Kultúra

Az áprilisi Tiszatáj

Az áprilisi Tiszatáj

2009. április 30., csütörtök
Az áprilisi Tiszatáj

Próza Oravecz Imrétől, Nagy Koppány Zsolttól és Tőzsér Árpádtól, versek Szepesi Attila, Kovács András Ferenc, Veress Miklós és Vári Attila tollából, Fried Istvány és Elek Tibor tanulmánya, valamint Monostori Imre írása a Németh László Társaságról - dióhéjban ezt kínálja a Tiszatáj áprilisi száma.

Térey Jáno

s Magnificatjával indul a szám (részlet a Protokoll című verses elbeszélésből). A prózák között találjuk Tőzsér Árpád A misztikus realista című írását, melyben Milan Rúfust szlovák költőt köszöntötte 80. születésnapján2008. novemberében(az idős költő nem sokkal ezután, 2009. januárjában húnyt el). Egyúttal olvasópróbát is tehetünk a szlovák poéta költeményeivel, Tőzsér Árpád fordításában.

Monostori Imre

a Németh László Társaság első húsz évéről osztja meg gondolatait. A tanulmányok között

Elek Tibor

Gion Nándor

(1941-2002) vajdasági magyar író három kötetéről értekezik,

Fried István

pedig A "Nyugat" szerzői és az Irodalomtörténet címmel (a Tiszatáj 2008 novemberében megjelent számában

Babits Mihály

és a konzervatív kritika című tanulmányának mintegy folytatásaként) kínál egy újabb adalékot a Nyugat (és szerzőinek) történetéhez, a két folyóirat viszonyát is vizsgálva. Nem marad el a kritika sem:

Turi Tímea Csiki László

-erdélyi születésű író, költő, műfordító -Ajakír című regényéről ír, az új Tandori-bibliográfiát

Fogarassy Miklós

szemlézi,

Lami Pál

egy Németh László-DVD-re irányítja rá az olvasók figyelmét,

Gajdó Ágnes

pedig

Lázár Ervin

Naplójáról értekezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.