Közélet

EP 09 szubjektív 02 - Munkáspárt: már az indulás is siker

EP 09 szubjektív 02 - Munkáspárt: már az indulás  is siker

2009. május 24., vasárnap
EP 09 szubjektív 02 - Munkáspárt: már az indulás  is siker
thurmergyula3

A június 7-i európai parlamenti választásokon tíz párt nyolc listájára adhatjuk le voksunkat. Kollégánk, Haág Zalán sorozatában az erőviszonyokat elemzi. A második részben a Magyar Kommunista Munkáspártól olvashatnak.

Sikerrel vette az első akadályt (azaz listát tudott állítani) a többszöri névváltozáson átesett, de húsz éve

Thürmer Gyula

(

képünkön

) által irányított Magyar Kommunista Munkáspárt. Ez azért is komoly fegyvertény, mert az MSZP-ből kiábrándult, kifejezetten baloldali meggyőződésű szavazókra hajtó kispártok - ilyen-olyan okokból - végül is nem fordulhatnak célegyenesbe. Így a Munkáspártból kiszakadt, vöröscsillag-viseléssel demonstráló Vajnai Attiláék fémjelezte antiglobalista, marxista (a legutóbbi választáson Munkáspárt 2006 néven próbálkozó) csoportot magába foglaló Zöld Baloldal sem indulhat a június 7-i voksoláson.

Esélytelen induló?

Mindez persze túlzott reményekkel így sem kecsegteti a magyar kommunistákat, akiknek esélyük sincs elérni az ötszázalékos bejutási küszöböt. Az MSZMP megszűnésekor, az MSZP megalakulásakor az elődpárt nevét és ideológiáját a kommunisták, vagyonát viszont a szocialisták örökölték. Mindez előrevetítette a lenini úton továbbhaladó Munkáspárt jövőjét - igaz, abban a bizonyos nagy könyvben talán nem volt megírva, hogy minden alkalommal sikertelenül kell ostromolniuk az Országházat. Két alkalommal igen közel kerültek a bejutáshoz: 1990-ben épp csakhogy lemaradtak az akkor négyszázalékos parlamenti küszöbről (3,68 százalék), nyolc évvel később már túlszárnyalták a négy százalékot is, ám ekkor pechjükre már öt százalék volt az a bizonyos parlamenti bejutási határ. Ezután felgyorsult a munkáspárti hanyatlás: a tagság elöregedett, illetve meghalt, így a fiatalok che-guevarista, alternatív környezetvédő, antiglobalista csoportjai jelenthették volna a párt túlélését. Ezt leginkább a Vajnai-frakció testesítette meg, a történet vége azonban ismert.

Lenini úton

Thürmer Gyula pártja fölött eljárt az idő. Pedig a pártvezért nem lehet azzal vádolni, hogy képtelen a megújulásra. Miközben visszataszító módon hitet tett például

Szaddám Huszein, Szlobodan Milosevics

vagy épp a kínai, illetve kubai elnyomó kommunista rezsimek mellett, a belpolitikában az elmúlt években teljesen szembehelyezkedett a korábbi (potenciális) szövetséges MSZP-vel annak neoliberális politikája miatt (ezen az alapon támogatott több fideszes kezdeményezést, például a 2008-as szociális népszavazást). De szimbolikus gesztust tett az egyházak felé, s az internacionalizmus helyett nemzeti húrokat is pengetni kezdett gazdasági (multiellenesség, hazai kis- és középvállalkozások támogatása), sőt bizonyos szempontból ideológiai értelemben is (támogatta a kettős állampolgárságot 2004-ben, s előszeretettel idézi

Lenin

mondását, mely szerint Trianon egy rablóbéke).

Tétek és esélyek

A szavazóbázis nagy részének elvesztése (1990: több, mint 180 ezer, 2006: kevesebb, mint 22 ezer szavazat) azonban rövid távon nem fogja a Munkáspárt megszűnését eredményezni. A szír elnöki palotától a kínai kommunistákig számos helyen megforduló pártelnök ugyanis aligha csak a kisnyugdíjas egykori partizánoktól és munkásőröktől számíthat adományra pártja számára. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az ipari munkás múlttal rendelkező Szegeden - lásd más nagyvárosok példáját - az önkormányzati választásokon lehetett volna keresnivalója a pártnak, ám valahogy mindig tartózkodtak a Botka-féle MSZP-vel szembeni indulástól...) A mostani voksolásnak a magyar kommunisták számára igazi tétje nincsen, de megmutathatja, hogy a kiábrándult baloldaliak fogékonyak-e a balliberális médiában amúgy agyonhallgatott munkáspárti szóra. Ha sikerül több mint egy százaléknyi szavazatot begyűjteniük, az már nem jelent kudarcot; két százalék feletti eredmény pedig a jelenlegi körülmények között komoly sikernek számítana. Ám ez utóbbira a Munkáspártnak csekély az esélye.

(Folytatjuk)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.