Az áprilisi Tiszatáj

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Próza Oravecz Imrétől, Nagy Koppány Zsolttól és Tőzsér Árpádtól, versek Szepesi Attila, Kovács András Ferenc, Veress Miklós és Vári Attila tollából, Fried Istvány és Elek Tibor tanulmánya, valamint Monostori Imre írása a Németh László Társaságról – dióhéjban ezt kínálja a Tiszatáj áprilisi száma.

Térey János Magnificatjával indul a szám (részlet a Protokoll című verses elbeszélésből). A prózák között találjuk Tőzsér Árpád A misztikus realista című írását, melyben Milan Rúfust szlovák költőt köszöntötte 80. születésnapján 2008. novemberében (az idős költő nem sokkal ezután, 2009. januárjában húnyt el). Egyúttal olvasópróbát is tehetünk a szlovák poéta költeményeivel, Tőzsér Árpád fordításában.

Monostori Imre a Németh László Társaság első húsz évéről osztja meg gondolatait. A tanulmányok között Elek Tibor Gion Nándor (1941-2002) vajdasági magyar író három kötetéről értekezik, Fried István pedig A “Nyugat” szerzői és az Irodalomtörténet címmel (a Tiszatáj 2008 novemberében megjelent számában Babits Mihály és a konzervatív kritika című tanulmányának mintegy folytatásaként) kínál egy újabb adalékot a Nyugat (és szerzőinek) történetéhez, a két folyóirat viszonyát is vizsgálva.

Nem marad el a kritika sem: Turi Tímea Csiki László – erdélyi születésű író, költő, műfordító – Ajakír című regényéről ír, az új Tandori-bibliográfiát Fogarassy Miklós szemlézi, Lami Pál egy Németh László-DVD-re irányítja rá az olvasók figyelmét, Gajdó Ágnes pedig Lázár Ervin Naplójáról értekezik.

Előző sztori

NUSI-UPI: Remekeltek a volános apróságok

Következő sztori

Péntek: Majális