Kultúra

Múzeumi Matiné a vármúzeumban

Múzeumi Matiné a vármúzeumban

2009. április 3., péntek
Múzeumi Matiné a vármúzeumban

A Múzeumi Matiné, vagyis a szegedi múzeumpedagógia 30 éves történetéről nyílik kiállítás a vármúzeumban április 4-én, szombaton 10 órától. Az „Itt szabad az eget zöldre festeni" című tárlat megnyitója keretében húsvéti játszóházra is várják a lurkókat a szervezők - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A vármúzeumba érkezőket a belépés után egy „múzeumi fal" fogadja. Ezen látható a múzeumpedagógusok képe és a gyerekek által a múzeumról festett akvarell. A matiné tárlat képzőművészeti sarkában lesznek olyan munkák bemutatva, amelyek az elmúlt évtizedek múzeumi időszaki kiállításaihoz kapcsolódóan készültek. A néprajzi saroknál kiállítandó tárgyak között szerepel gyerekek által alkotott szövőszék, karmantyúbáb és busó-maszk is. A kiállítás e részén látható néhány nemezlabda, ami egyesek szerint az amerikai baseball játék őse. A biológia sarok-részben a szervezők természetszerű közeget alakítottak ki, madáretetővel, fészkekkel, odúkkal. Az etetők többségét a gyerekek saját kezűleg rakták össze. A történelmi résznél az őskor, ókor és középkor tananyaghoz kapcsolódó tárgyakat láthatják az érdeklődők. A régmúlt eszközei közül megtalálható lesz egy az ókor hangulatát visszaadó harci íj is. A kiállítás megnyitásakor a Móra Ferenc Múzeum múzeumpedagógusai rajz- és irodalmi pályázatot hirdetnek, melyek eredményét a zárásnál ismertetik. A június 14-ig megtekinthető tárlatra főként általános iskolás diákokat, a múzeumpedagógiai foglalkozások iránt érdeklődő családokat és a mára már felnőtt, korábbi matinés gyerekeket várnak a kiállítás rendezői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.