A fesztivál nagydíjasa: Monyók József 1996-os Tokaji Esszenciája

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

borverseny16Megtartották a szegedi borfesztivál borversenyét. A keddi megmérettetésre 134 bor érkezett, amelyeket neves borászok és szakértők bíráltak. Közben a Széchenyi téren óriási felhőszakadás próbálta elvenni a borkóstolók kedvét. Kevés sikerrel!

Lehűtötte a kedélyeket a hatalmas zápor kedden kora délután a Széchenyi téri borfesztiválon. A hirtelen jött felhőszakadás elől az emberek az asztalok alá bújtak, vagy bemenekültek a közeli pékségbe. A legtöbben pacallá áztak, a borpavilonokban szolgálatot teljesítő alkalmazottak gyorsan bereteszelték az ablakokat. Az özönvízszerű eső így is jó néhány kisházba befolyt, nem győzték kisöpörni a vizet. A zárt palackokat nem veszélyeztette az égi áldás, így a borkedvelőknek nem kell továbbra sem tartani attól, hogy felvizezett borokat kóstolnak a héten.
A több mint száz kiállítóval benépesült szegedi nagy tér nívós borokat vonultatott fel. Képtelenség egy délután végig kóstolni csak töredékét is. Annál is inkább, mert ha valaki egy jó fajtát kifogott, az bizony nem tágított a pavilon elől. Ezért többen visszatérő vendégei a fesztiválnak. Pontosan ezért szerették meg a bortermelők a szegedi borfesztivált. Egyre értőbb a közönség, és nem a lerészegedés a cél, hanem a kvaterkázás, a jóízű beszélgetés, poharazgatás.
Érdekesség, hogy a 2008-as  Év Bortermelője, Konyári János nem bérelt külön pavilont, de borai kereskedők révén megtalálhatók a téren. A balatonlellei borász abban is különleges, hogy nem vesz részt borfesztiválokon, borait ritkán küldi borversenyekre.
„Családi borászatunk harminc hektáros területen gazdálkodik, évente kétszázezer palack bort forgalmazunk. Rengeteg a tennivaló és a hétvégéket nem minden esetben szeretném munkával tölteni. Az Év Bortermelője cím kötelez, ezért is vagyok itt a szegedi borversenyen. Kötelességemnek érzem, hogy elmondjam véleményem a magyar borokról, de azt is tudom, jól meg kell gondolnom a nyilatkozatokat” – adott magyarázatot Konyári János, aki a Novotel szállóban megtartott borverseny elnöke volt. Hozzátette: ha nem fog össze a borásztársadalom, akkor továbbra sem lehet eladni a magyar borokat külföldön. Kritikával illette azokat a pincészeteket, ahol továbbra is jelen vannak a gyengébb minőségű, felhígított borok. Véleménye szerint, néhány európai országot ki kellene szemelni és közös marketingstratégiával – amibe az állam is beszállna – elindulni.
„Hamarosan Amerikába utazok, szeretném felmérni a lehetőségeket. Úgy érzem, lenne keresnivalónk, Európában pedig Németország és Hollandia felé nyitnék” – mondta Konyári János.

borverseny21

A szegedi borversenyre az idén hetven termelő összesen 134 borát küldte el. Ebből 48 fehér, 54 vörös, 15 rozé és 17 tokaji bor volt. Négy öttagú bizottság bírálta a borokat több mint három órán át – tudtuk meg Horváth Erzsébettől, a borverseny szervezőjétől, a szegedi borfesztivál szakmai tanácsadójától. A borbírálók között találkoztunk neves borászokkal, mint Polgár Zoltánnal, Bock Józseffel, Frittmann Jánossal, Mayer Mártonnal, Monyók Józseffel, Güntzer Tamással. De nemcsak ők kóstoltak, hanem a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főmunkatársai, borkereskedők és szakújságírók. Általános vélemény volt, hogy a 2008-as évjárat kiegyensúlyozottabb, mint az egy évvel korábbi. A fehér- és a vörösborok is jó minőségűek. Hogy mi várható 2009-ben? Azt csak a Jóisten tudná megmondani. A hideg tavasz miatt lassan fejlődtek a hajtások, majd a hirtelen jött meleg úgy megdobta a növényeket, hogy most a szokásosnál három héttel előbb tartanak. Vannak fajták, amelyek már el kezdtek virágozni, ami eltérő a megszokottól. Ezért is nehéz a dolga mostanság a borászoknak. Nem elég a megszokásokra, a hagyományokra hagyatkozni, állandóan figyelni kell a természetet, a gazdaságot, és készenlétben kell állni. Csak így jöhetnek ki nagy formátumú borok. Ilyenek érkeztek a szegedi borversenyre is, amely évek alatt elnyerte a borászok elismerését.
A borbírálat után a Széchenyi téren hirdették ki a borverseny eredményét.
A borfesztivál nagydíját a tokaji Monyók József 1996-os évjáratú Tokaji Esszenciája kapta.
A legszebb vörösbor: Sauska Pincészet, Villányi Cuvée 2006
A legszebb fehérbor: soltvadkerti Font Pincészet, Cserszegi Fűszeres 2008
A legjobb desszertbor: Béla Borászai Kft., Imrehegyi Nektár 2008
Több különdíjat is kiosztottak.
A Szegedi Tudományegyetem legfiatalosabb bora címet Pócz József – Balatonlellei Rosé 2008 kapta.
A Pick szalámihoz legjobban illő bor: Agancsos Pincészet, Villányi Kékfrankos 2007
A legszebb megjelenésű bor: Balla Géza, Aradi Kékfrankos 2005

no images were found

Előző sztori

Az eddigieknél is komolyabb együttműködés Csongrád és Temes megye között

Default thumbnail
Következő sztori

2009/10-re is változatos programot ígér a színház

Legutóbbi hasonló cikkek