Nem szállhat le: Autóval megy Székelyföldre Sólyom

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Visszavonták a román légügyi hatóságok Sólyom László köztársasági elnök repülőgépének vasárnapi leszállási engedélyét, ezért Sólyom László szombatra módosította a Székelyföldre tervezett ünnepi látogatását – írja a Hír TV internetes oldala. Mint arról korábban beszámoltunk, a román hatóságok attól tartanak, a magyar köztársasági elnök a székelyföldi területi autonómia támogatásáról akar beszélni.

A Köztársasági Elnök Hivatalának tájékoztatása szerint Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délutánra, Romániába, Székelyföldre tervezett ünnepi látogatásának időpontját korábbra, szombat délutánra módosította. Erre azért volt szükség, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták.
A közlemény szerint a köztársasági elnök szomszédos országokba való látogatásakor eddig mindig figyelembe vették az euroatlanti szerződésben foglalt partnerséget és az országok együttműködését. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt. Ez tükröződött legutóbb is a román államfő sikeres magyarországi látogatása során. Ebben a szellemben készítette elő a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium Sólyom László vasárnapra tervezett ünnepi látogatását.
A Realitatea hírtelevízió pénteken azt jelentette: a román hatóságok attól tartanak, hogy Sólyom László kihasználja a március 15-i ünnepségek nyújtotta alkalmat a területi autonómia eszméjének támogatására.
A teljes cikk a Hír Televízió oldalán olvasható el.

Előző sztori

Szegeden járt a kazah kulturális attasé

Default thumbnail
Következő sztori

Szombat: Árvízi emléknap és ünnepi megemlékezések

Legutóbbi hasonló cikkek