Labdarúgás: Megismétlődött a nyári koreográfia

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétgólos vereséget szenvedett hazai pályán a Tisza Volán SC a Hódmezővásárhelyi FC ellen a labdarúgó NB III Alföld csoport tavaszi nyitófordulójában. A szegedieken ötvenpercnyi emberelőny sem segített, a körülményes, határozatlan támadójáték nem hozhatott sikert. A megyei rangadót a kellemetlen hideg ellenére is mintegy 300 néző követte a Felső Tisza parti stadionban. A hétvége valamennyi eredménye az NB III Alföld csoportból és a megyei bajnokságokból!

Akárcsak augusztusban, ezúttal sem kapta el a legjobban a rajtot a Tisza Volán SC gárdája. Az előkészületi meccsek eredményei és a mutatott játék alapján a szegedi szurkolók joggal bíztak benne, hogy kedvenc csapatuk visszavág megyei riválisának a hódmezővásárhelyi 2-0-s vereségért. Nos, nem így történt: az élet és az eredmény sajnos ismételte önmagát – pedig ezúttal talán már a Szeged számított esélyesebbnek.
A Volánban nem léphetett pályára a sérült Huszárik Zsolt, a hírek szerint műteni kell a nagyszerű játékost. Buchhocz Gábor vezetőedző úgy próbálta megoldani a kiesését, hogy Kazi Lászlót egy sorral hátrébb vonta Baji Renátó és Beretka Péter mellé, s Füle Mátyás kezdett előretolt ékként.

A tizenhatos előtt elfogyott a tudomány

Mindkét együttes komótos tempóban indult neki a kilencven percnek, az első félidő feléig gyakorlatilag nem is jegyezhettünk föl említésre méltó történést. A hazai gárda próbált fellépni támadólag, ám kísérleteit rendre szerelni tudta a Vásárhely, illetőleg már ekkor feltűnt, a tizenhatos előtt elfogy a szegedi tudomány. A vendégek részéről Marton hagyta ki az első komolyabb lehetőséget, kapásból durrantott mellé jobbról. Szabó Attila és Beretka távoli kísérletei jelentették a választ, ám egyik löket sem emelte a vásárhelyi portás vérnyomását. A 24. percben aztán kissé váratlanul vezetést szerzett a látogató. Grünwald Attila és Szabó Attila figyelmetlensége miatt alakult ki hatalmas helyzet a vásárhelyiek előtt, Dongó Dénes elsőre még hárítani tudott, ám a kipattanót Rácz Dezső közelről az üres kapuba helyezte, 0-1. A bekapott gólt követően érezhetően magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Volán, ám a hibák száma nem csökkent. Hátul többször is rosszul léptek ki a védők, a HFC-s befutások pedig zavart okoztak. A középpályán határozatlannak tűntek a szegediek – ebben a periódusban talán csak Szilágyi Norbert volt a kivétel –, ráadásul túlságosan is középen erőltették az akciókat. Tudatosabban építkezett ellenfele térfelén Rostás Károly legénysége: a 34. percben Marton kiugrása után Dongónak kellett bravúrt bemutatnia. A második játékrészre reményt adott, hogy a játékvezető a 41. percben leküldte a pályáról Vért, aki Baji Renátót vágta föl, majd szövegelt.

Még a kapufa sem a Volánnak segített…

Buchholcz Gábor a szünetben frissített: az elég visszafogottan teljesítő Füle helyére az újonc Szabó Tamást küldte be, ennek következtében Kazi ment föl ékbe. Ismét a szegediek lendültek támadásba, ám egy újabb védelmi megingás már a második vásárhelyi találatot eredményezte. Történt, hogy az 50. percben előbb Szabó Attilának nem sikerült fölszabadítani ártalmatlan helyzetben, majd Mészáros Zoltán a beadást követően elnyomta ellenfelét. A megítélt – jogosnak tűnő – tizenegyest Szűcs magabiztosan értékesítette: jobbal a kapu jobb oldalába vágta a bőrt, 0-2. Nem sokkal később Mészárost Gerebicz Attila váltotta, ő elődjénél némiképp aktívabban próbálkozott segíteni a támadásokat a jobbszárnyon. Mórocz Zsolt átvette a karmesteri pálcát, rengeteg labdát szerzett és játszott meg, ám sajnos csak az erőszakos, agilis Szabó Tamás tudott felnőni hozzá, a többiek határozatlansága, ötlettelensége, ha úgy tetszik: görcsössége nem maradt az öltözőben. A betömörülő Vásárhely ellen lassan, körülményesen adogatott a Volán, Szilágyi és Szabó Attila pontrúgásai pedig ezúttal igencsak rosszul működtek. Az akaratra nem lehetett panasz, hiszen ahogy telt az idő, a két Szabó és Gerebicz egyre többet zakatolt a széleken, Kazi is nagyot küzdött védőivel, ám minden próbálkozásuk sikertelen maradt. A legnagyobb helyzet a 81. percben az egyébként a megszokottnál kissé halványabb Baji Renátó előtt adódott: a csereként beállt Török Ádám távoli kapufája után kipattanó labdát vágta balról, közvetlen közelről ballal a kapu fölé. Három perccel később Szabó Attila beadását a gólra éhes Kazi és Beretka is elvétette az ötösön belül, ezért is nagy kár volt…
Összességében a pontosabb, határozottabb Hódmezővásárhely megérdemelten vitte el a három bajnoki pontot a rossz napot kifogó Szeged otthonából. A Volán bánhatja az elszalasztott esélyt, hiszen hatpontos találkozón maradt alul hazai környezetben.

Buchholcz Gábor: Az igazi szegedi labdarúgó meg akarja mutatni a Vásárhelynek!

Buchholcz Gábor így értékelte a találkozót a SZEGEDma.hu-nak: “Nem gondoltam volna, hogy ilyen kemény lesz ma a kispad, ám sajnos nagyon törte a fenekemet: körülménye játékunkkal hozzásegítettük a Vásárhely csapatát, hogy épkézláb támadás nélkül három pontot szerezzen. Hiába borult föl szinte a pálya, a felfelé passzokba rendre hiba csúszott, aztán a kilenc emberrel betömörülő ellenféllel már nem tudtunk mit kezdeni. Mindig elmondom, fiatal csapatunk akkor érhet el sikert, ha hét-nyolc játékos maximumot nyújt, ma pedig hiányoztak a jó egyéni teljesítmények. Igazából csak Szabó Tamással voltam elégedett. Csalódtam a futballistáimban, mert egy igazi szegedi labdarúgót jobban kellene, hogy ösztönözzön a Vásárhely elleni derbi. Az, aki meghallja a Vásárhely-rigmust a Felső Tisza parton, akarja minden erejével megmutatni a vendégeknek, hogy 21 kilométerre vannak szülővárosuktól! Ma nem ezt láttam a fiúkon. Sajnos úgy tűnik, tartjuk az őszi tendenciát, a könnyebbenek tűnő feladatokkal nehezebben boldogulunk. Nem tehetünk mást, megpróbálunk Érden javítani.”

A labdarúgó NB III Alföld csoport 16. körében:

Tisza Volán SC – Hódmezővásárhelyi FC 0-2 (0-1). Felső Tisza parti stadion, 300 néző.
Tisza Volán SC: Dongó – Mészáros (Gerebicz), Udvari, Grünwald, Szabó A. – Mórocz, Szilágyi (Török) – Baji R., Beretka, Kazi – Füle (Szabó T.). Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
Hódmezővásárhelyi FC: Molnár – Szűcs R., Lajos, Huszár, Bakos – Varga M., Vér, Kis K., Marton (Czibere A.) – Kökény (Mucsi), Rácz D. (Papp Z.) Vezetőedző: Rostás Károly.
Gólszerző: Rácz D. a 24., Szűcs R. (11-esből) az 51. percben.
Kiállítva: Vér a 41. percben.

Budafok – Érd 0-1
Jászapáti – Izsák 1-5
Gyula – Orosháza 1-1
Dabas – Monor 3-2
Bp. Honvéd II. – Újbuda 4-2
Kecskeméti TE II. – Kiskunfélegyháza 4-1
Szolnoki Spartacus – Algyő 3-0

Az élcsoport: 1. Kecskeméti TE II. 34 pont (41-17), 2. Budafok 31 pont (29-17), 3. Bp. Honvéd II. 31 pont (35-15), 4. Szolnoki Spartacus 30 pont (35-21), 5. Érdi VSE 30 pont (27-13), 6. Algyő 29 pont, 7. Hódmezővásárhely 27 pont, 8. Orosháza 25 pont, 9. Tisza Volán SC 24 pont…

A megyei I. osztály 16. körében:

Szentesi Kinizsi – Kiszombor 1-2
Nagymágocs – Tápé 2-1
Kiskundorozsma – Csongrád 0-2
Sándorfalva – Mindszent 3-0
Ásotthalom – Röszke 5-1
Balástya – Tiszasziget 1-2
Mórahalom – SZVSE-Gyálarét 2-2
Újszentiván – Kistelek: a három pont 3-0-lal a vendégeké visszalépés miatt.

Az élcsoport: 1. Sándorfalva 41 pont (58-17), 2. Mórahalom 36 pont (41-18), 3. Kistelek 35 pont (52-27), 4. Csongrád 31 pont, 5. Ásotthalom 27 pont, 6. Kiskundorozsma 24 pont (három pont levonva) … 9. SZVSE-Gyálarét 19 pont.

A megyei II. osztály 16. körében:

Phoenix Makó II. – Baks 1-2
Deszk – Csanytelek 3-1
Fábiánsebestyén – Székkutas 1-1
Csanádpalota – Forráskút 4-0
Tömörkény – Üllés 1-1
Zsombó – Apátfalva 1-1
Bordány – Újszegedi TC 0-2
Szőreg – Universitas SC Tanárképző 2-2

Az élcsoport: 1. Székkutas 32 pont, 2. Apátfalva 30 pont, 3. Csanádpalota 29 pont, 4. Fábiánsebestyén 27 pont, 5. Szőreg 26 pont … 8. USC Tanárképző 23 pont … 11. UTC 21 pont.

Előző sztori

Megtisztították Baktót

Következő sztori

Sporthétvége: Szenzációs Szedeák-siker Szolnokon