Internettörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény részeként a hazai adat- és számítógép-hálózat, az internet kialakulása történetét bemutató kiállítás nyílt szerdán a Tisza-parti városban. A tárlat a korábbi szovjet laktanyában (Budapesti út 5.) tekinthető meg.

Bohus Mihály, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány munkatársa elmondta: a tárlat az 1960-as évektől napjainkig mutatja be a Magyarországon használt hálózati eszközök fejlődését, valamint a mai internet kialakulását.
A tárlaton látható – többnyire a mai napig működő – eszközök közül a legrégebbiek a villanyírógépes terminálok 1963-ból. Ekkoriban Magyarországon alig több mint kéttucatnyi számítógép volt, a terminálok ezekhez a berendezésekhez kapcsolódtak.
A következő fejlődési lépcsőt a képernyős terminálok jelentették, ezek segítségével már egy karakteres kijelző és egy billentyűzet segítségével léphettek kapcsolatba a számítógépekkel és egymással a felhasználok. A kiállításon három magyar és három észak-amerikai fejlesztésű berendezést láthatnak az érdeklődők.
A tárlat egy másik szekciójában a nagytávolságú adatátvitel eszközeivel lehet megismerkedni. Szerepel a kiállításon telefonvonalakat használó modem a másodpercenkénti háromszáztól kétmillió bites kapacitásig, és számos olyan eszköz, amelyet a nyolcvanas évek közepén elkezdett hazai adathálózat-fejlesztési munka – az X.25-ös adathálózat kiépítése – során használtak. Bemutatják például azokat a berendezéseket, amelyek 1988-ban Szeged és Budapest között a másodpercenkénti 2400 bites kapcsolatot biztosították.
A kiállítás egy másik része a helyi hálózatok technikai fejlődését szemlélteti, amely a személyi számítógépek elterjedésével az 1980-as évek elején kezdődött. Kipróbálható a korabeli hálózat-felügyeleti rendszerek és hálózati-alkalmazások működése is.
A kiállítás tárolóiban számos, az adathálózatokkal kapcsolatos tankönyv és más dokumentum olvasható. A falakra felfüggesztett tablók segítségével megismerhetőek az internet történetének főbb lépései az Arpanet 1969-es indulásától kezdve a rendszer huszonöt évvel ezelőtti első európai (hollandiai), majd az 1991-es magyarországi megjelenésén át napjainkig.
Bohus Mihály elmondta, hogy a kiállítás létrehozását az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatása tette lehetővé.

További részletek a www.infmuz.hu honlapon találhatóak.

Előző sztori

Kövér: Kinyitni a szekrényt, hogy kiessen a csontváz

Következő sztori

2010-ben a lakosság dönthet a huszárszobor helyéről

Legutóbbi hasonló cikkek