Bulvár

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Szegeden

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Szegeden

2009. április 10., péntek
Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Szegeden

Heveny szívinfarktus vagy a fenyegető betegség megelőzése miatt évente csaknem ezer azonnali beavatkozást végeznek el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csütörtökön átadott új szívkatéteres laboratóriumában - mondta el Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke az átadási ünnepségen.

Az összesen 600 millió forintos beruházással elkészült részlegnek köszönhetően a várólista az eddigi hat hónapról hat hétre csökken, s ezzel értelmetlen haláleseteket lehet megelőzni - közölte a professzor. Az elmúlt egy esztendő során végrehajtott mintegy egymilliárd forintos fejlesztésnek - többek között egy korszerű elektrofiziológiás labor kialakításának - köszönhetően az egyetem e területen európai színvonalon is versenyképes diagnosztikai és terápiás szolgáltatást tud nyújtani a dél-alföldi régió 1,3 millió lakosának - hangsúlyozta a szakember.

Ungi Imre,

a részleg vezetője elmondta, a fejlesztéssel egy tizenkét éves műszert cserélhettek le. A szívkatéteres berendezés mellett vásároltak számos kiegészítő eszközt, egyebek mellett egy sok ezer beteg felvételeit tárolni, valamint gyorsan visszajátszani képes képtároló szervert is. Az új műtőt és a kiszolgáló helyiségeket közvetlenül egy másik katéteres laboratórium mellett, egy 250 négyzetméteres épületrészben alakították ki, amely az egészségügyi integráció nyomán szabadult fel - tudatta az orvos. Az egyetem kardiológiai központjában évente ötezer beteg katéterezését végzik el, melyből kétezer műtét. Ezeknek csaknem fele heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy a fenyegető betegség miatti sürgős életmentő beavatkozás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.