Utazási börze: Előnyben a szomszédos országok

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utazni márpedig kell

Mintegy 65 hazai és külföldi kiállító részvételével délután sikeresen véget ért a III. „Utazási börze” Utazás és Szabadidő Szakkiállítás a Mars téren. A gazdasági válság ellenére tegnap és ma is szép számban voltak érdeklődők, akik kihasználva a vásári kedvezményt már most lefoglalták nyári útjukat. A teljesség igénye nélkül megszólaltattunk néhány hazai és külföldi kiállítót, mondják el tapasztalataikat, ismertessék az általuk képviselt ország vagy régió idegenforgalmi kínálatát.

Bálint Júlia, a székelyudvarhelyi Tourinfo Utazási Iroda munkatársa színes katalógusok formájában hozta el a kiállításra Erdély és a Székelyföld szépségeit. “Úgy érzem, a szegediek szeretik Erdélyt, ezért mi is teszünk lépéseket az irányba, hogy a hozzánk látogatók minél jobban megismerkedjenek kínálatunk gazdagságával és kellemesen érezzék magukat nálunk. Bemutatjuk Székelyudvarhely és környékének turisztikai látványosságait, kínálatát és a háromcsillagos szállodától a falusi fogadóházig, panzióig vagy kulcsos házig különböző idényeknek megfelelő szálláshelyeket és programokat kínálunk a vendégek számára. Árak tekintetében mi is felzárkóztunk Európához: szálláshelyeink árkategóriája a napi 4000 forinttól az 50 euróig terjed. Vendégszeretetünket, a helyi ízeket, a gyönyörű erdélyi tájat tudom ajánlani, amit egy csokorban csak nálunk talál meg a kedves vendég” mondja Júlia.

A vajdasági sátor alatt négy község idegenforgalmi kínálatát ismerhették meg az érdeklődők.
Az adaiaktól megtudtuk, hogy náluk még csak nemrég indult meg a falusi turizmus. A hozzájuk látogatók megismerkedhetnek a község gazdag kézműves-kínálatával, a bor-, pálinka- és mézkészítés fortélyaival, a fazekasság szépségével, megtekinthetik a környék legszebb és legnagyobb pravoszláv templomát, horgászhatnak vagy sétálhatnak a gyönyörű Tisza-parton, kirándulhatnak a környező tanyákra, ahol őshonos állatokkal és hamisítatlan helyi ízekkel barátkozhatnak.
Ha Kishegyes, akkor Rúzsa Magdi, hiszen sok magyarországi csak a Megasztár győzteséről ismeri ezt a határtól alig 50 kilométerre fekvő, mintegy 14000 főt számláló települést. Rind Kelemen Kornéliától, a helyi idegenforgalmi szervezet igazgatójától megtudtuk, hogy ők akár 2-3 napos programokat is tudnak kínálni az idelátogatóknak. A település kuriózuma a csak itt termő biomeggy (levédése folyamatban van) és a belőle készülő, isteni ízű pálinka, a Meggytargyi, likőr és gyümölcslé. A turisták június 11-én, a meggynapokra is ellátogathatnak, szüretelhetnek, részt vehetnek a pálinkafőzésben, felkereshetik a helyi tájházat és pékmúzeumot, a Török méhészetet, meg a kaptármúzeumot. Nyáron a határon túl is ismertté vált Dombosfest nevű összművészeti fesztivált is itt rendezik meg.
Zenta község idegenforgalmi szervezete nevében Laskovity Kornél marketinges ismertette a város idegenforgalmi kínálatát, amely főleg a zentai csata köré szerveződik. A városháza tornyában kialakítottak egy emlékcsarnokot, ahol terepasztalon 1500 kézzel festett kis ólomkatona segítségével modellezik a zentai csatát. Balla Ákos helyi festőművész 3X6 méteres vásznon megfestette az ütközetet, a helyi hagyományőrző vitézcsapat meg élőben bemutatja, hogyan is zajlott a történelmi esemény. A nehezen kivívott győzelem után nézők és szereplők egyaránt részt vesznek egy feledhetetlen ünnepi lakomán.

Palics és a homokháti kistérség képviselői Észak-Bácska idegenforgalmi gyöngyszemeit mutatták be: a környezetvédelem alatt álló Ludasi-tavat, amelynek partján május 1-jén nyílik meg a térség legszebb és legnagyobb lovastanyája, ahol kocsikázni, lovagolni, szamaragolni is lehet. Hat környező település közös munkával kívánja fejleszteni a falusi turizmust, kínálatukban szerepel a királyhalmi szamárverseny, szüreti napok, fokhagymafesztivál, borturizmus. Igény szerint akár egyhetes program keretében az egész Vajdaságot is bemutatják az érdeklődőknek.

Roczkov Györgytől, a szegedi Alföld Tours vezetőjétől megtudtuk, hogy a kiutaztatással, beutaztatással, rendezvényszervezéssel és belföldi turizmussal foglalkozó utazási iroda idén saját szervezésben horvátországi, olaszországi, valamint exkluzív utakat és buszos körutazásokat kínál. Március 31-ig 8 százalékos előfoglalási kedvezményt biztosítanak az érdeklődőknek.
“A válság hatását főleg a turizmus fogja megérezni” – véli Roczkov úr, a szakma doyenje – “a látogatók java már tavaly eldöntötte, hova szeretne utazni, ezért az emberek inkább csak érdeklődnek, keresik a lehetőségeket. Megnőtt a kereslet a belföldi utak iránt és újra népszerűek lettek a könnyen elérhető szomszédos országok, a fő szempont pedig a mérsékelt ár.”
Majosrosné Farkas Ágnes, a Majoros International Kft. ügyvezető igazgatója és a vásár szervezője elégedett a látogatottsággal.
“Kicsit féltem” – vallja be Ágnes -, “hogy majd a súlyos gazdasági helyzet távol tartja az embereket, de szerencsére nem így történt. Nagy az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi utak iránt. A kiállítás igazi hozadékát – véleményem szerint – 1-2 hét múlva tudják csak majd lemérni az utazási irodák és kiállítók.”
Utazni márpedig kell – válságban is, mert hajt bennünket a kíváncsiság, a felfedezés és a megismerés vágya, ami olykor a pénztelenségnél is erősebb.

no images were found

Előző sztori

Hétfő: Grecsó Krisztián a Teaházban

Következő sztori

Megvacsoráztak nőnapi játékunk nyertesei