Közélet

Segítség a gyermekklinika onkológiai osztályának

Segítség a gyermekklinika onkológiai osztályának

2009. április 10., péntek
Segítség a gyermekklinika onkológiai osztályának

Április 10-e 1993 óta a Nemzeti Rákellenes Nap. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ez alkalomból a szűrővizsgálatok és a betegség korai felismerésének fontosságára hívta föl a figyelmet. Délután kollégáival mammográfiás szűrésen vett részt a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, délelőtt pedig a szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-onkológiai Osztályán járt, ahol a gyerekeknek vitt ajándékok mellett egy félmillió forintról szóló utalványt is átadott Túri Sándor professzornak, a klinika igazgatójának.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-onkológiai Osztályára egy olyan infúziós pumpát vásárolnak az 500 ezer forintból, amellyel vénásan is tudják táplálni a beteg gyerekeket. Az osztályon fekvők nagy része ugyanis nem tud enni, bélnyálkahártya-problémákkal küzd. A megvásárolandó eszköz komoly segítséget nyújt ahhoz, hogy javuljanak a kis betegek életben maradási esélyei – mondta el az utalvány átvételekor

Túri Sándor

professzor, a klinika igazgatója, majd hozzáfűzte: a betegség elleni harcot nem az egészségügyi intézményekben kellene kezdeni, hanem a megelőzésre, a lakossági tájékoztatásra kellene helyezni a hangsúlyt.

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

Farkasné Pocsai Blanka

szegedi önkormányzati képviselővel, a közgyűlés oktatási bizottsága alelnökével látogatta meg a gyermekklinikán ápoltakat. Egy-egy kis ajándékcsomagot – gyümölcsöt, édességet, játékot – vittek a kis betegeknek, akiknek a figyelmét egy bohócdoktor terelte el a mindennapi nehézségekről. Ezzel a kis meglepetéssel kedveskedtek azoknak a gyerekeknek, akik a húsvétot is a klinikán kell hogy töltsék. Magyar Anna azt is elmondta Túri Sándornak: anyaként és nagymamaként most érti meg és érzi át igazán, mit is jelent egészségesnek lenni.

Ma Magyarországon az érintett nőknek mindössze 43 százaléka megy el mammográfiás szűrésre. Tavaly itthon majd 7000 emlődaganatos megbetegedést diagnosztizáltak. Ezek közül 2300 volt végzetes. Ezek az adatok riasztóak, pláne annak ismeretében, hogy, ha időben felfedezik, a mellrák gyógyítható. Magyar Anna kollégáival a délutáni szentesi szűrővizsgálat előtt azt mondta, anyaként, nagymamaként és vezetőként is kötelessége példát mutatni. Sok nő a vizsgálat eredményétől fél, ezért nem megy el a szűrésre – tette hozzá –, bátorság kell a rákszűrésen való részvételhez, ezért pláne fontos a példamutatás. Hasonlóan látja a kérdést

Kovalcsik Andrea

megyei főjegyző és a Csongrád Megyei Önkormányzat által fenntartott szentesi Egyesített Szociális Intézmény több dolgozója is, akik szintén részt vettek a ma délutáni mammográfiás szűrésen a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban – tájékoztatott a Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.