökkenése – mindezt okozhatják a környezetünkben, mindennapi használati tárgyainkhoz felhasznált vegyi anyagok. A tisztítószerektől kezdve a bútorokon át az edényekig és a ruhákig telve vannak mindennapjaink veszélyes vegyületekkel. Egy uniós jogszabály azonban kötelezi a gyártót, hogy a fogyasztó kérésére közöljék, milyen veszélyes anyagok találhatók termékeikben – erre a lehetőségekre hívta fel a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport független magyar környezetvédő szervezet közös szegedi kampánya a járókelők figyelmét.

A Széchenyi téren felállított standon szórólapok sorakoztak, melyek a mindennapi termékekben előforduló káros vegyszerekre hívták fel a figyelmet. 2007 közepe óta van érvényben a REACH nevű jogszabály (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, magyarul: vegyi anyagok bejegyzése,
értékelése és engedélyezése), amely arra kötelezi a gyártókat, hogy a kérésre informálják a fogyasztót, hogy milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak a termékeik – tájékoztatott Varró Kata, Greenpeace-aktivista. A jogszabály alapján megkeresett cég köteles 45 napon belül választ adni a fogyasztónak, hogy tartalmazza-e a kérdéses termékük a REACH által legveszélyesebbként feltüntetett anyagok valamelyikét.
Minél gyakrabban élnek a vásárlók ezzel a lehetőséggel, annál inkább belátják a cégek is, hogy a fogyasztónak fontos a termékek kémiai biztonsága, valamint mindez arra ösztönzi a gyártót, hogy biztonságos anyagokat használjon – szól a kampányanyag.
Az akció célja tehát, hogy a civilek írjanak a gyártóknak, ehhez egy mintalevelet is találunk a szórólapokon, mely letölthető a www.levego.hu/letoltes/karosvegyszerek.doc címről is.

A hétköznapi életben számos olyan vegyi anyaggal találkozhatunk, melyeket csak ritkán jelölnek a címkék a termékeken. A ftalátok – melyek kozmetikumokban, samponokban, műanyag csomagolókban stb. – találhatók meg, összefügghetnek a gyermekek szaporító szerveinek fejlődési zavaraival és károsíthatják a hormonrendszert – derül ki a szóróanyagból. Nem jobbak a brómozott égésgátlók sem, amelyek többek között matracokban, textíliákban és műszaki cikkekben fordulnak elő – ezek a májat, az agyat és az ideg-, valamint a hormonrendszert károsíthatják.
A nemkívánatos vegyi anyagokról és helyettesítésükről az úgynevezett SIN és ETUC listák szolgálnak részletes információkkal.

Részletes információk valamint hírlevél a reach@levego.hu e-mailcímen kérhetők.

Előző sztori

Bemutatkozik az AETAS

Következő sztori

Vízilabda: Megvan az ötödik hely a Betonnak