Kultúra

Folytatódik a Warhol-sztori: a Reök reakciója az Index kritikájára

Folytatódik a Warhol-sztori: a Reök reakciója az Index kritikájára

2009. március 13., péntek
Folytatódik a Warhol-sztori: a Reök reakciója az Index kritikájára

Már az Index is „warholizál" - ilyen című hírlevéllel regált a Reök az Index napokban megjelent, a Warhol-kiállításról szóló kritikájára.Megállja-e a helyét önmagában Warhol munkássága? Magyarázat hiányában pusztán „csak jól néznek ki a képek"? Az Index cikke - Warhol két híres mondásának inspirációjára: minden dolog értelmezhető műalkotásként, valamint tizenöt perc világhírnév mindenkinek jár - immár bekeretezve lóg a kiállítótérben. A szervezők további kritikákat várnak - szól a Reök hírlevele.

Ahogyan azt maga a művész, Andy Warhol szavaival és munkásságával is bizonyította, banális hétköznapi tárgyak is ikonizálódhatnak és műtárgyakká válhatnak. A szegedi Reök Warhol-kiállításának szervezői úgy döntöttek, műtárggyá tesznek egy kritikát, mely a tárlatról jelent meg az Indexen, Magyarország vezető internetes hírportálján a minap: keretbe helyezték, és kiakasztották a kiállítóház egyik termében. A kritika alapfeltevésével a legfőbb kurátori kérdés kerül az olvasó elé, miszerint: megállja-e a helyét Warhol munkássága önmagában, vagy feltétlenül kell hozzá a háttértudás és persze a mítosz, mely a képzőművészet fenegyereke körül kialakult. Valóban csak a képek nyújtják az esztétikai élményt a kiállításon, avagy szükséges némi többletinformáció is arról, ki volt, milyen környezetben és korszakban alkotott a művész? Útmutató nélkül talán meztelen a pop-herceg? A kritikai írás főoldalon való megjelenése is tanúsítja, mennyire aktuális, mennyire képes hatni ma is a tömegkultúrára Warhol. A Szegedről induló Warhol-láz újabb bizonyítéka az Index cikke. A tárlat kampánya eddig is interaktív volt, a szervezők továbbra is azt szeretnék, ha a nagyközönség minél aktívabban reflektálna a kiállításra. Írják meg véleményüket arról, érthetők-e Warhol képei önmagukban, hat-e Warhol a ma emberére, és küldjék el a warhol@reok.hu email-címre. A legjobban sikerült írások „műtárggyá válva" kerülnek, a falra, az Index-cikk helyére - elvégre a pop-herceg szerint is jár mindenkinek tizenöt perc világhírnév - olvasható a Reök hírlevelében.

Az Index viszontreakciója: műalkotássá lett kritika

Az Index mai cikkében

foglalkozik a Reöknek a kritikára adott válaszával. Az írás szerzője így fogalmaz: "tetszik a REÖK igazgatójának, Herczeg Tamásnak a gesztusa, ahogy a warholi értelemben üzen. Járt nekem a 15 perc hírnév: keretbe helyezték a szövegtestem és kiállították, lehet menni megcsodálni. Már csak a reprintet kellene megszereznem valahogy. Tessék megnézni, milyen szép és színes." Warholhoz hasonlóan a Reök is ügyesen keveri a művészetet a reklámmal - állapítja meg a cikk szerzője, és hozzáteszi, hogy a hétvégén Szegedre utazik az olvasókkal megcsodálni a kiállított cikket mint műalkotást. A

teljes cikk

az Index oldalán olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.