Közélet

2010-ben a lakosság dönthet a huszárszobor helyéről

2010-ben a lakosság dönthet a huszárszobor helyéről

2009. április 16., csütörtök
2010-ben a lakosság dönthet a huszárszobor helyéről

Ha a Fidesz-KDNP 2010-ben döntési helyzetbe kerül Szegeden, a lakosság megkérdezését követően arra is kész, hogy visszaállíttassa eredeti helyére a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét, ha addig a baloldali városvezetés az egyre erősebb civil tiltakozást figyelmen kívül hagyva áthelyezné a szobrot. Mindezt Bodó Imre országgyűlési és Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő mondták el csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A SZEGEDma.hu már több tucat cikkében foglakozott az úgynevezett Lófara-üggyel: legutóbb arról számoltunk be, hogy a szegedi közgyűlés kulturális bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival

úgy döntött

, jóváhagyja a Reök-palota előtti tér rendezésének tervét, mely a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékmű áthelyezését is tartalmazza. Megszűnik a szobor körüli zöld terület, eltűnik a patinás kovácsoltvas kerítés is. Portálunkon korábban megszólaltak az építészek, kulturális szakemberek, muzeológusok, városvédők, civilek, ellenzéki politikusok, akik mind tiltakoztak a kegyeleti hely bolygatása ellen – különösen, hogy a városban elterjedt mendemonda szerint mindennek háttérében egy kávéház terasznyitási igényei állnak. Csütörtökön

Bodó Imre

, a Fidesz országgyűlési képviselője és

Kalmár Ferenc

, a KNDP szegedi frakcióvezetője tartottak sajtótájékoztatót a szobor ügyében. Bodó felhívta a figyelmet: a város mintegy két héttel ezelőtt fizetett hirdetést jelentetett meg a tér rendezéséről. Ha az egyre mélyülő gazdasági válság idején futja erre pénz, akkor inkább a már felbukkant szociális problémák kezelésére kellene fektetni a hangsúlyt, nem pedig arra, hogy megpróbálják meggyőzni a lakosságot egy helytelen lépés szükségességéről – vélekedett az országgyűlési képviselő. Ráadásul a helyzet kísértetiesen emlékezet a Deák Ferenc utcai óvoda bezárásának ügyére: az ellenzék akkor is előre jelezte a valódi indokot, s később beigazolódtak sejtéseik, hiszen a közelben nemrég játékterem nyitott meg – Bodó szerint a huszárszobrot is bizonyos gazdasági körök – jelesül egy kávézó – érdekeinek kiszolgálása miatt akarják elmozdítani helyéről. Kalmár Ferenc úgy fogalmazott: a kegyeleti hely megzavarására szánt pénzt inkább a közüzemi számlákat fizetni képteleneket segítő Védőernyő a Díjhátralékosokért Alapítvány támogatására kellene fordítani. Mint a városüzemeltetési bizottság elnöke tiltakozott az ellen, hogy az emlékmű körüli füves részt el kívánják tüntetni Botka Lászlóék. „Megint erőből döntenek és cselekednek, nem a szegediek véleményének figyelembevételével” – hangsúlyozta. A KDNP frakcióvezetője ígéretet tett: amennyiben a jobboldal 2010-ben döntési helyzetbe kerül Szegeden, a lakosság megkérdezését követően arra is kész, hogy visszaállíttassa eredeti helyére a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművét, ha addig a baloldali városvezetés az egyre erősebb civil tiltakozást figyelmen kívül hagyva áthelyezné a szobrot. Kalmár Ferenc a közmeghallgatást, de akár a helyi népszavazás kiírását is elképzelhetőnek tartja az ügyben. „Nem igaz ugyanis, hogy a szegediek nehezen szokták az újat. A megyeszékhely lakói csak az erőből, hűbelebalázs módjára történő fejlesztéseket ellenzik, a meggondolt, megfontolt, a köz akaratát tükröző beruházásokat igenis támogatják. Az itt lakók tisztelik múltjukat, büszkék elődeikre, örökségükre, hagyományaikra” – mondta a kereszténydemokrata politikus a helyi napilapban a napokban megjelent cikkre válaszolva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.