Egészség

Elindult a Drogmentes Magyarországért Maraton

Elindult a Drogmentes Magyarországért Maraton

2009. április 19., vasárnap
Elindult a Drogmentes Magyarországért Maraton

Negyvenkét nap alatt 2100 kilométert tesz meg 310 települést érintésével a Drogmentes Magyarországért Maraton, amelynek 19 fős csapata szombaton indult, immár a 8. alkalommal.

A drogellenes programsorozatot sportolók és ismert emberek is támogatják, a többi között

Sipos Péter

, az Irigy Hónaljmirigy tagja,

Erdei Zsolt

(Madár) profi ökölvívó világbajnok,

Kovács Anti

(Atom) olimpiai- és világbajnok cselgáncsozó,

Janics Natasa

olimpiai bajnok kajakozó,

Növényi Norbert

olimpiai bajnok birkózó,

Martinek János

olimpiai bajnok öttusázó és

Kiszel Tünde

műsorvezető. Közülük többen rajthoz is állnak szombaton 10 órakor a Parlament előtti téren, hogy a kezdő kilométereket megtegyék a csapattal - mondta pénteken az Együtt egy drogmentes Magyarországért Mozgalom elnöke.

Braun Mónika

közlése szerint a kiemelt stratégiai pontoknál, egyebek mellett Veszprémben, Székesfehérváron, Győrben, Szegeden és Pécsen rendezvényeket is tartanak, de minden érintett településen prevenciós előadások, közös futás és Drogmentes Kapitányi eskü várja az érdeklődőket. Az érkezési időpontokat rögzítették minden településsel, s azt is, hogy megközelítőleg mennyien csatlakoznak hozzájuk egy adott táv lefutására; a tájékoztatás szerint idén 60 ezer fő részvételére számítanak. 2002 óta minden évben együtt fut egy 10 fős csapat, hozzájuk toboroznak olyan embereket, akik szeretik a gyerekeket, fontosnak tartják a drogellenes felvilágosító munkát, érdeklődik a téma iránt és nem utolsósorban szeret futni. "Nagy élmény a közös futás" - hangsúlyozta a mozgalom elnöke. Az elmúlt évben 42 nap alatt 144 település képviseletében 17 ezer diák 27 ezer futókilométert tett meg a 14 fős drogmentes csapathoz csatlakozva, s 70 ezer felvilágosító füzet került a városi, és kisebb települési iskolákba. Magyarországon a fiatalok mintegy 30 százaléka kipróbált már valamilyen illegális szert, legnépszerűbbek a marihuánaszármazékok, ezt követik a partidrogok. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csaknem 4 milliárd forintot költ évente a függőségek kezelésére - olvasható a mozgalom MTI-hez eljuttatott közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.