Akasztás, kivégzés, továbbképzés

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Napnál világosabb, hogy Páva Zsoltnak esze ágában sem volt, van s lesz akasztani, de az még világosabb, hogy kapitális hülyeséget követett el, amikor akasztásról meg kivégzésről beszélt. Nyakó polgártársat ne bántsuk, mert ő teszi a dolgát, amiért fizetik: a feladott labdákat leüti. Én viszont éppen ezért legszívesebben szögre akasztanám a lantot, mert nehezen tudom elképzelni, hogy Páva polgártárs (Fidesz) hol élt az elmúlt hét évben, s hogy olvasott újságot, hallgatott rádiót és nézett tévét. Merthogy 2002-ben egyszer már volt egy fekete kampány Kövér László (Fidesz) és az ő „akasztós” beszéde ellen, amiről a kampány kiötlője, Gyurcsány Ferenc (MSZP) utóbb bevallotta, hogy igazából alaptalan volt.

Belpolitikai életünk ügyeletes botránya Páva Zsolt körül zajlik. Páva Zsolt a Fidesz polgármesterjelöltje Pécsett, és az a nagy feladata, hogy az MSZP és az SZDSZ kapitális népszerűségvesztése közepette választási csapást mérjen az eddig Pécset irányító szocialistákra. A tét nagyon nagy, ezért az MSZP bevetette Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, aki képes arra, hogy ne legyen közjogi méltóság, csak megmentse a várost pártjának, és ezzel feltartóztassa az uniós választásra dübörgő Fidesz-hengert. Az MSZP vállalkozása nem reménytelen, mert Szili nem kopott el még teljesen politikailag, és az ő általa hangoztatott nemzeti baloldaliság hatással lehet az MSZP-ből ki-, de a Fideszbe “be” nem ábrándult szavazókra. A pécsi csata tehát az előjelek szerint nem mérhető a ferencvárosi időközi választással, és az uniós választás egyfajta előzetes tesztjének, előválasztásának is tekinthető.

A csata része, hogy párton kívüli Bajnai Gordon, Magyarország pártok felett álló, független miniszterelnöke a pécsi választási kampányban elkötelezte magát a Szocialista Párt tagja (Szili) mellett, és a szocialisták egészen véletlenül egy kemény negatív kampányba kezdtek Páva Zsolt ellen. A csatamezőn megjelent egy taktikai bombázó, Nyakó István is. A szocialisták szóvivőjének közleménye szerint az MSZP azt kéri a Fidesztől, hogy határolódjon el Páva Zsolt botrányos kijelentésétől, hívja vissza a pécsi polgármester-jelöltségtől és zárja ki a pártból a politikust, mert az keddi televíziós műsorban – idézem Nyakót – “arra a botrányosan aljas kijelentésre ragadtatta magát, hogy győzelme esetén többek között csak azért nem tartana Pécsett nyilvános akasztást vagy kivégzéseket, mert nincs rá módja.” Nyakó István azt is közölte, hogy “ebben a gyilkolós témakörben” ismerik már egy ma is aktívan működő fideszes polgármester gondolatait, aki a parlamentben politikai ellenfele felé fordulva azt mondta, “Lógni fogsz!”.

Arnóth Sándor volt országgyűlési képviselő „akasztós” beszédét e helyen magam is kiveséztem, ezért nem akarok elmenni Páva polgártárs mellett sem.

Páva polgártárs egészen pontosan a következőket mondta az ATV műsorában: “Az elmúlt évtizedben egy olyan felelőtlen gazdálkodás volt ebben a városban, amit egész egyszerűen nem lehet megemlítés nélkül hagyni. Tehát, én nem nyilvános akasztást szeretnék tartani -természetesen-,vagy kivégzéseket, nem, nem áll módomban egyébként sem, de tényleg arról van szó, hogy legyenek megnevezve azok a rossz döntések és a hozzá rendelt felelősök, amit a város szeretne hallani.”

Napnál világosabb, hogy Páva Zsoltnak esze ágában sem volt, van s lesz akasztani, de az még világosabb, hogy kapitális hülyeséget követett el, amikor akasztásról meg kivégzésről beszélt. Nyakó polgártársat ne bántsuk, mert ő teszi a dolgát, amiért fizetik: a feladott labdákat leüti. Én viszont éppen ezért legszívesebben szögre akasztanám a lantot, mert nehezen tudom elképzelni, hogy Páva polgártárs (Fidesz) hol élt az elmúlt hét évben, s hogy olvasott újságot, hallgatott rádiót és nézett tévét. Merthogy 2002-ben egyszer már volt egy fekete kampány Kövér László (Fidesz) és az ő „akasztós” beszéde ellen, amiről a kampány kiötlője, Gyurcsány Ferenc (MSZP) utóbb bevallotta, hogy igazából alaptalan volt. Ennek ellenére én akkor sem értettem Kövért, mert hát korábban éveken át folyt olyan feketekampány Orbán Viktor ellen, amelyben Hitlerhez, Sztálinhoz, Mussolinihez stb. hasonlították, és vadásztak minden szavára, ezért Kövér Lászlónak tudnia kellett volna, hogy ilyen malőrt politikai öngyilkosság elkövetni. No de történt, ami történt, ám mindezek után Arnóth Sándor akasztós beszéde gyógypedagógiai esetnek tűnt. No de történt, ami történt, ám Arnóth Sándor akasztós beszéde és lemondása után hogyan értékeljük Páva polgártárs nagy nyilvánosság előtt elkövetett „akasztós” beszélyét? Kiakasztó!

A sportban szokás sportpszichológusokat alkalmazni abban az esetben is, ha a játékos vagy a csapat rendre ugyanazon hibákat követi el, de sohasem tanul a történtekből. Lehet, hogy a Fidesznek is le kellene szerződtetni politikai pszichológusokat, de legalábbis permanens továbbképzést tartani az embereinek, ahol – a lá Lendvai Ildikó – las-san mond-ják, hogy min-den-ki ért-se: nem be-szé-lünk a-kasz-tás-ról, plá-ne, ha nem is ar-ról van szó!

Nohát, Szili Katalinnak van esélye a győzelemre, és ha minimális mértékben, néhány (tized) százalékkal nyerne, abban – ide nekem a kötelet – biztos szerepet játszana Páva polgártárs körültekintően bölcs megfogalmazása is, és a Fidesz akasztani való bolond lenne, ha nem szervezne iziben pszichológiai továbbképzést.

Default thumbnail
Előző sztori

Fodor István régész előadása Belső-Ázsiáról

Default thumbnail
Következő sztori

Péntek: Faust-bemutató a Nemzeti Színházban

Legutóbbi hasonló cikkek