Egészség

Tudományos tanácskozás a kullancsokról és az általuk terjesztett kórokozókról

Tudományos tanácskozás a kullancsokról és az általuk terjesztett kórokozókról

2009. április 29., szerda
Tudományos tanácskozás a kullancsokról és az általuk terjesztett kórokozókról

A globális felmelegedés, az ezzel járó környezeti és életmódbeli változások kedveznek az ízeltlábú élősködők, így a kullancsok földrajzi terjedésének is. Az egyre nagyobb területeken megjelenő kullancsok mind gyakoribbá váló aktivitásával hazánkban is nő az általuk terjesztett kórokozók miatti fertőzések kockázata - tájékoztat a Magyar Parazitológusok Társaságának sajtóközleménye.

Ebben a témakörben szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Parazitológusok Társasága (

www.parazitak.hu

) 2009. április 28-án a Magyar Természettudományi Múzeumban. A rendezvényen a hazai szakemberek beszámoltak a legújabb kutatási eredményekről. Szó esett a hazánkban előforduló kullancsfajokról, az ezekből kimutatott kórokozókról, valamint a fenntartásukban szerepet játszó vadon élő állatokról. Beszámoltak az általuk okozott legfontosabb emberi és állati betegségekről, valamint a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos tudományos eredményekről. A résztvevők egy-egy súlyos eset bemutatásán keresztül bepillantást nyerhettek a kutyák babéziózisának és Lyme-kórjának intenzív ellátásába, ezzel is felhívva a figyelmet a kullancsok által közvetített kórokozókra és a kullancsok elleni rendszeres védekezés fontosságára. Egy külföldi szakember áttekintést adott a társállatok kullancsokhoz köthető fertőzéseinek európai helyzetéről. Egy másik pedig bemutatta azt az új fejlesztésű weboldalt, ahol az időjárási előrejelzések alapján megfigyelhető, hogy az egyes országokban az elkövetkező 10 napban várhatóan hogyan változik a kontinensünkön leggyakoribb kullancsfajok aktivitása. A rendezvényen mutatták be a kullancsokkal foglalkozó új magyar honlapot is (

http://kullancsok.parazitak.hu

), ahol a szakemberek, állattartók és a téma iránt érdeklődők kapnak folyamatosan bővülő ismereteket e témakörrel kapcsolatban - tudatja a közlemény.

A kullancsveszélyről és a lehetséges védekezési módokról hamarosan külön cikkben tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.