2010-ben a lakosság dönthet a huszárszobor helyéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha a Fidesz-KDNP 2010-ben döntési helyzetbe kerül Szegeden, a lakosság megkérdezését követően arra is kész, hogy visszaállíttassa eredeti helyére a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét, ha addig a baloldali városvezetés az egyre erősebb civil tiltakozást figyelmen kívül hagyva áthelyezné a szobrot. Mindezt Bodó Imre országgyűlési és Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő mondták el csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A SZEGEDma.hu már több tucat cikkében foglakozott az úgynevezett Lófara-üggyel: legutóbb arról számoltunk be, hogy a szegedi közgyűlés kulturális bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival úgy döntött, jóváhagyja a Reök-palota előtti tér rendezésének tervét, mely a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékmű áthelyezését is tartalmazza. Megszűnik a szobor körüli zöld terület, eltűnik a patinás kovácsoltvas kerítés is. Portálunkon korábban megszólaltak az építészek, kulturális szakemberek, muzeológusok, városvédők, civilek, ellenzéki politikusok, akik mind tiltakoztak a kegyeleti hely bolygatása ellen – különösen, hogy a városban elterjedt mendemonda szerint mindennek háttérében egy kávéház terasznyitási igényei állnak.

Csütörtökön Bodó Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője és Kalmár Ferenc, a KNDP szegedi frakcióvezetője tartottak sajtótájékoztatót a szobor ügyében. Bodó felhívta a figyelmet: a város mintegy két héttel ezelőtt fizetett hirdetést jelentetett meg a tér rendezéséről. Ha az egyre mélyülő gazdasági válság idején futja erre pénz, akkor inkább a már felbukkant szociális problémák kezelésére kellene fektetni a hangsúlyt, nem pedig arra, hogy megpróbálják meggyőzni a lakosságot egy helytelen lépés szükségességéről – vélekedett az országgyűlési képviselő. Ráadásul a helyzet kísértetiesen emlékezet a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásának ügyére: az ellenzék akkor is előre jelezte a valódi indokot, s később beigazolódtak sejtéseik, hiszen a közelben nemrég játékterem nyitott meg – Bodó szerint a huszárszobrot is bizonyos gazdasági körök – jelesül egy kávézó – érdekeinek kiszolgálása miatt akarják elmozdítani helyéről.

Kalmár Ferenc úgy fogalmazott: a kegyeleti hely megzavarására szánt pénzt inkább a közüzemi számlákat fizetni képteleneket segítő Védőernyő a Díjhátralékosokért Alapítvány támogatására kellene fordítani. Mint a városüzemeltetési bizottság elnöke tiltakozott az ellen, hogy az emlékmű körüli füves részt el kívánják tüntetni Botka Lászlóék. „Megint erőből döntenek és cselekednek, nem a szegediek véleményének figyelembevételével” – hangsúlyozta.

A KDNP frakcióvezetője ígéretet tett: amennyiben a jobboldal 2010-ben döntési helyzetbe kerül Szegeden, a lakosság megkérdezését követően arra is kész, hogy visszaállíttassa eredeti helyére a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét, ha addig a baloldali városvezetés az egyre erősebb civil tiltakozást figyelmen kívül hagyva áthelyezné a szobrot. Kalmár Ferenc a közmeghallgatást, de akár a helyi népszavazás kiírását is elképzelhetőnek tartja az ügyben.

„Nem igaz ugyanis, hogy a szegediek nehezen szokták az újat. A megyeszékhely lakói csak az erőből, hűbelebalázs módjára történő fejlesztéseket ellenzik, a meggondolt, megfontolt, a köz akaratát tükröző beruházásokat igenis támogatják. Az itt lakók tisztelik múltjukat, büszkék elődeikre, örökségükre, hagyományaikra” – mondta a kereszténydemokrata politikus a helyi napilapban a napokban megjelent cikkre válaszolva.

Előző sztori

Internettörténeti kiállítás nyílt Szegeden

Következő sztori

Elkezdődött az OTDK humán tudományi szekciójának döntője Szegeden