Bravúros Szeviép-siker a Pécs ellen az elődöntőben

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A harmadik mérkőzés dönt a fináléba kerülésről az Uniqa női kosárlabda NB I-ben, miután a Szeviép-Szeged szerdán este hazai pályán 75-64 arányban legyőzte a MiZo Pécs gárdáját. A hazaiak remek második félidei játékuknak és a több kiváló egyéni teljesítménynek köszönhetik a sikert. A Szeged története során másodszor verte meg a baranyai együttest. Döntés pénteken Pécsett.

Magabiztosan nyerte vasárnap az elődöntő első mérkőzését a Pécs, ám a Szeged visszavágásra készült. A hazaiak malmára hajtotta a vizet, hogy Füzy Ákos együttesében ezúttal nem léphetett pályára a szemsérülést szenvedett Kelly Mazzante, aki az őszi szegedi bajnokin és nemrég a magyar kupa elődöntőjében is sok borsot tört tripláival Fürész Emőkéék orra alá. Mint később kiderült, a friss kupagyőztes ezen az estén nem is volt képes ellensúlyozni amerikai légiósa hiányát.

Az első negyed hatalmas küzdelmet, pozícióharcot és ideges játékot hozott. Felváltva vezettek a csapatok, majd 14-10-es szegedi előnyt követően a tízszeres bajnok egy 10-0-s rohanással fordított (14-20). A vendégeknél különösen Iványi, Vajda és a fiatal Raksányi volt elemében, az amerikai center, Ohlde gyenge kezdéssel vétette magát észre. Ugyanilyen csapnivalóan teljesített a Szeged amerikaija: a hetek óta vergődő Michelle Maslowski rengeteget próbálkozott, ám egy alkalommal sem talált. Németh Bernadett és Fürész találatai tartották életben ekkor a Szeviépet, ám a második tíz percben Donkó Orsolya gárdája átvette az irányítást. A 16. percben Laczi Edit ugyan begyűjtötte negyedik személyi hibáját – nem bírt Iványi Dalmával -, de 26-32-t követően már ténylegesen lendületbe jöttek a fehér mezesek. Sem Ohlde, sem a többi pécsi magas ember nem tudta tartani Zserzserunovát, aki egyre-másra dobta a kosarakat. 33-32-re már a Szeged vezetett nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy sikerült kikapcsolni a játékból Vajda Annát, s Iványi Dalma is egyre fáradtabban mozgott.

A nagyszünetre egypontos Tisza-parti előnnyel (40-39) vonultak a küzdő felek, majd a térfélcserét követően folytatódott a Zserzserunova-show. Az ukrán center két trojkát süllyesztett el a pécsi gyűrűben, s mivel Szakács Ildikó is betalált a vonalon kívülről, a Szeviép fokozatosan ellépett ellenfelétől. A Pécsben ekkor már Vajda és Iványi sem játszott jól, Ohlde pedig továbbra is csak kereste önmagát – mély gödörbe kerültek a vendégek. A hazaiak még azt is elviselték, hogy a 28. percben a negyedik faultot ítélték Zserzserunova ellen a sípmesterek. A harmadik negyed végén már tízzel (59-49) ment a vendéglátó – Vajda ekkor már büntetőből sem tudott betalálni -, s csupán az adott reményt a MiZo Pécsnek, hogy az utolsó hat(!) másodpercben két kosarat is elértek: előbb Somogyi dobott egy hármast, majd labdaszerzést követően Ohlde volt eredményes (59-54). A negyedik negyed első találata Vajda nevéhez fűződött, de ezt követően már nem ismert kegyelmet a házigazda: Fürész, Németh és Vincze kosaraira alig-alig érkezett válasz, a nehezen, fáradtan mozgó feketék nem tudták feltörni a Szeviép egyre keményebb védekezését. Mindent megpróbált a Pécs, bevetették a zónát, az egész pályás letámadást, de Zserzserunova harmadik hármasa 1:21-gyel a vége előtt végleg megpecsételte sorsukat (75-63). A népes szurkolósereg által űzött Szeged végül 75-64-re nyert, s kivívta ezzel a harmadik találkozót az elődöntőben.

A Szeviép-Szeged az MKB-Euroleasing Sopron legyőzését követően tehát a másik “gigász” skalpját is begyűjtötte ebben a szezonban. A Tisza-parti együttes története során második alkalommal tudta felülmúlni a tízszeres bajnokot (először 2007. március 15-án sikerült ez lányainknak). Az igazi bravúr azonban az lenne, ha pénteken este Pécsett is jobbnak bizonyulnának ellenfelüknél Zserzserunováék, s ezzel először mérkőzhetnének a bajnoki aranyéremért.

Uniqa női kosárlabda NB I, elődöntő, 2. mérkőzés:

Szeviép-Szeged – MiZo Pécs 2010 75-64 (14-20, 26-19, 19-15, 16-10). Szeged, 800 néző, vezette: Ádám, Király, Gál.
Szeviép: Németh 16/3, Fürész 19/6, Laczi 4, Maslowski 1, Zserzserunova 21/9. Csere: Szakács 5/3, Vincze 2, Russai 7/3. Edző: Donkó Orsolya.
Pécs: Iványi 19/3, Török, Raksányi 15/6, Vajda 17, Ohlde 10. Csere: Somogyi 3/3, Krnjic, Sarok, Mészáros, Ruják. Edző: Füzy Ákos.
Az elődöntő állása: 1-1. A harmadik meccset pénteken 19 órakor rendezik a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban.

Előző sztori

Miniszterjelöltek – Varga Zoltán lemond regionális fejlesztési tanácsi elnökségéről

Következő sztori

A Fidesz a toronyban, az MSZP a pincében