Faust elkárhozása – magyarországi premier Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországi bemutatóként Juronics Tamás rendezésében pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban Berlioz Faust elkárhozása című művét.

A Kossuth-díjas táncművész-rendező szerint a Berlioz-darab kapcsán összetett feladat vár a szegedi operatársulatra: egyszerre kell megjeleníteniük a mű filozofikus mondanivalóját és a Faust-történet szerelmi szálát.
A hirtelen tereket váltó darab előadásában fontos a szerepe a Kentaur tervezte különleges díszletnek. Ahogy a mű keresztényi világunk alapkérdéseit bolygatja és sokszor borítja föl, ugyanúgy a színpadi tér is képes megfordítani a síkokat, egy pillanat alatt plafonból padló lesz, megváltoztatva ezzel a közönség megszokott nézetét is – fogalmazott Juronics Tamás.
Berlioz műve nem klasszikus opera – ezért is határozta meg a darab műfaját drámai legendaként -, olyan zenei íveket rajzol föl, amelyek filmszerű gondolatokat és képeket tesznek lehetővé. A nézők mintha egy kamerán keresztül látnák a történetet: néha a színpad óriási méretét eltüntetve egy személyre fókuszál a látvány, máskor fölülről szemlélhetők a szobában zajló események – mondta a rendező.
A darabban egy átlagos operához képest sokkal nagyobb feladat hárul az énekkarra, s az előadás szövetébe illeszkedve finoman megjelenik a színpadon a tánc is. A második felvonás balett jelenetének különlegessége pedig, hogy nem táncosok, hanem a művészek mozgatta bábok adják azt elő – közölte Juronics Tamás.
A francia romantikus zeneszerző e művét az 1846-os párizsi bemutatót követően csupán néhány alkalommal állították operaszínpadra, leginkább oratorikus formában szokták előadni – tette hozzá a művész.
A szegedi közönség a darabot péntektől két szereposztásban láthatja majd. Faustot László Boldizsár, illetve Wendler Attila játssza, Marguerite-ként Érsek Dóra és Tóth Judit áll a színpadra, Mephistophelest pedig Réti Attila, valamint Kelemen Zoltán alakítja.

Default thumbnail
Előző sztori

Öt góllal nyert a Szeged Beton

Default thumbnail
Következő sztori

Helyreigazítási és rágalmazási per a SZVSE háza táján

Legutóbbi hasonló cikkek