Elindult a Drogmentes Magyarországért Maraton

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negyvenkét nap alatt 2100 kilométert tesz meg 310 települést érintésével a Drogmentes Magyarországért Maraton, amelynek 19 fős csapata szombaton indult, immár a 8. alkalommal.

A drogellenes programsorozatot sportolók és ismert emberek is támogatják, a többi között Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy tagja, Erdei Zsolt (Madár) profi ökölvívó világbajnok, Kovács Anti (Atom) olimpiai- és világbajnok cselgáncsozó, Janics Natasa olimpiai bajnok kajakozó, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó és Kiszel Tünde műsorvezető. Közülük többen rajthoz is állnak szombaton 10 órakor a Parlament előtti téren, hogy a kezdő kilométereket megtegyék a csapattal – mondta pénteken az Együtt egy drogmentes Magyarországért Mozgalom elnöke.
Braun Mónika közlése szerint a kiemelt stratégiai pontoknál, egyebek mellett Veszprémben, Székesfehérváron, Győrben, Szegeden és Pécsen rendezvényeket is tartanak, de minden érintett településen prevenciós előadások, közös futás és Drogmentes Kapitányi eskü várja az érdeklődőket.
Az érkezési időpontokat rögzítették minden településsel, s azt is, hogy megközelítőleg mennyien csatlakoznak hozzájuk egy adott táv lefutására; a tájékoztatás szerint idén 60 ezer fő részvételére számítanak.
2002 óta minden évben együtt fut egy 10 fős csapat, hozzájuk toboroznak olyan embereket, akik szeretik a gyerekeket, fontosnak tartják a drogellenes felvilágosító munkát, érdeklődik a téma iránt és nem utolsósorban szeret futni. “Nagy élmény a közös futás” – hangsúlyozta a mozgalom elnöke.
Az elmúlt évben 42 nap alatt 144 település képviseletében 17 ezer diák 27 ezer futókilométert tett meg a 14 fős drogmentes csapathoz csatlakozva, s 70 ezer felvilágosító füzet került a városi, és kisebb települési iskolákba.
Magyarországon a fiatalok mintegy 30 százaléka kipróbált már valamilyen illegális szert, legnépszerűbbek a marihuánaszármazékok, ezt követik a partidrogok. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csaknem 4 milliárd forintot költ évente a függőségek kezelésére – olvasható a mozgalom MTI-hez eljuttatott közleményében.

Előző sztori

Humanitárius Karaván a magyar és afrikai hátrányos helyzetű gyermekekért

Következő sztori

Öröklődhet a Parkinson-kór?