Parlamenti bunkóságok

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Szanyi talán nem részesült polgári nevelésben, ezért nem tanulta meg, hogy ki kell bontani a teljes igazságot. Dr. Csapody viszont polgári neveltetésben részesült, ezért súlyos neveletlenség a részéről elhallgatni Szili Katalin szerepét. Dr. Csapodyt csak az menti, hogy bár tapasztalt parlamenti róka, fel sem sejlett benne a Házelnök közbelépésének oka.

Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor az eskütétel után Sólyom László köztársasági elnök a karzaton lévő páholyában fogadta az újdonsült kormányfőt, hogy gratuláljon neki. A páholyban fogadás aktusa heveny ellenreakciót váltott ki Dr. Szanyi Tibor (MSZP) és Dr. Csapody Miklós (MDF) országgyűlési képviselőkből.

“Ezt a parasztot” – mondta az államfőre Dr. Szanyi, amikor Sólyom László magához kérette Bajnai Gordont. A sajtónak utóbb azt nyilatkozta, hogy – idézem – sajnálja a történteket, de ez a véleménye, mert feldühítette, hogy nem a helyén, a parlamenti patkóban volt az eskü alatt, hanem kisajátított magának egy páholyt, s Bajnait felcitáltatta magához.

Dr. Csapody a következő észrevételt tette az ATV kamerái előtt: „Bunkóság, súlyos bunkóság, ami történt. Mi, akik polgári nevelésben részesültünk, úgy tanultuk, ha én akarok gratulálni Önnek, odamegyek és kezet nyújtok.”

Dr. Szanyi megbánása látszólagos, mert véleményét fenntartja, ami azt jelenti, hogy legfeljebb azt sajnálja, hogy véleménye nyilvánosságot kapott. Azt, hogy az államfő „felcitáltatta” magához Bajnai Gordont, súlyos féligazságot takar, mert a helyszínen tartózkodók ugyanúgy tudhatják, mint a televíziós közvetítés nézői, hogy Bajnai Gordon az Országgyűlés elnökének, Dr. Szili Katalinnak a kétszeri hangos figyelmeztetésére ment fel a karzatra Sólyom Lászlóhoz.

A Dr. Szanyi és Dr. Csapody képviselőknek tehát Szili Katalinra legalább annyira kellene neheztelniük, mint Sólyom Lászlóra.

„Ezt a parasztot” – kellett volna mondania Dr. Szanyinak a Házelnökre, hogy aztán a következő magyarázattal álljon elő. „Sajnálom a történteket, de ez a véleményem. Feldühített, hogy Bajnait felcitáltatta Sólyom Lászlóhoz.”

És ha Dr. Csapody következetes, ő is elmondhatta volna, hogy „bunkóság, súlyos bunkóság, ami történt, mert mi, akik polgári nevelésben részesültünk, úgy tanultuk, ha valaki gratulálni akar egy másik embernek, akkor nem avatkozunk közbe, és nem rángatjuk az illetőt a gratuláló fél elé”.

Dr. Szanyi talán nem részesült polgári nevelésben, ezért nem tanulta meg, hogy ki kell bontani a teljes igazságot. Dr. Csapody viszont polgári neveltetésben részesült, ezért súlyos neveletlenség a részéről elhallgatni Szili Katalin szerepét. Dr. Csapodyt csak az menti, hogy bár tapasztalt parlamenti róka, fel sem sejlett benne a Házelnök közbelépésének oka. Ha ugyanis annyira evidens, hogy Sólyom László megy oda Bajnai Gordonhoz, akkor Szili Katalin abszolút érthetetlenül önállósította magát (és Dr. Szanyi és Dr. Csapody értékrendje szerint bunkó paraszt módjára viselkedett!), vagy éppen ellenkezőleg: előzetes protokollegyeztetés volt a köztársasági elnök hivatal, a Házelnök és Bajnai Gordon között, és Szili Katalin az így kialakult protokoll szerinti lépésekre hívta fel az esküje után láthatóan zavarba került miniszterelnök figyelmét.

Bajnai Gordon természetesen elháríthatta volna az előzetes egyeztetés során, hogy ő járuljon a köztársasági elnök színe elé, de még azt is megtehette volna, hogy az egyeztetés ellenére nem megy fel a karzatra, hiszen Sólyom László habitusa alapján kizárt, hogy ő akkor és ott valamilyen módon jelezte volna elvárását a másik közjogi méltóság felé.

Az, hogy a köztársasági elnök nem a parlamenti patkóban foglal helyet, lehet kifogásolni, de akkor igen rövid úton eljutunk oda, hogy az államfőnek nagy valószínűséggel komoly fenntartásai vannak azzal az Országgyűléssel szemben, amely szolga ódon asszisztált a súlyosan vulgáris balatonőszödi beszéde miatt Dr. Szanyi és Dr. Csapody által le nem parasztozott és le nem bunkózott Gyurcsány Ferencnek.

A történtek után várhatjuk Dr. Csapody újabb polgári kritikáját arról, hogy a köztársasági elnök súlyos bunkóságot követett el azzal, hogy megvárakoztatta a miniszterelnököt a Sándor-palotában történt bemutatkozó látogatása során.

„Bunkóság, súlyos bunkóság, ami történt” – mondhatná Dr. Csapody. „Mi, akik polgári nevelésben részesültünk, úgy tanultuk, hogy házigazdának nem illik megvárakoztatni a vendégeit.” És ha ő, Dr. Csapody Miklós államfő lenne, az Országházban a kitüntetések átadásakor személyesen menne oda minden kitüntetetthez gratulálni, mert hát ő polgári nevelésben részesült, és úgy tanulta, hogy ha ő akar gratulálni nekik, oda kell mennie hozzájuk kezet nyújtani, hogy ne legyen bunkó, de ne is bunkózzák le őt. Mert a polgári iskolában nyilván azt is tanították neki, Csapody Miklósnak, hogy ha valaki illemet és etikettet sért, azt jó polgári szokások szerint nyilvánosan le kell bunkózni…

Előző sztori

Egymilliárdos forintos belvízvédelmi beruházás Szeged határában

Következő sztori

Utolsó mérkőzésén kikapott a bajnok GabonaTransz