Hétfő: XV. Lengyel Filmtavasz

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen immár 15. alkalommal rendezi meg a kortárs lengyel filmek szemléjét, a Lengyel Filmtavaszt. A rendezvénynek Szegeden a Belvárosi mozi ad otthont. Bár hétfőn szünnap van a színházban, a színielőadásra vágyóknak akad kínálat, két előadás is lesz a Reökben, és Radnóti-est a Katolikus Házban. Éneklő Ifjúság gálahangverseny lesz a Kisszínházban, Adagio koncert az IH-ban, és rengeteg programot kínál hétfőn az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat. A Grand Caféban a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves forgatókönyvíró szakos hallgatóinak harmadéves vizsgafilmjeinek bemutatói, ajánljuk mindenkinek a mozik műsorát, és lesz buli is este.

Színielőadások és bábszínház

Hétfőn 19 órakor Rúzsontológia a Reökben. Mi az, ami kimeríti a női lét fogalmát, ami minden nő szótárában szerepel, ami megszépíti és tönkreteszi az életüket? Hogyan lehet túlélni és erősnek maradni ebben a kegyetlen, férfiak által uralt világban? Ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ Kiss Judit Ágnes Irgalmasvérnő című kötete, amely az est fő vonalát képezi. A megszokottnál nyíltabb formában tárul a nézők elé A nő. Aki eljön, bekukkanthat a “tükör mögé”. Rendező: Gila Adrienn. Szereplők: Trabalka Cecília, Varga Mónika, Gila Adrienn, Hajdú Péter, Sánta Andris. Belépő: teljes árú: 500 Ft, kedvezményes: 300 Ft.

Ugyancsak a Reökben hétfőn 20 órakor Light Magyar Mix. Teljes árú belépő: 700Ft, kedvezményes belépő: 500Ft.

A Katolikus Ház dísztermében (Dugonics tér 12.) hétfőn 19 órakor Bálint András Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Radnóti Színház igazgatójának Radnóti estje lesz. Rendező: Deák Krisztina. Az előadásra ingyenes belépők korlátozott számban kaphatók az SZTE Kulturális Irodában.

A Kövér Béla Bábszínházban hétfőn délelőtt 11 órakor Mátyás király lakomája -a Hapci bérlet érvényes.

Éneklő Ifjúság gálahangverseny

Hétfőn 17 órától a Kisszínházban megrendezik az Éneklő Ifjúság sorozat gálahangversenyét, melyen az idei év legjobban szerepelt kórusai lépnek fel. Itt adják át a Szeged Városi Kórusegyesület 2009. évi karnagyi díját is. Szeretettel várunk mindenkit. Mivel a Kisszínházban helyre szóló jegyek lesznek, kérik, hogy jelezzék, ha jegyet igényelnek. A jegyeket a koncert előtt, 16.30 -tól átvehetik névre szólóan a jegypénztárnál, az előcsarnokban.

Adagio koncert az IH-ban

Az IH Rendezvényközpontban hétfőn 19 órakor Adagio koncert. Négy évvel ezelőtt Homonnay Zsolt, Nagy Sándor és Balczó Péter alapította az együttest. Crossover stílusban (a pop és a klasszikus zene ötvözésével) muzsikálnak. Három platinalemez után dolgoznak új CD-jükön, amellyel ” Dolce Vita” hangulatot szeretnének teremteni. Jegyár: 3590 Ft.

Időskorúak vándorlása

Hétfőn 17 órakor a SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában (Tisza Lajos krt.54.) Időskorúak vándorlása. Vendég: Illés Sándor, Népesség Kutató Intézet. Házigazdák: Bagdi Sándor és Nagy Pál főiskolai oktatók.

Lélek a létért való küzdelem földjén

A Bibliotéka Könyvtárban (Kálvária sgt. 14.) hétfőn 18 órakor Lélek a létért való küzdelem földjén – előadás-sorozat, vetítéssel. Előadó: Bakos Attila író, filozófus.

Az Egyetemi Tavasz programjai

Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszékén, a 821-es teremben (Hattyas sor 10.) hétfőn 11 órakor Kóka Gabriella, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kar Zenei Tanszék tanszékvezetője tart előadást Az oktatásban alkalmazott gyermekdalok kórusokra történő alkalmazásának kérdései címmel.

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében (Egyetem u. 2.) hétfőn és kedden 14 órakor Radnóti Miklós Emlékkonferencia. A költő szegedi kapcsolatai közismertek. A konferencia természetesen nem kerülheti meg a helyi vonatkozásokon túlmutató, de Szeged irodalom- és kultúrtörténetéhez kapcsolódó mozzanatokat, kitér a Radnóti életmű helyére és fontosságára a magyar irodalom számára. Bővebben a konferenciáról a www3.u-szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Herman Ottó Kollégium társalgójában (Temesvári krt. 50-52.) hétfőn 18 órakor DVD világ – 2009 a csillagászat éve alkalmából. 18 órakor: Eyes On the Skies (színes, feliratos dokumentumfilm). 19.30-kor: A Mars-mentőakció (színes, magyarul beszélő amerikai sci-fi akciófilm). 21.30-kor: Vörös bolygó (színes, magyarul beszélő amerikai sci-fi). A filmek előtt tízperces bevezetők előadások.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kiállítási terében (Ady tér 10.) hétfőn 18 órakor Kühn András fotókiállításának megnyitója. Az alkotó az SZTE JGYPK elsőéves web-programozó szakos hallgatója, akinek ez az első önálló kiállítása. Megnyitja: Dusha Béla fotóművész. Megtekinthető május 16-ig, hétköznap 8-20 óráig, szombaton 9-16 óráig.

A Millenniumi Klubban (Dugonics tér 12.) hétfőn 18 órakor Mustó Péter könyvbemutatója lesz Remény és kétség között Bogotá utcáin címmel.

Ugyanitt 20 órakor EHÖK Filmklub – A minden6ó (Bruce Almighty) – színes, szinkronizált, amerikai film.

A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) hétfőn 21 órakor a Komjáti Áron – Tóth Mátyás jazz-gitárduó koncertje. A budapesti gitárduó izgalmasan és igényesen ad elő nagyzenekari számokat. A két éve létező formáció tagjai mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulnak.

Hétfői moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

16 órakor: Szubjektív valóság: Hukkle – magyar film, rendező: Pálfi György.
18 órakor: Decameron 2007 – a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves forgatókönyvíró szakos hallgatóinak harmadéves vizsgafilmjeinek bemutatói, majd a filmek után előadások és beszélgetések az alkotókkal.
21 órakor: Coraline és a titkos ajtó (Coraline), magyarul beszélő amerikai film, rendező: Henry Selick.

A Belvárosi Mozi hétfői műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
14 és 16 órakor: A légy a Holdon 3D– színes, szinkronizált belga animációs film, rendező: Ben Stassen.
18.30 – kor: XV. Lengyel Filmtavasz – nyitó díszelőadás – Négy éjszaka Annával (Cztery noce z Anna) -lengyel-francia film, rendezte: Jerzy Skolimowski. A világhírű lengyel filmrendező 17 év után újra forgatni kezdett. Egy személyes hangvételű szerelmi történettel tért vissza a mozikba. Ez a nem hétköznapi, merész hangú film hosszú időre bevési magát emlékezetünkbe.  Kísérőfilm: Fonott kosár (Jazz-Film-Szünet) – 1967, 8′ rendezte: Miroslaw Kijowicz, zene: Krzysztof Komeda.
20 órakor: Szörnyek az űrlények ellen 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Conrad Vernon, Rob Letterman.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor és 18.15 -kor:  Hajrá boldogság! – színes, feliratos angol vígjáték. Szereplők: Alexis Zegerman, Sally Hawkins, Eddie Marsan. Rendező: Mike Leigh.
20.30-kor: Isten hozott az Isten háta mögött – színes, feliratos francia vígjáték. Rendező: Dany Boon.

A Csőke József teremben:
16.15-kor: Príma primavera – színes, magyar-bolgár-angol-holland dráma, 90 perc Szereplők: Lukáts Andor, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling. Rendező: Edelényi János.
18.30-kor: 13. Francia Filmnapok – A Provance-i fűszeres (Le Fils de l’épicier) – színes, feliratos, francia film, rendezte: Eric Guirado.
20.45-kor: 13. Francia Filmnapok – Kémnők (Les femmes de l’ombre) – színes, feliratos, háborús dráma, rendezte: Jean-Paul Salomé.
A filmekről, a XV. Lengyel Filmtavaszról, és a 13. Francia Filmnapokról bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Hétfő esti bulik

A JATE Klubban hétfőn 22 órakor TTIK-s Est, NEO koncert – Házigazda: Dj Alma. A Kisteremben: Dj Egon.
A Garaboncziás Borozóban hétfőn 20 órakor Motherpig, Rapa Nui, KrumpliCZukor. Jegyár: 600 Ft.

Előző sztori

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg rákban

Következő sztori

Babakocsik százai a Kossuth téren