//

Megvédeni a jövő édesanyáit – gyermeknőgyógyászok tanácskoznak

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Budapest, Pécs és Debrecen után idén Szegeden rendezik meg a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász szekciójának XXIX. kongresszusát április 3-4-én. A konferencia fő témái között a gyermekkori bántalmazás, a fogamzásgátlás, az anorexia nervosa, a HPV és a védőoltások, valamint a PCOS is szerepelnek.

Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a gyermeknőgyógyászatról elmondta: egy laikus számára a gyermeknőgyógyászathoz sorolható területek ritka dolognak tűnhetnek, sajnos azonban mindazok a problémák, amelyek a felnőtt nőknél előfordulnak, azok különböző arányban és okok miatt, de igenis a gyermek lányoknál is előkerülnek. Másrészt pedig pontosan a fejlődő szervezetből adódóan vannak olyan speciális, csak a gyerekekre jellemző problémák, amelyek a növekedésből, serdülésből adódóan jelentkeznek.

Bántalmazás

Csermely Tamás a szakmáról elmondta: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gyereknőgyógyászat immár 33 éves múltra tekint vissza. Azon ritka országok közé tartozunk, ahol ez a terület elismert a szakmán belül, jól működik, és csaknem 100 szakorvost számlál, vagyis nagyjából az egész ország területe le van fedve. A szekcióelnök kiemelte: a serdülőkor is vizsgálati területük, annál is inkább, hiszen a szexuális aktivitás mind korábbi időben való elkezdésével ennek a korosztálynak a jelentősége különösen nagy.

Lehotzky Helga, a kongresszus elnöke a konferencia egyik fő témájáról szólva elmondta: a gyermek-nőgyógyászati praxisban a bántalmazás nem ritka dolog, igen gyakori a szexuális bántalmazás vagy bántalmazásnak vélt szituáció. A társadalmunk az elmúlt években olyan mértékben változott, hogy úgy tűnik, mintha egyre növekedne a családi agresszióban áldozatokká váló gyerekek száma – hogy erről bizonyosságot nyerjenek, ez volt a konferencia egyik fő témája. Szabó László úgy fogalmazott, általában a gyermekbántalmazás sajnos hétköznapi probléma, ennek egy jelentős része úgymond rejtőzködő, azaz nem derül ki. Az orvos találkozhat olyan jelekkel a gyerekek vizsgálatakor, amik utalhatnak a bántalmazásra – ezért az ő felelőssége is, hogy ne hunyjon szemet felette. Csermely Tamás, a Gyermeknőgyógyász szekció elnöke a bántalmazással kapcsolatban elmondta: a gyermeknőgyógyász feladata látszólag csak a tűzoltás, tehát a megtörtént esettel kapcsolatban segítséget nyújtani, megfelelő helyre, pszichiátriai, pszichológiai kezelésre irányítani. Ennél azonban sokkal nagyobb a felelősségük, hiszen nekik kell felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy ez a probléma minél kevésbé forduljon elő. A tudományos tanácskozáson gyerekpszichiáter, rendőrségi szakember, az Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársa, szociális munkás és a Központi Statisztikai Hivatal munkatársának szakvéleménye segített a probléma minél teljesebb körbejárására. Bártfai György, az SZTE Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára kiemelte: sokáig „nem illett”, azaz nem beszéltek a gyermekbántalmazásról és a szexuális zaklatásról, de most kiemelt téma, és különleges felelőssége van a gyermeknőgyógyászatnak, mert a jelenleg serdülőkorú, illetve gyermeklányok a közeljövőben asszonyok és anyák lesznek.

HPV – az egyetlen gyógyítható rák hátterében

A gyermekgyógyászok általában a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, hiszen ezért nincs Magyarországon himlő vagy kanyaró, és egy új csodálatos felfedezés volt, hogy a méhszájrák hátterében lappangó HPV vírus áll, amely 3-5-10 éven belül okozhat bajt – magyarázta Lehotzky Helga a konferencia egy másik fő témáját. Mint mondta, maga a vírus szinte átfertőzi a népességet, de csak a népesség kis részénél hozza elő a halálos daganatot, és van ellene oltóanyag. Magyarországon évente mintegy 1200 nőt érint a betegség, és körülbelül 500-550 hal meg, pedig van kezelési lehetőség. Nemcsak az oltás, a rendszeres rákszűrés is megoldást jelenthet. Amikor kialakul a betegség, van mód kezelni, ez az a ritka rák, amelyet teljesen meg lehet gyógyítani, ha időben vesszük észre – hívta fel a figyelmet a szakember. Az oltással a gond a finanszírozás: nagyon drága az oltóanyag. „De van rá lehetőség, hogy megvédjük lányainkat, jövendő anyáinkat a fiatalkori méhszájrák ellen” – emelte ki Lehotzky Helga.

A konferencia elnökétől azt is megtudtuk, szombaton egy speciális programra kerül sor: egyre inkább központi kérdéssé válik az infertilitás, azaz a meddőség. Mivel egyre nagyobb százalékban fordul elő, társadalmi szükségletté vált az okok felderítése. A beteg teljes élete, pubertása, az első menstruációtól kezdve árulkodik arról, hogy lesz-e belőle édesanya, vagy nem – nem harmincévesen kell a problémával szembesülni, jóval hamarabb kiszűrhető – említett ismét egy, a gyermeknőgyógyászat számára fontos területet Lehotzky Helga. Szombaton a szakma hazai kiválóságai mellett világhírű szakembereket is várnak, például Londonból is érkezik egy előadó.

Előző sztori

Katyń-kiállítás Szegeden: Üzenet a világnak

Következő sztori

Lépni kell végre a nemzeti kisebbségek ügyében