Közélet

Az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások

Az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások

2009. április 29., szerda
Az önkormányzatoknál is lesznek elbocsátások
sajtaj11
Hamarosan a csőd vagy a létszámleépítés között kell választania a kisebb települések önkormányzatainak - mondta többek között Bodó Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője, Tiszasziget polgármestere szerdán, a Kalmár Ferenc (KDNP) szegedi önkormányzati képviselővel tartott közös sajtótájékoztatón.

A Fidesz Victor Hugo utcai székházában a két politikus a kormány megszorításai kapcsán tért ki az önkormányzatok, közalkalmazottak, köztisztviselők helyzetére.

Bodó Imre

szerint nem elég, hogy a válság és az 5 %-os ÁFA-emelés nehézségeivel kell megküzdeniük a településeknek, a pénzügyminisztérium az úgynevezett ÖNHIKI-pályázatok elbírálását, vagyis az önhibájukon kívüli hátrányos helyzetű településeknek nyújtható működés-kiegészítési támogatás feltételeit is jelentősen szigorította, kirekesztve a listáról számos önkormányzatot, így Tiszaszigetet is. A polgármester példaként említette az Út a munkához programot, ahol igaz, hogy a kormány a foglalkoztatottak bérének a 90%-át átvállalja, de a felszerelést - fűnyíró és az üzemanyag vagy a szerelési költség - mint kiadást már nem fedezi, és ezeket az igazolt tételeket az ÖNHIKI-lista állításakor nem vette figyelembe. Bodó elmondta, hogy eddig a pályázati pénzből a működési költségeket fedezték, hiszen a kormány a kötelezően vállalt települési feladatoknak (ivóvíz-szolgáltatás, közvilágítás stb.) csak a 60%-át támogatja, a többit ÖNHIKI-s pénzből fedezték, ami körülbelül 30 millió forint volt - idén ez nem jár. Azok az önkormányzatok tehát, akik kiesnek a támogatási körből, két dolgot tehetnek, vagy működési kölcsönt vesznek föl, vagy megszüntetnek közalkalmazotti, köztisztviselői állásokat, hogy csökkentsék költségeiket. Ez pedig további munkanélküliséghez, gazdasági visszaeséshez vezet.

Mi lesz a gazdasággal?

Kalmár Ferenc

a munkanélküliség kapcsán megemlítette a Világgazdaságban közzétett legfrissebb felmérési adatokat, mely szerint 2007-hez képest 1,7%-kal emelkedett a foglalkozás nélküliek száma, ami jelenleg 9,7%, 403 ezer ember. A szakemberek becslése szerint ez a szám már kora őszre elérheti a 10%-ot. Kalmár úgy gondolja, hogy ilyen válságos helyzetben minden állam tesz valamilyen lépést a gazdaság élénkítésére, ám a Bajnai-programban nem fedezhető fel a piac élénkítésének gondolata, pedig csak a megszorítások nem állíthatják meg a gazdasági recessziót. Kalmár

a Reutersnak nyilatkozott Matolcsy Györgyhöz

hasonlóan úgy véli, hogy szükséges az IMF-szerződés újratárgyalása is, hiszen nem tudni, milyen gátak lehetnek a dokumentumok közt, melyek kedvezőtlenül hatnak a gazdaságunkra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.