Bulvár

Baja Ferenc: szükség lenne a digitális közmű kiépítésére

Baja Ferenc: szükség lenne a digitális közmű kiépítésére

2009. április 15., szerda
Baja Ferenc: szükség lenne a digitális közmű kiépítésére

Állami szerepvállalással, uniós források bevonásával szükség lenne a valamennyi települést elérő, gyors hálózati alapinfrastruktúra, a digitális közmű kiépítésére - jelentette ki Baja Ferenc szerdán Szegeden.

A hálózati alapinfrastruktúra kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi versenyképes társadalom jöjjön létre - mondta az informatikai kormánybiztos a Networkshop 2009 nyitóelőadásán. Úgy vélte, ez önmagában piaci alapon nem vagy csak nagyon lassan jöhet létre, hiszen a magas forrásigény a jelenlegi finanszírozási és gazdasági környezetben különösen nehézzé teszi a magánbefektetők részvételét. Ezért állami szerepvállalásra van szükség, amelyhez uniós források is igénybe vehetők - mondta a politikus. Ma Magyarországon a szélessávú szolgáltatás drága, és sok tekintetben nincs valódi verseny. Az uniós tagországokkal összehasonlítva kiemelkedően magas a fajlagos telekommunikációs költség - a GDP 5 százaléka - miközben a hálózat elavult, az átlagos sávszélesség 3,3 Mbps - közölte a kormánybiztos. Hozzátette: az esélyegyenlőség szempontjából is óriási különbség van településtípusok szerint. Az értéknövelt lakossági és üzleti szolgáltatásokhoz is valódi szélessáv - legalább 6 Mbps - szükséges - mondta Baja Ferenc, aki szerint az infrastruktúra kiépítését és az azt használó tartalom fejlesztését párhuzamosan kell megteremteni. A digitális közmű olyan nyitott, megfelelő díjazás ellenében bárki számára igénybe vehető szélessávú szolgáltatást nyújtana, amely valamennyi településre elér. Ez a nagykereskedelmi versenyt élénkítené, a kiskereskedelmi szintre azonban nem lépne be, ott már ma is piaci viszonyok vannak - fogalmazott a kormánybiztos. A meglévő állami eszközöket - például a MÁV és az MVM tulajdonában lévő infrastruktúrát - integrálva homogén optikai hálózatot alakítanának ki, amelynek fenntartása így olcsó lehetne. A rendszer pedig a szolgáltatóktól beszedett díjakból önfenntartóan működhetne - mondta. A politikus szerint a digitális közmű két-három év alatt kiépíthető, az ehhez a szükséges műszaki kapacitás rendelkezésre áll.

Baja Ferenc

bízik abban, hogy a rendszer létrehozása kiemelt uniós programként valósulhat meg. A kormánybiztos az előadást követően az MTI kérdésre elmondta: a digitális közmű kiépítése az előzetes számítások alapján mintegy 150 milliárd forintba kerülne, az azonban, hogy a költségek mekkora részét fedezné uniós támogatás, még nem tisztázott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.