Szegeden járt a kazah kulturális attasé

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Önkormányzatnál járt Kambarov Kayrat kazah kulturális attasé. Kovács Kálmánnal, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökével tárgyalt. Megbeszélésükön a magyar-kazah gazdasági és kulturális együttműködés erősítéséről, a kétoldalú kapcsolatok javításáról esett szó – tájékoztatta a megyei sajtószolgálat a SZEGEDma.hu-t.

A magyar vetőmagot már jól ismerik, importálják is, és visznek innen tenyészállatokat is, elsősorban szarvasmarhát Kazahsztánba, míg náluk, a Kaszpi-tenger mellett mintegy 60 vegyes vállalatban dolgoznak magyarok is az ottani olajmezőkön. Ezt a már meglévő jó kapcsolatot szeretnék tovább erősíteni – mondta el Kambarov Kayrat kazah attasé a megyeházán.
Hozzátette, hogy Karcaggal például már van egy testvérvárosi kapcsolatuk, és hasonlót szeretnének kialakítani Csongrád megyével is. Itt emelte ki saját területét, a kultúrát, például közös programok szervezését.
Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke azt javasolta, hogy szakértői szinten kezdjék meg az egyeztetést, és úgy dolgozzák ki a későbbi együttműködés részleteit.

A kazah kulturális attasé a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán is tárgyalásokat folytatott a lehetséges felsőoktatási együttműködésről, csereprogramokról.

Előző sztori

Mégis lesz Hír TV a Fibernetnél is

Következő sztori

Nem szállhat le: Autóval megy Székelyföldre Sólyom