Kultúra

Az Alföld egyetlen európai borlovagja

Az Alföld egyetlen európai borlovagja

2009. május 23., szombat
Az Alföld egyetlen európai borlovagja
borlovagrend

Az Európai Borlovagrend egyetlen alföldi borlovagja, a kiskundorozsmai Újvári Mihály. Szombaton a Dómban Kondé atya megáldotta lovagi kardját és zászlós borát, a cserszegi fűszerest. A borász egyetlen szívfájdalma, hogy anyagiak miatt nem lehet ott a borfesztiválon.

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Dél–alföldi Legátusa és a Szegedi Lovagi Szék szombaton, a Szegedi Fogadalmi Templomban avatási és előléptetési ünnepséget tartott. A Dómban áldotta meg Kondé atya a szegedi Újvári Mihály lovagi kardját és palástját, valamint zászlós borát, a cserszegei fűszerest. Az Alföld egyetlen európai borlovagját, az országban is csak tizennyolcan vannak, már tavaly októberben az ausztriai Lorettóban felavatták, de ragaszkodott hozzá, hogy Szegeden barátai, ismerősei körében vehesse át a kardot és a palástot. A 70 éves Újvári Mihály Szeged közigazgatási területén belül egyedüli ember, aki borászattal foglalkozik. Huszonkilenc éve kezdett szőlőt termeszteni, még akkor, amikor a szegedi 11-es autójavító művezetője volt. Negyvenezer forintért vette az első hold szőlőjét 1980-ban, amit betelepítettek zala gyöngyével. Ettől azóta sem vált. Jelenleg hét hektáros kiskundorozsmai birtokán gazdálkodik, csak minőségi szőlőfajtákkal foglalkozik: cserszegi fűszeressel, rajnai rizlinggel, kékfrankossal, és zweigelttel. „Nem állt tőlem messze a föld, hiszen édesanyám, már egyéves koromban fonott kosárban vitt a szőlőbe. Ott szívtam magamba a föld, a szőlő szeretetét, tiszteletét. Sajnos az 50-es években elvették a földünket” – emlékezett vissza az avatás előtt Újvári Mihály. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa öt éve alakult hazánkban. Európában 27 ország a tagja. Az Európai Borlovagrend a középkori borlovagrend hagyományaiban gyökerezik, a Szent György Rendből. Sárkányölő Szent György halálával megszűnt, majd

II. Rákóczi Ferenc

újra életre hívta. Ezután ismét szünet következett majd a fejedelem leszármazottja, az Ausztriában élő Tombor Rákóczi ismét felkarolta.

borlovagrend2

„A borlovagok a valláshoz, politikához, gazdasághoz és a rendi érdekekhez való pártatlanságukkal tevékenykednek. Egyáltalán nem politizálunk. Nem is szeretem a politikát, mert az arra jó, hogy embereket összeveszítsen. Soha nem voltam párttag, de vannak elveim. Édesapám 15 éves koromban azt mondta: légy becsületes, fiam az életben, ne lopj, ne csalj, mert a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Azóta próbálok így élni. Azt tapasztalom, hogy a bor mellett mindenki megtalálja a közös hangnemet. A pincém a béke szigete, akivel történik valami rossz az életben, az jöjjön el hozzám, eszünk, iszunk, biztosan feltöltődik és utána mindjárt jól érzi magát” – vallja a dorozsmai borlovag, aki a Csongrád megyei Szent Vince borrendnek is tagja. Hozzátette: számára a hovatartozást jelenti az Európai Borrend, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy tagja lehet. „Olyan helyekre, pincészetekbe eljutok, amit privátilag nem is gondolná az ember. Összejövünk 100-120-an, mindenkivel ugyan nem tudok beszélgetni, de biztos, hogy életre szóló barátságok születnek a látogatásokon” – mondta Újvári Mihály, akinek egyetlen szívfájdalma, hogy nem lehet kint a borfesztiválon. Ennek egyetlen oka, hogy a bérleti díjat nem tudja kifizetni. „Korábban a város polgármesterei a megyei termelőknek ingyen adtak helyet, most minden pénzre megy. Nem tudok kiadni több százezer forintot egy pavilonért. Pedig nem kellene meghalni addig, míg, mint helyi lakos, meg nem mutatom az itt élőknek a boraimat.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.