ARC

A kertek és növények tudósa

A kertek és növények tudósa

2009. április 10., péntek
A kertek és növények tudósa

A népszerű Bálint gazda járt Szegeden csütörtök délután a megyei napilap és a Virágpaletta Növény és Dekorációskellék áruház meghívására. Bálint György, a SZEGEDma.hu rendszeres olvasói előtt sem ismeretlen áruház udvarán a főként saját házukat és kertjüket szépítgető érdeklődőknek adott hasznos tippeket, tanácsokat a növények ápolásához, gondozásához. A mindenki által csak Gyuri bácsiként üdvözölt szakember a fórum előtti percekben válaszolt kérdéseinkre.

-

Kilencvenévesen sem fárad, számtalan munkát vállal tévében, újságban. Fel tudja sorolni, jelenleg hány területen adja át tudását?

- Hála Istennek, még most is sok helyről hívnak tanácsokért, ötletekért. Több televízióban is rendszeresen megkérdezik a véleményemet kertészeti, növényápolási kérdésekről vagy éppen a mezőgazdaság helyzetéről, problémáiról. A Nők Lapjában már régóta írom kéthetente levél-formában az otthoni kertműveléshez, kertészkedéshez adott tanácsaimat. Most már ritkábban, de azért alkalmanként tanítok a Corvinus Egyetemen is, mert fontosnak tartom, hogy megoszthassam a tapasztalataimat fiatalokkal.

- A szakmai munka mely szeletével foglalkozik legszívesebben?

- Néhány éve van egy kedves társadalmi kötelezettségem, melyre a Máltai Szeretetszolgálat kért fel. A karitatív szervezet indította el a „Befogadó Falu Programot", aminek a lényege, hogy hajléktalan, főleg városi gyökerekkel rendelkező családos embereket telepítenek le falvakban és tanítanak meg a gazdálkodó életmódra. Az első ilyen falu a Heves megyei Tarnabod volt. A betelepülőkön kívül helyiek is részt vettek a „Konyhakert programban", ahol megtanítottuk nekik, melyik növényt mikor kell elültetni, illetve mit hogyan kell gondozni, nevelni. Nagyon izgalmas kihívásnak tartom ezt a munkát, hiszen gazdálkodási előismeretek nélküli embereket kell rávezetni régi és új földművelő módszerek alkalmazására, hogy egy idő után már maguk termelhessék meg a családjuk számára a gyümölcsöket, zöldségeket. Egyébként érdekes, hogy mindig vannak néhányan, akik nem fogadják meg a tanácsainkat és saját fejük után mennek - aztán előbb-utóbb mindannyian megértik, hogy az évszázados tapasztalatokat megéri figyelembe venni, hasznosítani.

- Milyen eredménye lett ennek a képzésnek?

- Nagyon jó látni, hogy már szép számmal vannak, aki a program révén képesek maguk is boldogulni a saját kertjükben. Bizonyára nekik is örömteli érzés, hogy saját kezük munkáját fogyaszthatják. Nekem pedig különösen jól esett, hogy a tarnabodi tevékenységemért idén megkaptam „A Hajléktalan Emberért Díjat". Ezt a jelképes oklevelet a Hajléktalanokért Közalapítvány évente adja olyan személyeknek, akik a saját szakterületükön dolgozva próbálnak a hajléktalanok helyzetén javítani.

- Nemcsak Magyarországon belül tanítja a kertművelést.

- Nemrégiben a romániai Zsombolyára hívott meg egy ottani, sok nemzetiségből származó (szerbiai és romániai magyar, bolgár, német) gazdákat összefogó kör, hogy tapasztalataimmal segítsem egy korszerű gyümölcsös, egy biogazdálkodás létrehozását, gondozását. Amikor ellátogattam hozzájuk, nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadtak. Nagyon szorgalmas és a modern civilizáció által még meg nem rontott embereket találtam ott, akik szívesen vették a tanácsaimat, ötleteimet. A gazdákkal és más szakemberekkel előzetesen megbeszéltük, hogy milyen gyümölcsfákat, milyen fajtákat telepítsünk. A gazdaság dolgozóit tanfolyamon képeztük ki a szükséges ismeretekre a telepítéstől kezdve a nevelésen át a betakarításig és feldolgozásig. Nagy öröm, hogy sikerült létrehozni egy kísérleti, oktató jellegű gyümölcsöst, ahol ha minden jól megy, hamarosan az egész régió számára példaértékű ültetvény nő majd fel. Bízom benne, hogy mindehhez a pénzügyi hátteret is meg tudjuk majd teremteni. Amikor a kezdeményezés híre eljutott a Miniszterelnöki Hivatalhoz, ők is támogatásukról biztosították a gazdákat. Ez egyelőre csak elvi támogatás, de remélem, később anyagiakban is megnyilvánul majd.

- Fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel beszél a munkájáról, szakmájáról. A számtalan kérdezőnek is mindig türelmesen válaszolgat a kertészkedés bármely területéről legyen is szó. Mi a titka?

- Nagyon szeretem azt, amit csinálok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.