Kultúra

Müller Miklós fotográfiáiból nyílt kiállítás Szegeden

Müller Miklós fotográfiáiból nyílt kiállítás Szegeden

2009. április 30., csütörtök
Müller Miklós fotográfiáiból nyílt kiállítás Szegeden

Müller Miklós (Nicolas Muller), a magyar szociofotó történetének egyik nagy alakja alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a szegedi egyetemen, egykori alma materében.

A tárlat a Szegedi Tudományegyetem néprajzi tanszékének galériájában május 30-ig látható; a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből összeválogatott képek között főleg az 1930-as években az Alföldön és a Nyírségben készített szociofotókkal találkozhatnak az érdeklődők. A több mint harminc fotográfia között szerepelnek portrék is, feltűnik az alkotásokon a közeli barát

Radnóti Miklós,

a költő felesége,

Gyarmati Fanni,

valamint

Ortutay Gyula

és

Buday György.

Az 1913-ban Orosházán született

Müller Miklós

1931 őszén iratkozott be a szegedi egyetem állam- és jogtudományi Karára. Egyetemi évei meghatározóak voltak életének alakulására, mivel ez időben született meg benne a tudatos fotózás igénye. Megismerkedett a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjaival, Radnóti Miklóssal, Ortutay Gyulával,

Baróti Dezsővel, Tolnay Gáborral

, Buday Györggyel. A harmincas évek közepén születtek meg első művészi értékű szociofotói. 1938-ban a háborús légkör, illetve az antiszemitizmus terjedése miatt külföldre utazott. Párizsban egy évet töltött, majd egy riport kapcsán Spanyolországba utazott volna, de csak Portugáliáig jutott el. Innen a marokkói Tangerbe utazott, ezután végleg elszakadt szülőföldjétől. 1947 nyarán barátja, Fernando Vela meghívta Llanesbe, a spanyol tengerpartra. Családjával végleg itt telepedett le, és 2000-ben itt is hunyt el. 1998 március 15-én a 85 éves művész munkássága elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.