Folytatódik a Warhol-sztori: a Reök reakciója az Index kritikájára

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már az Index is „warholizál” – ilyen című hírlevéllel regált a Reök az Index napokban megjelent, a Warhol-kiállításról szóló kritikájára. Megállja-e a helyét önmagában Warhol munkássága? Magyarázat hiányában pusztán „csak jól néznek ki a képek”? Az Index cikke – Warhol két híres mondásának inspirációjára: minden dolog értelmezhető műalkotásként, valamint tizenöt perc világhírnév mindenkinek jár – immár bekeretezve lóg a kiállítótérben. A szervezők további kritikákat várnak – szól a Reök hírlevele.

Ahogyan azt maga a művész, Andy Warhol szavaival és munkásságával is bizonyította, banális hétköznapi tárgyak is ikonizálódhatnak és műtárgyakká válhatnak. A szegedi Reök Warhol-kiállításának szervezői úgy döntöttek, műtárggyá tesznek egy kritikát, mely a tárlatról jelent meg az Indexen, Magyarország vezető internetes hírportálján a minap: keretbe helyezték, és kiakasztották a kiállítóház egyik termében.

A kritika alapfeltevésével a legfőbb kurátori kérdés kerül az olvasó elé, miszerint: megállja-e a helyét Warhol munkássága önmagában, vagy feltétlenül kell hozzá a háttértudás és persze a mítosz, mely a képzőművészet fenegyereke körül kialakult. Valóban csak a képek nyújtják az esztétikai élményt a kiállításon, avagy szükséges némi többletinformáció is arról, ki volt, milyen környezetben és korszakban alkotott a művész? Útmutató nélkül talán meztelen a pop-herceg?

A kritikai írás főoldalon való megjelenése is tanúsítja, mennyire aktuális, mennyire képes hatni ma is a tömegkultúrára Warhol. A Szegedről induló Warhol-láz újabb bizonyítéka az Index cikke. A tárlat kampánya eddig is interaktív volt, a szervezők továbbra is azt szeretnék, ha a nagyközönség minél aktívabban reflektálna a kiállításra. Írják meg véleményüket arról, érthetők-e Warhol képei önmagukban, hat-e Warhol a ma emberére, és küldjék el a warhol@reok.hu email-címre. A legjobban sikerült írások „műtárggyá válva” kerülnek, a falra, az Index-cikk helyére – elvégre a pop-herceg szerint is jár mindenkinek tizenöt perc világhírnév – olvasható a Reök hírlevelében.

Az Index viszontreakciója: műalkotássá lett kritika

Az Index mai cikkében foglalkozik a Reöknek a kritikára adott válaszával. Az írás szerzője így fogalmaz: “tetszik a REÖK igazgatójának, Herczeg Tamásnak a gesztusa, ahogy a warholi értelemben üzen. Járt nekem a 15 perc hírnév: keretbe helyezték a szövegtestem és kiállították, lehet menni megcsodálni. Már csak a reprintet kellene megszereznem valahogy. Tessék megnézni, milyen szép és színes.”  Warholhoz hasonlóan a Reök is ügyesen keveri a művészetet a reklámmal – állapítja meg a cikk szerzője, és hozzáteszi, hogy a hétvégén Szegedre utazik az olvasókkal megcsodálni a kiállított cikket mint műalkotást. A teljes cikk az Index oldalán olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

Szombat: Árvízi emléknap és ünnepi megemlékezések

Default thumbnail
Következő sztori

A SZEVIÉP és a Hídépítő építheti az elkerülőt

Legutóbbi hasonló cikkek