/

Kulturális és gazdasági együttműködés Szabadka és Szeged között

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedszabadka1Kulturális és gazdasági együttműködésekről állapodott meg a szabadkai és szegedi önkormányzat a két város közgyűlésének, illetve képviselő-testületének szerdai együttes ülésén.

Nagy Sándor (SZDSZ) szegedi gazdaságfejlesztési alpolgármester az ülésen elmondta, májustól elérhetővé válnak a magyar-szerb határon átnyúló együttműködési program (IPA) pályázati forrásai. Az uniós program keretében összesen 16,6 millió euró áll majd rendelkezésre az elkövetkező két évben. Az önkormányzatok pályázatot nyújtanak be a két – az EU vámhatárán található – városban meglévő logisztikai kapacitások közös kihasználására. Az elkészülő tanulmányban elsősorban azt vizsgálják meg, miként működhetnek együtt a szegedi és a szabadkai logisztikai központok az áruk elosztásában és vámkezelésében – közölte a politikus. Szeged és Szabadka szintén uniós pályázati támogatással kulturális-turisztikai programot dolgoz ki elsősorban az épített örökség bemutatására. Ennek előzménye egy a közelmúltban lezárult program, melyben a két város közös turisztikai kiadványokat készített, és együtt vett részt több mint húsz idegenforgalmi kiállításon és vásáron. Közös pályázat segítségével folytatódna a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert együttműködése is: a két intézmény közös oktatási és képzési programokat tervez – mondta Nagy Sándor. Solymos László (MSZP) várospolitikai alpolgármester a kulturális együttműködésekről elmondta, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szabadkai Népszínház és a szintén a vajdasági településen működő Kosztolányi Dezső Színház társulatai vendégjátékokon vesznek majd részt a másik városban. A Szabadkai Gyermekszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház szintén előadások cseréjével színesíti a másik település gyermekszínházi kínálatát. A Szegeden és Szabadkán működő képzőművészeti alkotások bemutatásával foglalkozó intézmények pedig kölcsönösen kiállításokat szerveznek a két városban – közölte az alpolgármester.

Előző sztori

A visegrádi országok irodalmi antológiája

Következő sztori

Az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások

Legutóbbi hasonló cikkek