Harangszentelés Mórahalmon

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

harangszenteles3Két új harangot szentelt fel bérmálással egybekötött ünnepi szentmisén Kiss-Rigó László püspök Mórahalmon. A hívek adományaiból elkészült harangok Páduai Szent Antal és Szent Imre tiszteletére lettek felszentelve, a munkát az őrbottyáni Gombos Miklós mester és munkatársai végezték.

A több éve elrepedt harangok újraöntéséről egy évvel ezelőtt döntött az egyházközségi képviselő-testület. A Szent László tiszteletére készült négy mázsás nagyharang – mely általában délben szólal meg – jó állapotban volt, így csak a két kisebbet kellett kicserélni. Joó Balázs plébános akkor gyűjtést hirdetett, melynek eredményeképpen elkészülhetett a 4,5 millió forintba kerülő két új harang: a Szent Imre hercegről nevezett 80 kg-os lélekharang, mely halottakért szól, és a Páduai Szent Antal tiszteletére öntött, 215 kg-os harang, mely a misék kezdetét jelzi a városban.

A Szent László templom kapuja előtt reggeltől az ünnepi szentmise kezdetéig bárki megcsodálhatta a virágkoszorúval feldíszített új harangokat. Az összegyűlt mórahalmiak és vendégeik előtt Kiss- Rigó László megyéspüspök szentelte fel és áldott meg ezeket.

harangszenteles1

A harangöntéshez legnagyobb összeggel hozzájáruló mórahalmi önkormányzat nevében Nógrádi Zoltán polgármester tartott ünnepi köszöntőt, mely során kiemelte, hogy a harang nemzetünk történelme során mindig kiemelt jelentőséggel bírt. A hívőket és a hitetleneket egyformán megszólítja a harangszó, így ez a hang nemzeti összetartozásunkat és közösségünket is jelképezi – fogalmazott a polgármester.

Miután a Szent Antal harangot felhúzták a toronyba, a hívek bevonultak a templomba, ahol az ünnepi szentmise keretében a püspök ötven fiatalnak és felnőttnek adta fel a bérmálás szentségét. A mise végén a templomból kilépőket már az ez idő alatt szintén helyére került Szent Imre harang a másik kettővel együtt köszöntötte.

Előző sztori

Az Alföld egyetlen európai borlovagja

Következő sztori

Kadett ob: Szedeák – MAFC a bronzért