Egyetem

Megvédeni a jövő édesanyáit - gyermeknőgyógyászok tanácskoznak

Megvédeni a jövő édesanyáit - gyermeknőgyógyászok tanácskoznak

2009. április 4., szombat
Megvédeni a jövő édesanyáit - gyermeknőgyógyászok tanácskoznak

Budapest, Pécs és Debrecen után idén Szegeden rendezik meg a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász szekciójának XXIX. kongresszusát április 3-4-én. A konferencia fő témái között a gyermekkori bántalmazás, a fogamzásgátlás, az anorexia nervosa, a HPV és a védőoltások, valamint a PCOS is szerepelnek.

Szabó László

, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a gyermeknőgyógyászatról elmondta: egy laikus számára a gyermeknőgyógyászathoz sorolható területek ritka dolognak tűnhetnek, sajnos azonban mindazok a problémák, amelyek a felnőtt nőknél előfordulnak, azok különböző arányban és okok miatt, de igenis a gyermek lányoknál is előkerülnek. Másrészt pedig pontosan a fejlődő szervezetből adódóan vannak olyan speciális, csak a gyerekekre jellemző problémák, amelyek a növekedésből, serdülésből adódóan jelentkeznek.

Bántalmazás

Csermely Tamás a szakmáról elmondta: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyereknőgyógyászat immár 33 éves múltra tekint vissza. Azon ritka országok közé tartozunk, ahol ez a terület elismert a szakmán belül, jól működik, és csaknem 100 szakorvost számlál, vagyis nagyjából az egész ország területe le van fedve. A szekcióelnök kiemelte: a serdülőkor is vizsgálati területük, annál is inkább, hiszen a szexuális aktivitás mind korábbi időben való elkezdésével ennek a korosztálynak a jelentősége különösen nagy.

Lehotzky Helga

, a kongresszus elnöke a konferencia egyik fő témájáról szólva elmondta: a gyermek-nőgyógyászati praxisban a bántalmazás nem ritka dolog, igen gyakori a szexuális bántalmazás vagy bántalmazásnak vélt szituáció. A társadalmunk az elmúlt években olyan mértékben változott, hogy úgy tűnik, mintha egyre növekedne a családi agresszióban áldozatokká váló gyerekek száma - hogy erről bizonyosságot nyerjenek, ez volt a konferencia egyik fő témája.

Szabó László

úgy fogalmazott, általában a gyermekbántalmazás sajnos hétköznapi probléma, ennek egy jelentős része úgymond rejtőzködő, azaz nem derül ki. Az orvos találkozhat olyan jelekkel a gyerekek vizsgálatakor, amik utalhatnak a bántalmazásra - ezért az ő felelőssége is, hogy ne hunyjon szemet felette.

Csermely Tamás

, a Gyermeknőgyógyász szekció elnöke a bántalmazással kapcsolatban elmondta: a gyermeknőgyógyász feladata látszólag csak a tűzoltás, tehát a megtörtént esettel kapcsolatban segítséget nyújtani, megfelelő helyre, pszichiátriai, pszichológiai kezelésre irányítani. Ennél azonban sokkal nagyobb a felelősségük, hiszen nekik kell felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy ez a probléma minél kevésbé forduljon elő. A tudományos tanácskozáson gyerekpszichiáter, rendőrségi szakember, az Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársa, szociális munkás és a Központi Statisztikai Hivatal munkatársának szakvéleménye segített a probléma minél teljesebb körbejárására.

Bártfai György,

az SZTE Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára kiemelte: sokáig „nem illett", azaz nem beszéltek a gyermekbántalmazásról és a szexuális zaklatásról, de most kiemelt téma, és különleges felelőssége van a gyermeknőgyógyászatnak, mert a jelenleg serdülőkorú, illetve gyermeklányok a közeljövőben asszonyok és anyák lesznek.

HPV - az egyetlen gyógyítható rák hátterében

A gyermekgyógyászok általában a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, hiszen ezért nincs Magyarországon himlő vagy kanyaró, és egy új csodálatos felfedezés volt, hogy a méhszájrák hátterében lappangó HPV vírus áll, amely 3-5-10 éven belül okozhat bajt - magyarázta Lehotzky Helga a konferencia egy másik fő témáját. Mint mondta, maga a vírus szinte átfertőzi a népességet, de csak a népesség kis részénél hozza elő a halálos daganatot, és van ellene oltóanyag. Magyarországon évente mintegy 1200 nőt érint a betegség, és körülbelül 500-550 hal meg, pedig van kezelési lehetőség. Nemcsak az oltás, a rendszeres rákszűrés is megoldást jelenthet. Amikor kialakul a betegség, van mód kezelni, ez az a ritka rák, amelyet teljesen meg lehet gyógyítani, ha időben vesszük észre - hívta fel a figyelmet a szakember. Az oltással a gond a finanszírozás: nagyon drága az oltóanyag. „De van rá lehetőség, hogy megvédjük lányainkat, jövendő anyáinkat a fiatalkori méhszájrák ellen" - emelte ki Lehotzky Helga.

A konferencia elnökétől azt is megtudtuk, szombaton egy speciális programra kerül sor: egyre inkább központi kérdéssé válik az infertilitás, azaz a meddőség. Mivel egyre nagyobb százalékban fordul elő, társadalmi szükségletté vált az okok felderítése. A beteg teljes élete, pubertása, az első menstruációtól kezdve árulkodik arról, hogy lesz-e belőle édesanya, vagy nem - nem harmincévesen kell a problémával szembesülni, jóval hamarabb kiszűrhető - említett ismét egy, a gyermeknőgyógyászat számára fontos területet Lehotzky Helga. Szombaton a szakma hazai kiválóságai mellett világhírű szakembereket is várnak, például Londonból is érkezik egy előadó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.