A civilek is az előrehozott választások mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Békés, de határozott követeléseket megfogalmazó gyűlést tartottak a Civil Összefogás Fórum szervezésében a Hősök terén – olvasható a Magyar Nemzet részletes beszámolójában. A kétszázezer résztvevő előtt a szónokok a parlament mielőbbi feloszlatását és előrehozott választásokat követeltek. A rendezvényt követően a tüntetők egy része a Kossuth téren folytatta a kormányellenes demonstrációt.

„Olyan mély a politikai, gazdasági és társadalmi válság, hogy a polgárok többé nem hallgathatnak csendben. Véget kell vetni annak a kádári beidegződésnek, hogy mindent eldöntenek a fejünk felett” – fogalmazta meg a nagygyűlés célját Fricz Tamás politológus. Beszédében úgy fogalmazott, a hét éve kormányzó klientúra teljes csődbe vitte az országot. Nemcsak a nemzetközi gazdasági körök, de a magyar lakosság nagyobbik része is az előre hozott választást tartják egyetlen jó megoldásnak, amivel egy jelentős társadalmi támogatottsággal bíró kormány vezethetné az országot. A válság kezelése azonban biztosan nem képzelhető el civilek közreműködése nélkül. A politológus második rendszerváltást sürgetett, melynek első lépése a „zárt elitdemokrácia feltörése” kell legyen. „Ki kell harcolnunk az előrehozott választásokat, törvényes, de határozott eszközökkel!” – tette hozzá, majd felhívta a kezdeményezéssel egyetértőket, hogy április 14-én, amikor a konstruktív bizalmatlansági beadványról szavaznak a parlamentben, civilek alkossanak élő láncot a parlament körül. Ha ennek ellenére megválasztják Bajnai Gordont – aki Fricz szerint tevékenyen benne volt az elmúlt évek elhibázott politikájában -, akkor minden nap a Kossuth téren fognak tüntetni.

Bencze Izabella, a Magyarországért Egyesület képviseletében azt a reményét fejezte ki, hogy egy kétkamarás parlamentben a civilek is helyet kapnak majd, így képviselve a társadalom valódi akaratát az ország irányításában. „Egy igazi demokrácia nem merülhet ki abban, hogy négyévente szavazunk. Véget kell vetni annak, hogy a megválasztottak szembefordulhassanak az őket megválasztókkal!” – hangoztatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

A civilek petícióját a goj motorosok vitték a köztársasági elnökhöz és az MSZP székházához. Sólyom László képviseletében átvették a követeléseket, a szocialisták viszont nem.

A rendezvényen felszólalt még többek között Szokolay Sándor zeneszerző, Vértesaljai László jezsuita szerzetes és Jókai Anna író is.

A részletes beszámoló a Magyar Nemzet honlapján itt olvasható.

Előző sztori

Sporthétvége: Kikapott a Szeviép Zalaegerszegen

Következő sztori

Az SZDSZ is támogatja Bajnait