Megfeszül az ország: Demonstráció Szegeden is

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Meg kell változtatni azt a bevett gyakorlatot, hogy az elit zárt szobákban dönti el, mi legyen az országgal” – Fricz Tamás, politológusnak ezzel a Magyar Nemzetnek tett nyilatkozatával harangozta be portálunk az április 5-re, a Hősök terére meghirdetett demonstrációt. Az előrehozott választásokért tartandó megmozdulás híre országos tiltakozási hullámot indított. Szegeden a Jobbik és a Magyar Gárda szervezésében vette kezdetét a tiltakozássorozat péntek reggel.

Szegeden a közgyűlés megkezdésekor a városháza dísztermének karzatáról szórtak röplapokat a radikális párt szegedi aktivistái. Az este hat órára meghirdetett beszédekig pedig a Széchenyi téren gyülekeztek, az EP-kampányuk keretében standot állítottak fel, a Klauzál téren pedig aláírásokat gyűjtöttek az előrehozott választásokért.

A böszme, a Fityesz és az ideges polgármester

A Magyar Gárda félpályás útlezárással csatlakozott a délelőtti akciókhoz az M5-ös út városból kivezető szakaszánál. Közel egy tucat autóval zárták le az egyik sávot miközben az „El…tad, te böszme állat”, „Hol a pénzünk? Vissza a lopott vagyont!”, vagy a „Fityesz csendesen kérődzik, igen jámbor fajta” feliratú transzparenseket lóbálták. A közgyűlésen is feszülté vált a hangulat, mikor Botka László, Szeged első embere Haág Zalánt, ellenzéki politikustársát minősíthetetlen módon sértette meg: az ellenzék kivonult. A „sértett fél” rögtönzött sajtótájékoztatón kérte számon a polgármestertől viselkedését, célozva Botka ingatag idegállapotára.

Feszült hangulat, óriásdemonstráció vasárnap

Bajnai Gordon háza előtt is demonstráltak a radikális párt képviselői és a hozzájuk csatlakozók még csütörtökön. A Hvg.hu videón rögzítette a megmozdulást, ahol felszólalt Morvai Krisztina is. Az esemény a szélsőséges megnyilvánulásoktól sem volt mentes.

A vasárnapi Hősök terére szervezett akcióra pedig akár százezres tömeg is összegyűlhet. Szegedről is több csoport indul. Portálunk Benke Zsoltot érte utol, aki egy buszt szervezett a megyeháza elé vasárnap fél tízre. Onnan indul a mintegy 50 fő. Benke a SZEGEDma-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy többen mennek vonattal is, csak ismerősei körében még egy busznyi nevet tud, akik a fővárosba utaznak. A szervező szerint csak az nem veszi észre, hogy az egyetlen, a nemzet által legitimnek tartott megoldás az előrehozott választás, aki szándékosan nem akarja. De éppen ők ülnek az egyre ingatagabb kormányzó pozícióban. Ezért van arra szükség – tette hozzá -, hogy sokan hallassuk a hangunkat: nem akarunk újabb mutyizást a hatalom megtartása érdekében; előrehozott választást akarunk.

Tüntetés Szegeden, a Széchenyi téren

A hat órára meghirdetett beszédekre mintegy fél százan gyűltek össze a városháza elé.
A városháza előtt elhangzott beszédek az előrehozott választások szükségessége és a nemzetféltő gondolatok mellett az SZDSZ politikáját kritizálták. Tóth Péter szerint elég volt abból, hogy egy 1%-os támogatottságot felmutatni képtelen törpepárt évek óta zsarolásaival, mutyizásaival irányítja az országot. A szónokok szerint elfogadhatatlan az is, hogy Bajnai Gordon csomagja a nemzet újabb sarcolásával próbálja pótolni egy fehérgalléros bűnözői csoport állami vagyonból évek alatt elrabolt pénzét. A felszólalók szerint itt az ideje, hogy az előrehozott választások után rendet tegyen a nép által választott kormányerő az országban.

no images were found

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Múzeumi Matiné a vármúzeumban

Default thumbnail
Következő sztori

Szombat-vasárnap: Az opera csillaga és „járdacsillagászat”

Legutóbbi hasonló cikkek