Egyetem

Hematológusok kongresszusa - Szegeden már őssejttel is próbálkoznak

Hematológusok kongresszusa - Szegeden már őssejttel is próbálkoznak

2009. május 14., csütörtök
Hematológusok kongresszusa - Szegeden már őssejttel is próbálkoznak
hematologia4

Elkezdődött Szegeden a Magyar Hematológia és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) háromnapos, XXII. Kongresszusa, melyet a C&T Hungary Rendezvényszervező Iroda szervez a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Szeged a hematológia területén „pozitív anamnézist tudhat magáénak” – fogalmazott Pál Attila, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

A tudományos tanácskozás jelentős múlttal dicsekedhet, hiszen 1984-ben rendezték az első konferenciát. A megnyitón

Borbényi Zita

, a konferencia szervezőbizottságának elnöke, az SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika professzorasszonya elmondta: 300 regisztrált résztvevő, több mint száz támogató gyógyszergyártó- és forgalmazó jelzi az esemény súlyát. Az előzetesen beérkezett 119 összefoglalóból 55 szóbeli előadást és 64 posztert választottak bemutatásra, melyek keretében klinikai összefoglalók, a posztereken pedig ritka és érdekes esetbemutatók jelennek meg.

Pál Attila

nyitógondolataiban felidézte: a vérképzőszervi betegségek diagnosztikájának és kutatásának hagyománya 1950-től számítható Szegeden. Mára

Varga Gyula

és Borbényi Zita munkája révén a II. Belgyógyászati Klinika hematológiai részlege a délalföldi régió hematológiai ellátó központjává vált. A modern kezelések alkalmazása már az őssejt-transzplantációt is magában foglalja, az első ilyen típusú beavatkozások már meg is történtek a klinikán.

Masszi Tamás

főorvos, a MHTT elnöke a konferenciát az „aszályos állapotban lévő egészségügy” ritka gyümölcsének nevezte. A szegedi kongresszuson elsősorban a betegellátás mellett a tudománnyal is foglalkozó orvosok vesznek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.