Történelmet írnának: Elutaztak Athénba a szegedi pólósok

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Története során először nyerhet nemzetközi kupát Szeged férfi vízilabdacsapata: a Tisza-partiak és a LEN-trófea között már csak egyetlen akadály tornyosul: a görög Panioniosz Athén. A magyar legények kedden keltek útra Görögországba, ahol a döntő első felvonásán szerdán 19 órakor szállnak vízbe.

A legfiatalabb európai kupasorozatban 1993-ban avattak először győztest: az Újpest révén Magyarországra került a serleg. A mostani finalisták közül a Szeged egyszer, 1996-ban már mérkőzhetett a végső győzelemért, míg a Panioniosz G.S.S. Athén újonc a finálék történetében.

Jó passzban a Szeged

Varga Tamás, Weszelovszky László, Lehmann István, Baksa László és a többiek most akár felül is múlhatják az elődöket, hiszen a Molnár Tamás, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Kiss Csaba vagy éppen a legendás Dmitrij Scsegyerkin alkotta gárdát annak idején az olasz Pescara megállította a nagy siker kapujában.

Most sem lesz egyszerű dolguk a mieinknek, hiszen a görög együttes komoly játékerőt képvisel, s nagyszerű ellenfelek testén át jutott el a döntőbe. Míg az egyenes kiesés szakaszban a Betonnak a montenegrói Cattaróval, a szerb Vojvodinával és az orosz Kazannyal kellett megküzdenie, addig az Euroliga 2. selejtezőköréből a LEN-kupába átpottyant athéniak a spanyol Sant Andreu, az olasz Posillipo Napoli és egy újabb hispán alakulat, a CN Barcelona kiverésével vívták ki maguknak a döntős helyet (az eredményeket lásd összeállításunk végén!). Loudis Konstantinos együttesének ismertebb, meghatározó tagjai a hellén válogatott erősségei: Reppasz kapus, valamint Thomakosz, Vlontakisz és Mazisz.

A bajnoki szezont pocsékul kezdő – s ezért talán az elődöntős helyével fizető – Szeged Beton az utóbbi hetekben végre összerázódott: a Kazannyal szembeni továbbjutás mellett február vége óta hat bajnoki mérkőzésen öt győzelem és egy, a címvédő TEVA-VasasPlaket otthonában kivívott döntetlen áll Kásás Zoltán tanítványainak neve mellett.

Lehmann István: Megjött az étvágyunk!

„Sikerült magunk mögött hagynunk a rossz formát” – mondta a SZEGEDma.hu-nak Lehmann István, a Beton játékosa utalva a bajnokság gyengébb őszi szereplésére. „Edzőnk, Kásás Zoltán januárra remélte, hogy kilábalunk a gödörből. Bár mi ezzel megvártuk a tavaszt, viszont új erőre kapva olyan messzire sikerült dobnunk a labdát, amit Szeged eddig még csak egyszer látott vízilabdában: LEN-kupa-döntőt játszhat a csapat” – tette hozzá. A hódmezővásárhelyi születésű kiváló pólós szerint az önbizalmuk tért vissza, megjött az étvágyuk, ahogy lassan érkeztek a sikerek. Mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban ment a szekér, először a nemzetközi kupában, majd a bajnokságban is.

A szegedi fiúk kedden reggel indultak útnak Görögországba, ahol este már részt is vesznek egy edzésen. Lehmannék beszéltek több magyar játékossal, akik játszottak már görög csapatokban. A légiósok elmondása szerint több ezer ember várható szerda este, és a hangulat bizony magával sodorja a bírókat is (a meccset a horvát Dragan Stampalija és a török Emanuel Taylan vezetik), úgyhogy főleg az első negyedben – míg a kezdeti lendülettől forrnak a kedélyek – várhatóak részrehajló sípjelek. Viszont ha ezt a szakaszt átvészelik a mieink, akkor a görög mentalitásból fakadóan az addig erőn felül teljesítő „olümposziak” idegeskedni kezdenek, elbizonytalanodnak. Ráadásul Lehmann szerint a sorsolás a Szegednek kedvez, hiszen a középdöntőt és az elődöntőt is itthon „húzták be”, s a finálé is az újszegedi sportuszodában zárul, április 22-én. A cél tehát olyan eredmény elérése Athénban, mellyel a tarsolyban megmarad az esély arra, hogy két hét múlva Varga Tamáséknak adhassák át a trófeát az európai szövetség illetékesei.

LEN-kupa, út a döntőig:

1. selejtezőkör, G csoport: Szeged Beton VE- FC Sete (francia) 9-3, Szeged – Steaua Bukarest (román) 10-8.
2. selejtezőkör, J csoport: Szeged – Montpellier (francia) 10-6, Szeged – CN Barcelona (spanyol) 10-11, Szeged – Arkonia Szczecin (lengyel) 20-7.
2. selejtezőkör, M csoport: Panioniosz G.S.S. Athén – WC Tirol Innsbruck (osztrák) 20-4, Panioniosz – SG W98/Waspo Hannover (német) 20-6, Panioniosz – Beograd Water Polo Club (szerb) 15-8.

A nyolcaddöntőben:

Panioniosz – Sant Andreu (spanyol) 11-5, 10-8 (21-13)
Vaterpolo Akademija Cattaro (montenegrói) – Szeged 5-4, 5-8 (10-12)

A negyeddöntőben:

Posilipo Napoli (olasz) – Panioniosz 10-9, 8-10 (18-19)
VK Vojvodina OTP Banka Novi Sad (szerb) – Szeged 10-10, 8-9 (18-19)

Az elődöntőben:

Szintez Kazany (orosz) – Szeged 10-10, 5-8 (15-18)
Panioniosz – CN Barcelona (spanyol) 11-8, 6-7 (17-15)

Dobó Csaba – Pintér M. Lajos

Előző sztori

Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, “járdacsillagászat” – hétvégén zajlott a csillagászat száz órája

Következő sztori

Még mindig bíznak az előrehozott választásokban