Könyvtári Éjszaka: Könyvtár, ahogy máskor nem

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár negyedik alkalommal várta rendhagyón módon éjszaka is az érdeklődőket március 18-án este fél nyolctól másnap hajnal kettőig az Egyetemi Könyvtár. A korábbi évek figyelemfelhívó Könyvtári Éjszaka témáihoz hasonlóan az idén is igyekezett megfelelni a rendezvény a várakozásoknak „Ég és Föld” címen szervezett programjaival. Csillagászat, földrajz, térképek és földgömbök, felfedezések és felfedezők vették birtokukba egy éjszakára a Tanulmányi és Információs Központ épületét – hihetetlenül gazdag programkínálattal.

Régi frázis: amikor zárna, ezen az estén akkor nyit a könyvtár, méghozzá kvízekkel, könyvtári túrákkal, montázskészítéssel, fotózással és teaházzal. Ez az este a Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán hatványozottan is érdekes, nem véletlen, a Galaxis-túra regisztrációs asztala előtt méteres sor állt. Mi is felnéztünk a harmadik emelet teraszára, ahol Székely Péter, az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékének tudományos segédmunkatársa és Szalai Tamás csillagász doktorandusz, valamint Vesselényi Tibor és Pataki Attila csillagász hallgató irányították távcsöveiket a lassan kitisztuló ég felé. Valódi élmény, „szemközelben” a csillagképekkel, lám, ott az Oroszlán, ami talán a leginkább hasonlít a nevére, az meg ott a Vénusz, a népnyelvben többszörösen tévesen Esthajnalcsillagnak becézett bolygó. Számos csillagászatról szóló előadással is várták az érdeklődőket. És aki nem érte be a valósággal, elmerülhetett a sci-fi kvízben.
A könyvtár bemutatta gyűjteményeinek legértékesebb darabjait, középkori indiai és arab csillagászattal, utazásokkal kapcsolatos dokumentumait, együttműködésben a Somogyi-könyvtár és a Fekete Ház régi földgömbjeivel és nyomtatványaival egy közös kiállításon. Haladunk a korral: egy virtuális bemutatón egy régi földgömb-restaurálást is végigkísérhettünk: a glóbusz restaurálásakor kiderült, hogy a felújítandó felület alatt még régebbi rejtőzik, talán nem is egy…
Az érdeklődők között nemcsak a rendszeres könyvtárlátogató egyetemistákkal találkozhattunk, hanem úgy tűnt, családi programnak is ragyogóan beválik az éjszaka. Vissza mégis az egyetemistákhoz, hiszen számukra a TIK második, de legalábbis harmadik otthon, amelynek most olyan rejtett zugai is feltárultak, mint a raktárak, vagy a gépek üzemeltetését végző szerverszoba. Két harmadéves történész hallgató – miután a Galaxis-túrán megcsodálták a Szaturnuszt -, a Nagy-túrára készült, mely a szakolvasók, raktárak, katalógusok és a könyvtárhasználat terén nyújtott tájékoztatót, és nem hagyta ki a Geocaching kincsvadászatot sem, melyben koordinátákkal meghatározott helyeket kellett megtalálni az épületen kívül előre beállított GPS segítségével. „Én még ilyenen nem voltam, nagyon tetszik” – mondta Szakál Veronika. „Már harmadik éve gyakorlatilag itt élek a könyvtárban, és ez az este segít másképpen is látni, mint eddig, benézhetek olyan helyekre is, ahol eddig még nem jártam” – vélekedett Ámán Ildikó.
A szinte számba vehetetlenül sok és színes program mellett a könyvtár kegyelmet is gyakorolt: az éjszaka során késedelmesen visszavitt könyvek után járó pénzbüntetésnek csak 25, 50 vagy 75 százalékát kellett kifizetni.

Default thumbnail
Előző sztori

Korrupciógyanús ügyek MSZP-s mintapéldája

Default thumbnail
Következő sztori

Arccal az OB I/A felé a szegedi női vízilabdások

Legutóbbi hasonló cikkek