Baja Ferenc: szükség lenne a digitális közmű kiépítésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állami szerepvállalással, uniós források bevonásával szükség lenne a valamennyi települést elérő, gyors hálózati alapinfrastruktúra, a digitális közmű kiépítésére – jelentette ki Baja Ferenc szerdán Szegeden.

A hálózati alapinfrastruktúra kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi versenyképes társadalom jöjjön létre – mondta az informatikai kormánybiztos a Networkshop 2009 nyitóelőadásán. Úgy vélte, ez önmagában piaci alapon nem vagy csak nagyon lassan jöhet létre, hiszen a magas forrásigény a jelenlegi finanszírozási és gazdasági környezetben különösen nehézzé teszi a magánbefektetők részvételét. Ezért állami szerepvállalásra van szükség, amelyhez uniós források is igénybe vehetők – mondta a politikus. Ma Magyarországon a szélessávú szolgáltatás drága, és sok tekintetben nincs valódi verseny. Az uniós tagországokkal összehasonlítva kiemelkedően magas a fajlagos telekommunikációs költség – a GDP 5 százaléka – miközben a hálózat elavult, az átlagos sávszélesség 3,3 Mbps – közölte a kormánybiztos. Hozzátette: az esélyegyenlőség szempontjából is óriási különbség van településtípusok szerint. Az értéknövelt lakossági és üzleti szolgáltatásokhoz is valódi szélessáv – legalább 6 Mbps – szükséges – mondta Baja Ferenc, aki szerint az infrastruktúra kiépítését és az azt használó tartalom fejlesztését párhuzamosan kell megteremteni. A digitális közmű olyan nyitott, megfelelő díjazás ellenében bárki számára igénybe vehető szélessávú szolgáltatást nyújtana, amely valamennyi településre elér. Ez a nagykereskedelmi versenyt élénkítené, a kiskereskedelmi szintre azonban nem lépne be, ott már ma is piaci viszonyok vannak – fogalmazott a kormánybiztos. A meglévő állami eszközöket – például a MÁV és az MVM tulajdonában lévő infrastruktúrát – integrálva homogén optikai hálózatot alakítanának ki, amelynek fenntartása így olcsó lehetne. A rendszer pedig a szolgáltatóktól beszedett díjakból önfenntartóan működhetne – mondta. A politikus szerint a digitális közmű két-három év alatt kiépíthető, az ehhez a szükséges műszaki kapacitás rendelkezésre áll. Baja Ferenc bízik abban, hogy a rendszer létrehozása kiemelt uniós programként valósulhat meg. A kormánybiztos az előadást követően az MTI kérdésre elmondta: a digitális közmű kiépítése az előzetes számítások alapján mintegy 150 milliárd forintba kerülne, az azonban, hogy a költségek mekkora részét fedezné uniós támogatás, még nem tisztázott.

Előző sztori

Csütörtök: Francia Filmnapok és Gettó milliomos a moziban

Következő sztori

A Jobbik tiltakozik a rendőri túlkapások ellen