/

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Heveny szívinfarktus vagy a fenyegető betegség megelőzése miatt évente csaknem ezer azonnali beavatkozást végeznek el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csütörtökön átadott új szívkatéteres laboratóriumában – mondta el Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke az átadási ünnepségen.

Az összesen 600 millió forintos beruházással elkészült részlegnek köszönhetően a várólista az eddigi hat hónapról hat hétre csökken, s ezzel értelmetlen haláleseteket lehet megelőzni – közölte a professzor.
Az elmúlt egy esztendő során végrehajtott mintegy egymilliárd forintos fejlesztésnek – többek között egy korszerű elektrofiziológiás labor kialakításának – köszönhetően az egyetem e területen európai színvonalon is versenyképes diagnosztikai és terápiás szolgáltatást tud nyújtani a dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának – hangsúlyozta a szakember.
Ungi Imre, a részleg vezetője elmondta, a fejlesztéssel egy tizenkét éves műszert cserélhettek le. A szívkatéteres berendezés mellett vásároltak számos kiegészítő eszközt, egyebek mellett egy sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert is.
Az új műtőt és a kiszolgáló helyiségeket közvetlenül egy másik katéteres laboratórium mellett, egy 250 négyzetméteres épületrészben alakították ki, amely az egészségügyi integráció nyomán szabadult fel – tudatta az orvos.
Az egyetem kardiológiai központjában évente ötezer beteg katéterezését végzik el, melyből kétezer műtét. Ezeknek csaknem fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy a fenyegető betegség miatti sürgős életmentő beavatkozás.

Előző sztori

Utazás: Szlovénia, a Vatikán és Tokaj

Következő sztori

Megújul a dorozsmai szélmalom