Kormányválság: az SZDSZ a Fideszre kacsintott?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamenti felszólalásában azt közölte, a hatalomhoz elég lehet egy párt, az ország dolgát viszont konszenzussal lehet megoldani – adta hírül a zoom.hu. Hogy ez megtörténhessen, tárgyalást kezdeményeznek a parlamenti pártokkal – az MDF-el is -, hogy alakuljon egy nyitott, nemzeti kormány új kormányfővel, miniszterekkel – jelentette ki a kormányfő. Ez kell ahhoz, hogy két hét múlva benyújthassák a konstruktív bizalmatlansági indítványt, és április 14-én új kormányt választhassanak.

Navracsics Tibor azt mondta, ha egy demokráciában a miniszterelnök megbukik és belátja, kormányzati politikája csődöt mondott, akkor lemond. Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint az MSZP képtelen volt végigvinni a ciklust, nem képes a kormányzásra. Ilyenkor szokott annyi becsület lenni egy miniszterelnökben, hogy azt mondja, ítéljék meg a választók a munkáját. A politikai hitelesség kérdése kulcskérdés a válságból való kilábalás szempontjából – közölte az ellenzéki politikus. Gyurcsány menedéket kért az MSZP-től, és kapott. Nyomorúságos komédia, hogy két hét múlva majd bizalmatlansági indítványt nyújtanak be. Azért teszik, mert hatalomban akarnak maradni, arról nem tudnak lemondani – tette hozzá. Legszégyenletesebb politikai beszéd volt hivatalban lévő miniszterelnöktől, amit Gyurcsány Ferenc szombaton elmondott: rátámadt az ügyészségre, a bíróságra. „Nem a szocialista forradalom napjait éljük, polgári demokráciában vagyunk” – szólt oda a szocialista frakciónak.

A liberálisoknál sem zárják ki az új szavazások kiírását

A zoom.hu beszámolója szerint az SZDSZ elnöke azt kérte a képviselőktől, hogy érezzék át a pillanat jelentőségét. Nem mindennap kell szembenézni azzal, hogy a miniszterelnök lemondását jelenti be – jegyezte meg Fodor Gábor, aki felelős és helyes döntésnek ítélte meg Gyurcsány Ferenc elhatározását, mert szerinte ez a politikai agónia végét jelenti. Az ország érdekét kell nézni, és szerinte minél gyorsabban cselekvőképes kormány kell. Fodor azt kérte a Fidesztől, hogy a parlament önfeloszlatására vonatkozó indítványát még ne nyújtsa be. Ugyanis az SZDSZ azt most nem támogatja. Lehet azonban – mondta -, hogy két hét múlva, ha a parlament nem tud megoldást találni, akkor más lesz a helyzet.

A teljes cikk a zoom.hu-n itt olvasható.

Előző sztori

Jól szerepeltek a titánosok Csákváron

Következő sztori

Blues- és dzsesszfesztivál csütörtöktől Szegeden