Bulvár

Internettörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Internettörténeti kiállítás nyílt Szegeden

2009. április 16., csütörtök
Internettörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Az Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény részeként a hazai adat- és számítógép-hálózat, az internet kialakulása történetét bemutató kiállítás nyílt szerdán a Tisza-parti városban. A tárlat a korábbi szovjet laktanyában (Budapesti út 5.) tekinthető meg.

Bohus Mihály

, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány munkatársa elmondta: a tárlat az 1960-as évektől napjainkig mutatja be a Magyarországon használt hálózati eszközök fejlődését, valamint a mai internet kialakulását. A tárlaton látható - többnyire a mai napig működő - eszközök közül a legrégebbiek a villanyírógépes terminálok 1963-ból. Ekkoriban Magyarországon alig több mint kéttucatnyi számítógép volt, a terminálok ezekhez a berendezésekhez kapcsolódtak. A következő fejlődési lépcsőt a képernyős terminálok jelentették, ezek segítségével már egy karakteres kijelző és egy billentyűzet segítségével léphettek kapcsolatba a számítógépekkel és egymással a felhasználok. A kiállításon három magyar és három észak-amerikai fejlesztésű berendezést láthatnak az érdeklődők. A tárlat egy másik szekciójában a nagytávolságú adatátvitel eszközeivel lehet megismerkedni. Szerepel a kiállításon telefonvonalakat használó modem a másodpercenkénti háromszáztól kétmillió bites kapacitásig, és számos olyan eszköz, amelyet a nyolcvanas évek közepén elkezdett hazai adathálózat-fejlesztési munka - az X.25-ös adathálózat kiépítése - során használtak. Bemutatják például azokat a berendezéseket, amelyek 1988-ban Szeged és Budapest között a másodpercenkénti 2400 bites kapcsolatot biztosították. A kiállítás egy másik része a helyi hálózatok technikai fejlődését szemlélteti, amely a személyi számítógépek elterjedésével az 1980-as évek elején kezdődött. Kipróbálható a korabeli hálózat-felügyeleti rendszerek és hálózati-alkalmazások működése is. A kiállítás tárolóiban számos, az adathálózatokkal kapcsolatos tankönyv és más dokumentum olvasható. A falakra felfüggesztett tablók segítségével megismerhetőek az internet történetének főbb lépései az Arpanet 1969-es indulásától kezdve a rendszer huszonöt évvel ezelőtti első európai (hollandiai), majd az 1991-es magyarországi megjelenésén át napjainkig. Bohus Mihály elmondta, hogy a kiállítás létrehozását az Internet Szolgáltatók Tanácsának támogatása tette lehetővé. További részletek a

www.infmuz.hu

honlapon találhatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.