Gazdaság

Uniós forrásból fejlesztenék a temesvári és a szegedi nagybani piacot

Uniós forrásból fejlesztenék a temesvári és a szegedi nagybani piacot

2009. március 1., vasárnap
Uniós forrásból fejlesztenék a temesvári és a szegedi nagybani piacot

Közös uniós pályázatot nyújtott be a temesvári és a szegedi önkormányzat a határmenti térség két legnagyobb termelői nagybani piacának fejlesztésére; az 1,4 millió eurós költségvetésű beruházás során virtuális árutőzsdét is létrehoznának - közölte Nagy Sándor (SZDSZ), a csongrádi megyeszékhely városfejlesztési alpolgármestere az MTI-vel.

A két piac szolgáltatásait mindkét helyen igénybe veszik a román és magyar őstermelők, kiskereskedők és a lakosság is - mondta a politikus. A magyar oldalon megtermelt zöldség és gyümölcs egy részét a román kereskedők viszik Temesvárra, ugyanakkor a dél-alföldi gazdálkodók is megjelennek a szomszédos nagyváros piacán - tette hozzá az alpolgármester. A sikeres pályázat esetén egy év múlva indulhat a beruházás. A temesvári piacon egy új csarnokot építenének, Szegeden pedig a piac 13 ezer négyzetméteres parkolóját betonoznák le. A tervek szerint korszerűsítik a beléptető-rendszereket, biztonsági kamerákat telepítenek, a két intézmény integrált informatikai rendszer alakít ki, valamint létrehoznak egy virtuális árutőzsdét is - sorolta a terveket

Nagy Sándor

. A magyar oldalon az önkormányzati tulajdonban lévő piacon tervezett beruházások összköltsége 600 ezer euró, ennek 95 százaléka lenne uniós támogatás, a Temesvárra tervezett fejlesztések költsége 800 ezer euró, melyből 670 ezer euró a pályázati forrás - tudatta a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.