Szent-Iványi: a liberálisok számítanak

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A liberálisok a megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen harmadik erőnek számítanak az Európai Parlamentben és az egyes tagországokban; az SZDSZ arra törekszik, hogy ez Magyarországon is így legyen – jelentette ki Szent-Iványi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Szegeden.

A június 7-i választás arról is szól majd, hogy Magyarország mit üzen Európának: összhangban vagyunk-e ezzel a tendenciával vagy sem – mondta az SZDSZ országos tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján.
Az SZDSZ EP-listavezetője hangsúlyozta, a párt európai parlamenti programja szoros összhangban van az európai liberális pártcsalád választási elképzelésével, míg ez nem minden részletben mondható el az MSZP és a Fidesz esetében.
A liberális párt programjának egyik legfontosabb eleme a munkavállalás szabadságának teljes kiterjesztése, ideértve Németországot és Ausztriát – közölte a politikus. Hozzátette: a nyugat-európai szociáldemokrata pártok – saját munkavállalóik érdekeire hivatkozva – ezt elutasították.
Fontos liberális célkitűzés a szolgáltatási irányelv további egyszerűsítése is, annak érdekében, hogy a magyar kis- és középvállalkozók valóban mindenféle korlátozás nélkül nyújthassanak szolgáltatásokat az unió egészében. A további könnyítéseket e területen korábban egy néppárti-szocialista együttműködés akadályozta meg az európai parlamentben – tudatta Szent-Iványi István.
Bóka János, az SZDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltje kifejtette: az Erasmus-program az unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, melyet érdemes lenne felgyorsítani. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a magyar hallgatók számára olyan objektív korlátok vannak – elsősorban az anyagi források hiánya -, amelyek megakadályozzák a nagyobb arányú részvételt.
A liberális párt programjának egyik fontos pontja, hogy minden magyar hallgatónak legyen reális esélye arra, hogy felsőoktatási tanulmányaiból legalább egy szemesztert külföldön töltsön – közölte a képviselő-jelölt.
Az Erasmus-program támogatásának növelésére az uniós költségvetésben lenne mozgástér: az EU minden, a területén található szarvasmarhára naponta kér eurót költ, a hallgatók esetében ez az összeg csupán 70 euró cent – fogalmazott Bóka János, aki a külföldön tanuló diákok munkavállalását is szervezett formában segítené, amely az anyagi lehetőségek javítása mellett a munkatapasztalatok megszerzése miatt is előnyös lenne.

Default thumbnail
Előző sztori

Szocialista „érzékenység”: sarcolják a családokat

Default thumbnail
Következő sztori

Mindszenten járt Szájer József

Legutóbbi hasonló cikkek