Kultúra

Könyv a lerombolt vasúti hídról

Könyv a lerombolt vasúti hídról

2009. március 17., kedd
Könyv a lerombolt vasúti hídról

Impozáns kötet idézi meg az 1944-ben lerombolt, máig rejtélyes szegedi vasúti hidat. A frissen megjelent könyvben olvasni lehet az Agatha Christie regényéből már jól ismert Orient Expresszről is, hiszen e hídon keresztül közlekedett éveken át a misztikus járat - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Százhuszonhat oldalon, közel 180 kép és tervrajz átfogóan mutatja be, illusztrálja a híd történetét az előkészületektől az építkezésen át, a szerkezet második világháború időszakára tehető kegyetlen lerombolásáig. Az Áy Zoltán, a Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa által szerkesztett kötet bőséges szöveges- és képi anyaga lehetővé teszi, hogy az érdeklődők behatóan megismerhessék - a művészeket is sokszor ámulatba ejtő - az 1888-ban épített híd históriáját. A kétnyelvű, magyar és angol nyelvű könyvből megtudható, hogy az eredeti elképzelések szerint a vasútvonal kettészelte volna Szegedet, a síneket a Kossuth Lajos sugárúton tervezték bevezetni a központba, ám a lakók tiltakozása miatt e megoldás végül nem jöhetett szóba. A híd építése során igazi nemzetközi együttműködés valósult meg, ugyanis francia mérnökök angliai alapanyagokból osztrák megrendelésre magyar munkásokkal építtették fel. A könyv alapjául szolgáló, a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban ősszel nyílt vasútihíd-történeti kiállítást is nemzetközi összefogás hívta életre, hiszen holland francia és magyar intézmények egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy minél átfogóbb és színesebb képet kaphassanak az érdeklődők a rövid életű hídról. A Móra Ferenc Múzeum kiadásában megjelent kötet egy időutazásra hív, melynek keretében az érdeklődők megismerhetik a szegedi híd kalandos történetét - összegez a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.