Közélet

Új határátkelő nyílik Ásotthalom és Bácsszőlős között

Új határátkelő nyílik Ásotthalom és Bácsszőlős között

2009. március 25., szerda
Új határátkelő nyílik Ásotthalom és Bácsszőlős között

Csongrád megyei és vajdasági politikusok tanácskoztak Szabadkán

Együtt üléseztek a megyei közgyűlés Európai Ügyek Bizottságának és a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőháza Európai Integrációs és Nemzetközi Regionális Együttműködési Bizottságának vezetői Szabadkán. A felek szerint is rendkívül barátságos, jó hangulatú légkörben megtartott tanácskozás után sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Zakar Péter,

a megyei közgyűlés külügyekért felelős alelnöke arról beszélt, hogy az Ásotthalom-Bácsszőlős határátkelő idénre tervezett megnyitásával még közelebb kerülnek egymáshoz a két ország polgárai, hatékonyabb lehet a gazdasági és kulturális együttműködés Csongrád megye és a Vajdaság között, hiszen mindkét fél érdeke, hogy maximálisan kihasználják az EU nyújtotta lehetőségeket. A tanácskozáson szó volt a szerbiai polgárok számára kötelező vízumkényszer liberalizációjáról, majd mielőbbi megszüntetéséről, az ország euroatlanti integrációjának magyarországi támogatásáról, a nemzetiségek kulcsszerepéről, melyet betöltenek a két ország együttműködése terén. Minden stratégiai fontosságú területre munkacsoportokat hoztak létre, amelyek felügyelik és koordinálják a közös munkát. A legfontosabb célok között szerepel a határok jobb átjárhatósága, a gazdálkodó szervezetek együttműködését segítő csoportok kialakítása, az önkormányzati kapcsolatok fejlesztését felügyelő testület, valamint egy, a határokon átnyúló fejlesztéseket egységesítő munkacsoport létrehozása. Hangsúlyosan foglalkoznak még az oktatás, a civil szervezetek és ifjúsági csoportok együttműködésével, az egészségügyi és társadalombiztosítási teendők összehangolásával, ökológiai és környezetvédelmi kérdésekkel, valamint egy Tisza- projekt kidolgozásával.

Maja Sedlarevic

, a vajdasági illetékes bizottság elnöke hangsúlyozta, a tartomány vezetése mindent megtesz, hogy előre hozza és felgyorsítsa Szerbia európai integrációs ügyét, továbbá messzemenően támogatja a határon átnyúló eurorégiós kapcsolatok elmélyítését nemcsak két magyarországi megye, hanem a horvátországi Szerémség vonatkozásában is.

Kozma József

, a Csongrád megyei bizottság elnöke újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, a magyar fél ugyancsak érdekelt az új átkelőhely megépítésében, valamint a régi horgosi határátkelő, az ún. Horgos II. mielőbbi felújításában és megnyitásában. A szerb partnerre nagyobb munka vár, mintegy 30 km hosszú utat is meg kell építeniük a beruházás keretében. A tanácskozáson kényes kérdések is napirendre kerültek: a „hideg napokat" követő vajdasági magyarok elleni 1944-45-ös véres megtorlás eseményeit a jövőben mindkét ország történészei kutatni fogják és remélhetőleg a levéltárak is megnyílnak majd déli szomszédunknál. A felek megállapodtak abban, hogy május 13-án újra találkoznak és folytatják a megkezdett munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.